intruz Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 Witajcie. Ostatnio mam coraz większe problemy z amortyzatorem, model jak w nazwie tematu. Rower jak w moim opisie. Otóż chodzi o to że kiedy go rozłożę i odpowiednio wyczyszczę, przesmaruję to chodzi wręcz idealnie. Natomiast wystarczy że wyjadę w taką pogodę jak dziś (akurat nie padało), kiedy to jest troszkę kałuż i woda dostaje się na golenie, to zaczyna on być coraz bardziej twardszy. Aż staje się prawie tak twardy jak sztywny widelec.. I zastanawiam się czy da się coś z tym zrobić ? Wiem że to wina wody, ale może przykładowo te harmonijkowe gumowe osłony by tutaj zdały egzamin ? Mieliście już z tym doświadczenia ? Bo te `uszczelki` które są dodawana fabrycznie nic nie dają.
Artursx1 Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 Szczelne harmonijki powinny zdać egzamin . Możesz też dać osłony neopronowe http://www.allegro.pl/item1035550350_nowe_lizard_skins_oslony_amortyzatora_mtb_wys_0.html dobrze założone powinny być lepsze od harmonijek .
slawex17 Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 są gdzieś te osłony tańsze, tzn. z tego tworzywa, a nie materiału jakiegoś?
Artursx1 Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 Z tworzywa nie widzę nigdzie . Co do tych osłon , to nie zwykły materiał , a dobrej jakości NEOPREN . Sam ma taki na ramię , jako osłona przed łańcuchem . Nie raz w to tłukło a jest cały bez jakichkolwiek oznak zniszczenia . Od siebie polecam takie rozwiązanie . Minusem jest cena .
intruz Napisano 21 Maja 2010 Autor Napisano 21 Maja 2010 A ja się zastanawiam jak coś takiego działa. Bo w przypadku harmonijki to wiadomo że się skraca, ale taka osłona ? Przecież chyba nie jest w stanie zmniejszyć swojej wysokości o 100 mm przy okazji idealnie przylegając do goleni ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.