michalliterski Napisano 21 Maja 2010 Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Witam. Posiadam rowerek Unibike Freeway i na nim hamulce shimano ALFINE (chyba odpowiednik LX albo SLX )hydrauliczne. Z dnia na dzień drastycznie spadła siła hamowania... wcześniej mogłem postawić rower na kole dwoma pacami, a teraz nie moge zablokować tarczy ściskając z całej siły, a do tego dochodzi STRASZNY PISK na 500m Na pewno nie ma żadnych wycieków bo w klamce jest opór. Klocki na 100 % nie są starte bo rower ma przejechane jakieś 120 km. Nic nie ociera nie stuka są idealnie ustawione. Dzień wcześniej smarowałem łańcuch olejem finish line ( dość obficie ) i golenie amortyzatorów BRUNOXEM ( również obficie )bardzo prawdopodobne że coś skapneło na hamulce... Wyczyściłem dokładnie same tarcze benzyną ekstrakcyjną ale nie ma widocznej poprawy... Proszę o pomoc. Nigdy wcześniej nie wyciągałem klocków z hamulców i nic w takowych nie ustawiałem. Mile widziany opis jak wyciagnąć te klocki( najlepiej bez demontażu kół. DODAJE ZDJĘCIA HAMPLI FOTO FOTO 2 Z góry dziękuje, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 21 Maja 2010 Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 hmmm jeżeli czyściłes benzyna to teraz musza sie tarcze od nowa tak jakby dotrzec wiec moze dlatego nie hemuja tak dobrze przejedz sie 500 m na zacisnietym hamulcu na maksa i zobacz jakies efekty a jeżeli nie to skoro czysciłes tarcze benzyna to bylo trzeba tez klocki wypiec w piekarniku poniewaz tarcza moze byc czyta a klocki nie wiec jakby sposob pierwszy nic nie dał proponuje na nowo umyc tarcze i wypiec klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 21 Maja 2010 Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Przed chwilą też tego szukałem http://www.forumrowerowe.org/topic/69573-hamulce-tarczowe-cale-w-smarze/ Kiedyś chyba w bikeboardzie był artykuł o wymianie klocków w hamulcach tarczowych, poszukaj lub napisz tu http://www.forumrowerowe.org/topic/23283-skan-artykul-z-gazety-mr-bb-ba/page__st__140__p__710089__hl__skan__fromsearch__1entry710089 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalliterski Napisano 21 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Juz po naprawie.. Wyjąłem klocki co okazało sie BANALNE obficie umyłem ludwikiem tarcze również potem Wszystko sporą ilością wody. Klocki starłem troszke papierem ściernym zamontowałem 2-3 hamowania i hamulce jak NOWKI. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 23 Maja 2010 Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Na przyszłość to zakryj sobie tarczę i hamulec workiem jak będziesz psikał brunoxem, albo odwróć rower do góry nogami by tarcza i hamulec był nad powierzchnią pryskaną. Ja też kiedyś popełniłem ten błąd i musiałem odtłuszczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.