Skocz do zawartości

[rower] go sport vs hexagon

brqsl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Szanownych Forumowiczów,

nie będę chyba oryginalny: chcę kupić rower. Jestem totalnym lamerem, ostatni raz jeździłem z 10 lat temu. Więcej grzechów nie pamiętam...

Cena: max 900zł (i to już jest max maxów, nie dołożę złotówki więcej) - jeszcze tydzień temu było max 750, więc i tak już przekroczyłem sporo :icon_cool:

Co udało mi się znaleźć rozsądnego:

2010:

Go Sport affix fx2 - 799PLN

Kross Hexagon V2 -859PLN

2009:

Kross Hexagon v3 - 899PLN

Kross Hexagon V2 - 799PLN

----------------------------

Oczywiście wszelkie inne sugestie mile widziane, z zastrzeżeniem że ma to być rower nowy.

Bardzo proszę o konstruktywne uwagi.

Fakty, które udało mi się do tej pory ustalić (być może błędne, przemawiające za K-Krossem, G-Go Sport):

K:Kross jest polecaną marką (m.in na tym forum) w najniższej klasie (o której tu mówimy).

K:Go sport - słaby serwis? Ale czy Kross ma lepszy?

K/G:Kross robi rowery dla Go sport? (http://www.forumrowerowe.org/topic/56115-rower-go-sport-affix-fx-3-vs-hexagon-v3/page__view__findpost__p__611235)

G:Shimano altus

Czy zrobi dla mnie jakąkolwiek różnicę, jeśli będę jeździł na modelu z 2009? Ostatnio jeździłem pewnie na modelu z 1999 ;p

Napisano

Ja bym brał Krossa Hexagona V3.

Hexagon V3 ma (jak na taką cene) "dobry" osprzęt i wiesz że ci sie na pierwszwszej wycieczce nie posypie. Mówie ci bierz Hexagona V3 najlepszy wybór. :)

No V2 też może być ale to tylko do takiej bardzo spokajnej jazdy po parku.

PS.Jak masz 9 stów to lepiej stówe dołożyć i kupić np. Hexagona V6 z 2007 roku. Wiem że już to 900zł to górna granica ale to będzie najlepsze rozwiązanie jak chcesz kupić rower a nie "rower"

Napisano

Doszła jeszcze jedna opcja.

Jamis X1

I jeszcze pytanie. Dowiedziałem się dzisiaj od sprzedawcy w Rowmixie, że nie ma sensu kupowania niczego poniżej Meridy (sugerował konkretnie model matts 10). Osprzęt w hexagonie v3 jest lepszy. Czy z tego wynika że ramy z meridy są dużo lepsze od krossowych? Czy może merida jest lepsza bo Rowmix nie handluje krossami? :icon_mrgreen:

Dajcie znać jak ten Jamis się ma do V3 i będę powoli się decydować.

Pozdr

Napisano

Jeżdże na Jamisie X1 i sprawuje się bardzo dobrze. Dużą zaletą jest kaseta 14- 34T. Z takim przełożeniem wyjedziesz pod każdą górkę. Według mnie to kross hexagon v6 na torneyach... No właśnie jedynym malutkim minusem jest to że jest na torneyach. Tak to ma same plusy. Cena, wtrzymałość... Bardzo dużo tego wymieniać.

Bardzo POLECAM. Super Rower przez duże R. Bierz Jamisa.

IHMO Od V3 dużo lepszy.

Nie no za tą cene to bierz GO. A ja go kupiłem za 1000,00. Kurcze jak zobaczyłem tą cene to sie wkurzyłem. IHMO jest warty ponad 1000,00. Bierz GO. Jeszcze raz naprawde polecam ten rower.

Napisano

@kudlatty chyba mnie przekonałeś. Dzięki, że zwróciłeś uwagę na kasetę. Sprawdziłem V3 i okazało się, że tam jest wolnobieg - z tego co czytałem do dużo gorsze rozwiązanie.

Czy przerzutki altus z v3 są dużo lepsze od torney'ów z x1?

Napisano

Tu masz przerzutki od najgorszego do najlepszego

Tourney

altus

acera

alivio

deore

Altusy są troszke lepsze od Tourney. Właściwie nie czuć różnicy.

Napisano

Mam ten rower już dosyć długo. Jeszcze w sklepie mi regulowali i do tąd chodzi bardzo dobrze. Przedtem miałem jeden rower ponad rok też na torneyach takich samych raz dobrze naregulowałem i przez półtora roku chodziło bardzo dobrze. A na tamtym rowerze jeżdziłem po dużych górkach.

Na Jamise tym jeżdże jeszcze po większych bo tamtem by tego nie wytrzymał. Jamis chodzi spoko od kąd go kupiłem chodzi bez żadnej awarii.

IHMO to tylko jakieś plotki.

Napisano

....

IHMO to tylko jakieś plotki.

Akurat mam porównanie Tourney vs Altus, i Tourney szybciej sie rozregulowuje niż Altus, to że jeździsz po górkach nic nie znaczy, liczy sie jak często korzystasz z prawej manetek, a moja siostra robi to bardzo często. Średnio Tourney regulowałem w jej rowerze jak i mamy co 4 miesiące, Altusa ma od roku i jak na razie tylko raz. Również mam porównanie z Acerą, bo od razu po Tourney sie przesiadłem, na 1600km przebiegu regulowałem raz, natomiast Tourney koło tego przebiegu złapał luzy.

Napisano

To chyba trafiłeś na felerny egzemplaż. Zmieniam biegi bardzo bardzo często. Owszem są luzy ale są tak małe że prawie ich niema. Mój ojciec Jeżdzi na Hexagonie V6 ma tam Acera i też ma luzy i co zrobi dłuższą trase to musi regulować. Kidyś zaraz jak go kupił musiał zajechać po paru trasach do serwisu bo nie mógł jej naregulować.

Ale z zgodze się z tym że Acera jest dużo lepsza.

Napisano

ale w jamisie tez jest wolnobieg. jamis ma lepszy amor, no i jest najlepszym rozwiazaniem w tej cenie. za 919 na allegro czasem są schwinny mesa, mają kasetę i osprzęt sram sx-4, czyli duzo lepsze, ale mały wybór rozmiarów

Napisano

Ja mam ten rower i wiem że to kaseta.

Od 11 do 14T a największa 28 do 34T a w Jamisie jest 14-34T. Więc może być kaseta.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kaseta_rowerowa

Z opisu wynika że na 100% tego nie masz, masz coś takiego http://www.allegro.pl/item1038361513_wolnobieg_shimano_mf_tz21_7_biegowy_bajkszop_com.html i to jest własnie wolnobieg, kaseta ma wszystkie koronki ze sobą połączone i je nasuwa sie na bębenek, a wolnobieg ma luźno koronki które przykręcemy do bębenka. Kasety nie zaczynają swojego zakresu od 14T (oprócz szosowych) co wcześniej napisałem ;)

Napisano

kaseta ma wszystkie koronki ze sobą połączone i je nasuwa sie na bębenek, a wolnobieg ma luźno koronki które przykręcemy do bębenka. Kasety nie zaczynają swojego zakresu od 14T (oprócz szosowych) co wcześniej napisałem ;)

A nie na odwrót? Mylisz się, istnieją takie które zaczynają się od 14t.

Napisano

Wiem co to jest wolnobieg a co kaseta. Ja mam kasete.

Tak wygląda wolnobieg nakręcony już na piastę:

http://images.photo.bikestats.eu/zdjecie,600,57258,kaseta-rowerowa.jpg

http://www.rowertour.pl/grafika/zdjecia/poradnik_kaseta%20czy%20wolnobieżka.jpg - a teraz sprawdź i się przekonasz że tak samo jest w Jamisie. Jeżeli nie zmieniałeś piasty/koła nie ma opcji abyś miał kasetę! i z mojej strony dyskusje na ten temat ucinam ;)

... Mylisz się, istnieją takie które zaczynają się od 14t.

... Kasety nie zaczynają swojego zakresu od 14T (oprócz szosowych) ...

Jak możesz, pokaż mi jedną kasetę MTB która najmniejszą koronke ma 14T.

A nie na odwrót? ...

Kaseta ma połaczone w jedną całośc swoje koronki, natomiast wolnobieg ma je luźno.

Napisano

Dzięki za przykład.

...Może czegoś nie rozumiem, ale aktualnie najczęściej wolnobiegi nakręca się w całości na gwint w pieści, a kasetę zakłada się na bębenek - z czego kilka większych koronek jest razem, a reszta luźno.

Tak, wolnobiegi w całośći nakręca sie na gwint w piaście, ale jednak mozna zdjąc koronki z bębenka i wtedy kazda jest luźno, co do kasety - to przeważnie 6/7 koronek jest połączonych ze sobą, a te najmniejsze luźno, i tak jak napisałeś kasete zakłada sie na bębenek - widocznie źle się wcześniej wyraziłem i się nie zrozumieliśmy, wracając do Jamisa to tam na pewno ta kaseta nie występuje (patrząc nawet na samą cenę) - chodziło mi o to aby wyprowadzić kudlatty`ego z błędu.

Napisano

Powolutku :) Przyzwyczajam się na nowo do jazdy, miałem przerwę długą. Muszę przyznać, że po paru kilometrach zacząłem odczuwać przyjemność z jazdy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...