Skocz do zawartości

[tarcze] rdzeiwejące tarcze ASHIMA

Greg00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miesiąc temu kupiłem tarcze ASHIMA jak w linku poniżej

http://www.allegro.pl/item1022173996_180_mm_tylko_112_gram_ashima_black.html

Po paru dniach ulewy tarcze pokryły się rdzą (caly zeszly sezon mialem tarcze XT rower na balkonie i nawet żadnej kropeczki)

stąd moje pytanie czy ktoś ma podobny problem

jak ew czyscic, odrdzewiaczy sie boje bo jak czyms nieodpowiednim zachclapie tarcze czy klocki to bede mial po hamowaniu

Generalnie twarda stal rdzewieje, stal nierdzewna jest dosc miekka i niespecjalnie trwala, dlatego np noze wykonane z dobrej stali rdzewieja. Nie wiem z jakiego stopu robia te Ashimy, ale przypuszczam ze jak rdzewieja, to sa twardsze i bardziej trwale od nierdzewnych.

Ale fakt, stop 410 jest nierdzewny, wiec te tarcze sa niezgodne z opisem.

Po tarczach za takie pieniądze spodziewałem się czegoś więcej

Zmieniłem jeszcze klocki na metaliczne, może to pozostałe opiłki tak zachodzą - to optymistyczne

a jak wyglądają miesięczne tarcze można zobaczyć pod linkami

http://gfx.efotek.pl/images/t048o8m9er62cvcaefob.jpg

http://gfx.efotek.pl/images/i0qasfgop03rszwwzla7.jpg

http://gfx.efotek.pl/images/xgpd8uftnnuz37qqoaql.jpg

Nic założę koła do roweru i postaram się je przytrzeć

jak nie będzie poprawy to zareklamuje

może to jakiś inny nalot ?

Na moje to to wygląda jak wyschnięte zacieki a nie rdzewiejące tarcze. Tam gdzie ich nie ma, tarcza jest zdrowa i bez najmniejszych 'kwiatków'. Jeśli tarcza by ci rdzewiała, to raczej równomiernie i sprawiała wrażenie drobnego papieru ściernego w dotyku.

Całkiem możliwe że to pył z okładzinek rozpuszczony w wodzie zostawił takie ślady.

Zrób test i spróbuj to zetrzeć mokrą szmatką. Jeśli zejdzie to tarcza jest OK.

A tak bajdełej to bardzo fajnie te tarczki wyglądają.

Ważyłeś je? Faktycznie takie lekkie?

W sumie to te tarcze sa po prostu nieuzywane. Po jednym hamowaniu by to zeszlo, nie ma o co tarcz, tzn szat rozdzierac :). Samochodowe tarcze po jednym dniu deszczu wygladaja znacznie gorzej do pierwszego hamowania. Chociaz fakt ze oryginalne Avidowskie tarcze nie rdzewieja.

• Mod Team

NO tak jasne że zejdzie ale pisze ze nierdzewna a tarcza kosztuje ciężkie pieniądze. Ja obecnie mam najtańsza jaka jest i nie rdzewieje nawet po miesiącu nie jeżdżenia wiec coś jest nie tak. osobiście bym wymienił na inna bo z taką to wstyd wyjść z domu mimo ze po paru merach zniknie no ale jednak.

Właśnie o tym samym pomyślałem :) Tarcze nawet fajne, troche podobne do dartmoora nano

Nie podobne, tylko po prostu Ashima robi także tarcze dla Dartmoora. To dokładnie to samo pod inną nazwą.

Mam właśnie te tarcze od Dartmoora i przeszły sporo przez ostatnie kilka miesięcy (kilka błotnistych i mokrych maratonów) i nie uświadczyłem ani grama rdzy, więc coś tu jest nie tak. Szczerze mówiąc to pierszy raz widze zardzewiałe tarcze ham. w rowerze.

To, że stal jest "nierdzewna", nie znaczy, że nie rdzewieje. Na większości tanich (o rdzewiejącej D2 czy S30V nie słyszałem) nierdzewek np. 420C lub AUS 8 czy ww. 410 przy wilgoci mogą pojawiać się małe plamki rdzy, ale działanie rudej jest duuużo wolniejsze niż w przypadku węglówek. Jednym słowem, dobrej jakości 410'tka nie ma prawa tak wyglądać. Reklamuj! (Chociaż ja bym żądał zwrotu kasy - jeśli jeden egzemplarz jest zwalony, to reszta serii też pewnie nie grzeszy jakością).

Avid G2 CS - to jest to;)

A to czarne anodowanie to nie czasem zwykła farba? ;)

PS Pytanie dnia: Od kiedy anoduje się stal? ;)

Edit: bład

Witam

Wczoraj miałem chwilę więc całość wyczyściłem przy pomocy gąbeczki kuchennej - używając ostrej strony

Po zabiegu tarcze wyglądają jak nowe, zrobiłem troche klikometrów często ściskając klocki na niej

rower wrócił na balkon, w nocy padało jak na razie rano nic nie było

odpowiadając na pytania

tarcz nie ważyłem (nie dorobiłem się wagi)

tarcza jest malowana - nie jest to anoda (wyfląda jak malowanie proszkowe)

Poczekam jakiś czas i napisze czy coś się nie pojawiło

Jak napisałem tarcze mam niecały miesiąc i są świeże, pogoda nie rozpieszczała, dopiero teraz będzie można trochę popedałować

O rdzewiejących śrubkach też powiesz, że to tylko zaciek?

Jasne że nie, ale nadal uważam że to na tarczach to zacieki.

Śrubki sobie zardzewiały jak to ze śrubkami bywa.

Korozja zaczyna się w miejscach o gorszym dostępie tlenu (znaczy się w zagłębieniach), więc najbardziej zardzewiałe powinny być otwory i rysy po hamowaniu. To co jest na tarczach wygląda na zaschnięte krople wody z metalicznym pyłem, które jak wiadomo w taki malowniczy sposób zbierają się przy krawędziach.

Odkręć tarcze, włóż na kilka minut do wody z solą, dokładnie je w niej wyszoruj żeby zmyć ewentualne resztki pyłu i zostaw na noc do wyschnięcia. Jeśli mają rdzewieć to rano będą równiutko rude.

też mi to wygląda na zardzewiałe opiłki z klocków, możesz jak nie jeździsz zrobić sobie test czy rdzewieją czy nie, ja kupiłem te same tarcze i mogę też sprawdzić, poleję wodą i wystawię na dwór ;) - moje nie były używane jeszcze, bo dopiero się przesiadam na tarczowe, więc tym bardziej test będzie prawidłowy. Anodowane to one nie są, mimo opisu na aukcji, na co zwróciłem też uwagę, ich sprzedawca jest tu obecny, może się wypowie ;) tak więc zaraz zalewam wodą (z kranu) i wrzucam na balkon, będę informował o postępach :P

M

ok, tarcze przeleżały dzień na dworze - 30h i nie ma śladu rdzy, posypane były solą i moczone dwa razy. Nic. Stąd muszą to być opiłki. Dodatkowo to nie wygląda na malowanie proszkowe, tylko na odcisk stempla z farbą o kształcie wewnętrznych ramion.

Pzdr

M

• 1 miesiąc temu...

Minął ponad miesiąc od wpisu i wyszyszczenie tracz.

Jak do tej pory problem się nie powtórzył

Rower cały czas jest na balkonie w takich samych warunkach, tarcze ładne bez kawałka rdzy czy zacieku.

Musiały pozostać jakieś opiłki na tarczy które zaczeły rdzewieć.

Kończąc temat - tarcze nie rdzewieją

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...