Grzeniu Napisano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Witam. Jestem użytkownikiem zestawu:pedały pd-m540+buty m086.Jestem mega zadowolony Jest to mój pierwszy zestaw SPD i na razie nie zamierzam go zmieniać.Co do wypinania i wywrotek,to nie będę powtarzał się po przedmówcach.Wszystko zależy od Ciebie i od tego ile czasu poświęcasz na jazdę,a każda jazda to trening wpinania i wypinania .Są jeszcze tzw. czynniki niezależne,od mój przykład z dzisiaj:malutkie rondko na osiedlu,pokryte gdzieniegdzie mokrymi liśćmi,ostre wejście w zakręt...efekt?lewostronna gleba,nie było szans się wypiąć,pozostało przełknąć łzę goryczy,że może jakiemuś sąsiadowi dostarczyłem zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Dzisiaj pierwszy raz jeździłem w "zatrzaskach". Buty SH-M123 i pedały Look Quartz. Całe życie miałem noski i w sumie nie narzekałem. Jednak wszyscy znajomi mają SPD i od dawna namawiali mnie do zmiany. I wreszcie się zdecydowałem. Jeśli chodzi o samą jazdę to największą różnicą jest oczywiście sztywność połączenia. Poza tym jest bardzo podobnie. Inna sprawa z wypięciem. W noskach to był moment: odruchowo cofałem but i już. W zatrzaskach mam wrażenie że przekręcenie stopy na zewnątrz i wypięcie trwa wieczność. Mam nadzieje że to tylko kwestia przyzwyczajenia i wyćwiczenia tego ruchu (i mięśni których nie używałem ). Na szczęście na weekend ma być pogoda. Buty są super. Pedały miały być spd, ale trafiła się okazja na Quartze za pół ceny. Ryzyk fizyk, zobaczymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mixer Napisano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Chciałem się doradzić was odnośnie butów typu SPD...buty chce kupić żebym mógł tylko ja jeździć na rowerze a nie nikt inny...chciałem się was spytać czy ktoś posiada buty Louis Garneau TRAIL X-GRIP + PEDAŁY SHIMANO PD-M520 --> Louis Garneau TRAIL X-GRIP + PEDAŁY SHIMANO PD-M520 największy problem w tym że może mi się nie udać przymierzyć takich butów gdyż musze mieć rozmiar 48 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kokopiko Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Ja przesiadłem się z nosków na SPD 520 + but Northwave Hydrogen i jestem bardzo zadowolony. Jezdze już w nich ze 3-4 lata i zarówno pedały jak i buty są rewelacyjne jak na początku. Jedynie ściera się podeszwa buta, poza tym zero zużycia. Nie ma sie co bać o gleby, sprężyna ustawiona na minimum i noga wypina się sama intuicyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Parę dni już przejeździłem na pedałach Look Quartz. Jest lepiej niż na początku. Przyzwyczaiłem się do przekręcania stopy w bok. Chociaż cały czas mam wrażenie, że "wypięcie" z nosków było szybsze niż z spd. Może dlatego, że jednak parę lat używałem nosków. Pierwsza gleba zaliczona. W lesie na bardzo wąskiej scieżce pod górę. Gałąź zablokowała przerzutkę i rower stanął w miejscu. No i odruchowo chciałem cofnąć stopę z noska Na szczęście lądowałem na miękkim mchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.