MartinMX Napisano 22 Maja 2010 Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Witam! Moj problem jest nastepujacy. Posiadam hamulce tarczowe marki clarks w praktycznie nowym rowerze, na poczatku tarcza troche ocierala w tylnim hamulcu ale to wyregulowalem i nie ociera z tym ze hamulec z tylu bardzo slabo hamuje (jak zakrece kolem w powietrzu to sie zatrzyma ale jak jade na nim to praktycznie w ogole nie hamuje, przod dziala idealnie i za bardzo nie wiem jak to wyregulowac. Jedyne co wiem to to ze problem na pewno nie lezy w naciagu linki. Moze ktos ma jakis pomysl? Jakby ktos potrzebowal to moj rower http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=330429021495 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 22 Maja 2010 Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Jak dla mnie klocki znajdują sie w zbyt dużej odległości od tarczy, klocek powinien byc około 1mm od tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 22 Maja 2010 Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 mechaniki mają tylko jeden ruchomy tłoczek wiec ten drugi nieruchomy ma byc bardzo blisko tarczy prawie o nia ocierajac. Reguluje sie to w ten sposób ze nieruchomy tloczek wysuwamy tak zeby byl widoczny ( patrząc równolegle do tarczy) około 1mm klocka nastepnie zakładamy hamulec na tarcze, przykrecamy zacisk do adaptera ale nie do konca zacisk ma miec luz na boki). Następnie zaciskamy klamke hamulca i dopiero teraz dokrecamy zacisk na sztywno. Następnie regulacja przy klamce regulujemy dlugosc jej skoku(naciągając linkę). Na początku tarcze będą lekko ocierac ale po krótkim czasie klocki sią dotrą i bedzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polonez15 Napisano 22 Maja 2010 Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Jeśli dobrze widzę jest to bardzo podobne do ZOOM-a, od razu zmieniaj... Sam miałem te "spowalniacze" - g***no nie z tej ziemi.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinMX Napisano 26 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Wyregulowalem go teraz hamuje bez zarzutu ale troche ociera (przeczytalem na forum ze klocki sie musza dotrzec). Podsumowujac: czy to normalne ze na poczatku troche ociera? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 26 Maja 2010 Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Wyregulowalem go teraz hamuje bez zarzutu ale troche ociera (przeczytalem na forum ze klocki sie musza dotrzec). Podsumowujac: czy to normalne ze na poczatku troche ociera? Pozdrawiam Ja akurat swój ustawiłem tak że nic nie ocierało i hamował porządnie. Jak dla mnie do poprawy bo nie powinno ocierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinMX Napisano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Teraz to i ociera i slabo hamuje zaraz sie zabieram za robote Mam tez dodatkowe 2 pytania, bo sobie chyba z tym nie poradze wiec pojade na serwis. Czy to normalne ze tarcze nie kreca sie idealnie rowno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 27 Maja 2010 Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Z reguły jak tarcza się krzywo kręci to jest wykrzywiona , lub masz luz na piaście i lata całość . Udaj się do serwisu , naprostują Ci tarcze i nie powinno być problemu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinMX Napisano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Dziw bierze nowy rower praktycznie :/ Ale tak czy siak dzieki za rady! Za tydzien udam sie na serwis! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.