Kamill Napisano 20 Maja 2010 Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Witam, właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem manetki XT SL-M770. Kiedyś używałem klamkomanetkek Alivio, a od dwóch sezonów Alivio ST-M410 i muszę powiedzieć, że jestem zachwycony działaniem manetek XT! Obsługa małej dźwigni kciukiem + Instant Release + krótki skok dźwigien = cud, miód i maliny! Dopiero teraz mogę wykorzystać cały potencjał tylnej zmieniarki XT, wydaje się jakby ożyła Opinia dotyczy tylko prawej manetki, bo tylko tą zakupiłem, lewa dalej działa. Ciekaw jestem jednak jak się sprawują XT po lewej stronie. Czy też skok dźwigni jest taki krótki? Wiadomo, że duża dźwignia ma większy skok, ale ciekaw jestem jak to jest w porównaniu do manetek niższej klasy. Może akurat ktoś zmienił manetki z Alivio na XT i może się wypowiedzieć? Z góry dzięki Pozdrawiam, Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szefo Napisano 20 Maja 2010 Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Witaj, Mam manetki XT770 i też przesiadłem się z ST-M410. Jest znacząca różnica w pracy (odczuwalna nawet w porównaniu do SLX-a), chodzi ona dużo lżej, skok jest krótszy (ale wiadomo, że nie tak krótki jak w prawej). Czy działa tak z każdą przerzutką przednią? Nie wiem, ja swoją zmieniłem z Alivio na XT i jestem bardzo zadowolony. Co do zakupu osobno prawej i lewej manetki, to o ile nie kupiłeś okazyjnie na allegro to troche przepłacisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 20 Maja 2010 Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Na pewno poczujesz różnicę na plus. Zdecydowanie pewniej i szybciej zmienia się przełożenia niż w Alivio, skok jest też wyczuwalnie krótszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.