Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy clarks] slabo hamuje

MartinMX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moj problem jest nastepujacy. Posiadam hamulce tarczowe marki clarks w praktycznie nowym rowerze, na poczatku tarcza troche ocierala w tylnim hamulcu ale to wyregulowalem i nie ociera z tym ze hamulec z tylu bardzo slabo hamuje (jak zakrece kolem w powietrzu to sie zatrzyma ale jak jade na nim to praktycznie w ogole nie hamuje, przod dziala idealnie i za bardzo nie wiem jak to wyregulowac. Jedyne co wiem to to ze problem na pewno nie lezy w naciagu linki. Moze ktos ma jakis pomysl?

Jakby ktos potrzebowal to moj rower http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=330429021495

mechaniki mają tylko jeden ruchomy tłoczek wiec ten drugi nieruchomy ma byc bardzo blisko tarczy prawie o nia ocierajac. Reguluje sie to w ten sposób ze nieruchomy tloczek wysuwamy tak zeby byl widoczny ( patrząc równolegle do tarczy) około 1mm klocka nastepnie zakładamy hamulec na tarcze, przykrecamy zacisk do adaptera ale nie do konca zacisk ma miec luz na boki). Następnie zaciskamy klamke hamulca i dopiero teraz dokrecamy zacisk na sztywno. Następnie regulacja przy klamce regulujemy dlugosc jej skoku(naciągając linkę). Na początku tarcze będą lekko ocierac ale po krótkim czasie klocki sią dotrą i bedzie ok.

Wyregulowalem go teraz hamuje bez zarzutu ale troche ociera (przeczytalem na forum ze klocki sie musza dotrzec). Podsumowujac: czy to normalne ze na poczatku troche ociera?

Pozdrawiam

Ja akurat swój ustawiłem tak że nic nie ocierało i hamował porządnie. Jak dla mnie do poprawy bo nie powinno ocierać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...