slawex17 Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 tawot'u można używać też do łańcucha? bo akurat mam go w garażu a nie chce mi się kasy wydawać na FL'a albo coś.
micha09 Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 do lancucha raczej nie, to juz lepiej wez troszke oleju silnikowego i posmaruj.
slawex17 Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 a olej wazelinowy może być? taki jak tutaj: http://allegro.pl/item1033833711_olej_wazelinowy_do_lancucha_i_nie_tylko_zobacz.html
kathon Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 Już prędzej. Smarowanie polega na tym, żeby nasmarowane były sworznie, a reszta pozostała sucha. Tawot ponieważ jest smarem stałym będzie wszędzie tylko nie na sworzniach. Olej wazelinowy "wniknie wgłąb łańcucha" i nasmaruje sworznie więc będzie ok. A subiektywna ocena skuteczności: czyli dźwięk napędu oraz szybkość brudzenia zależy od Ciebie.
luska07 Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 Do piasty używaj stałego smaru, ale nie smaruj nim łańcucha ponieważ będzie łapał brud.
cichy66 Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 ŁT-43 czyli popularny Tawot. raczej dla ścisłości "towot"
cichy66 Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 dla scislosci, łt-43 to nie to samo co towot ŁT-43 Smar litowy przeznaczony do smarowania łożysk tocznych oraz innych węzłów tarcia pracujących w normalnych warunkach. Wytworzony w oparciu o wysokorafinowany olej mineralny, mydła litowe kwasów tłuszczowych oraz dodatki uszlachetniające. Stosowany jest zarówno w warsztatach jak i gospodarstwach domowych. Towot (inaczej smar Tovotte'a) gęsty smar maszynowy o charakterze koloidu (dwufazowej mieszaniny) składającej się z olejów mineralnych i mydeł wapniowych. Stosowany do smarowania części maszyn pracujących pod obciążeniem, ale w niezbyt wysokiej temperaturze. Nazwa towot raczej używana jest potocznie jako smar maszynowy, ŁT-43 to symbol smaru notabene o tym samym składzie chemicznym.
afly Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 a olej wazelinowy może być? taki jak tutaj: http://allegro.pl/item1033833711_olej_wazelinowy_do_lancucha_i_nie_tylko_zobacz.html Nigdy tego nie dawaj na łańcuch, po pierwsze dlatego że łapie brud, a po drugie że wystarcza na jeden góra dwa dni! I to smarem typowym nie jest (wiem bo mam) - lepiej kupić 1l jakiegoś oleju do pił łańcuchowych i tym smarować.
slawex17 Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 ok, chyba użyje olej silnikowy. sam nie wiem w sumie to każdy mówi co innego, chyba kupie coś z serii Finish line, ale nie ukrywam że nie chciałbym opróżniać kieszeni...
cichy66 Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 ok, chyba użyje olej silnikowy. sam nie wiem w sumie to każdy mówi co innego, chyba kupie coś z serii Finish line, ale nie ukrywam że nie chciałbym opróżniać kieszeni... Finish line 60ml w cenie około 15zł to nie majątek-przynajmiej masz pewność ze produkt przeznaczony jest do smarowania łańcucha
slawex17 Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 Finish line 60ml w cenie około 15zł to nie majątek-przynajmiej masz pewność ze produkt przeznaczony jest do smarowania łańcucha na ile razy wystarczy taka buteleczka?
Fenthin Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 Zielony Finish Line do serwisowania jednego roweru spokojnie wystarczy na kilka sezonów.
cichy66 Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 na ile razy wystarczy taka buteleczka? Wszystko zależy od intensywności użytkowania roweru i warunków pogodowych- dla jednych będzie to kwartał,dla innych pół roku a dla nie jednego nawet rok. Poniżej linki do strony dystrybutora preparatów na kraj i krótkimi opisami na różne warunki pogodowe. http://www.velo.com.pl/produkty/?m=4&pk=%&id=1269
luska07 Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 Ja używam oleju do pił łańcuchowych. Duży wydatek to nie jest bo 1 litr kosztuje ok.7zł i starczy ci on na kilkadziesiąt lat.
afly Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 Ja używam oleju do pił łańcuchowych. Duży wydatek to nie jest bo 1 litr kosztuje ok.7zł i starczy ci on na kilkadziesiąt lat. Też używam oleju do pił łańcuchowych i kosztował dokładnie 7zł 1 litr - wystarcza w zależności od warunków, w suchych 170-220km, mokre itp 120km max, ale wtedy przeważnie od razu zdejmuje i czyszcze łańcuch.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.