m81wwski Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 Witam Na początku chciałbym przywitać użytkowników forum, jako, że jestem nowy i to mój pierwszy post. Mam zamiar wymienić zespół napędu czyli kasetę, przerzutkę tylną i przednią, łańcuch, manetki. W tej chwili mam: Kasetę HG30 (acera) przerzutka przód i tył acera, łańcuch nie wiem, manetki bez znaczenia. Chciałbym zmienić na zestaw: Przerzutka tył: SLX Przerzutka przód: Deore down swing (mam korby 22-42) Łańcuch: Deore Manetki: SLX Klamki: Deore Kaseta: Deore lub SLX Moje pytanie jest następujące: Czy do takiego zestawu lepiej dobrać kasetę SLX czy wystarczy Deore? Pytanie ma podłoże oczywiście finansowe, ponieważ kaseta SLX jest prawie 2x droższa ale czy przerzutka SLX będzie z nią dobrze współpracować. Chyba, że macie jakieś inne lepsze pomysły. Co do budżetu to mam zamiar przeznaczyć ok. 500 - 550 zł. Myślałem też nad całym zestawie Deore, ponieważ nie wiem czy inwestowanie w SLX będzie na tyle opłacalne, żeby dołożyć te 200 zł. Rower Cube Appear Jeżdżę głownie po mieście 75 % i 25 % w terenie. Pozdrawiam
Lextalionis Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 Jeżeli większość po mieście to ze spokojem da rade... Ale moim zdaniem szarpanie się na kasetę SLX'a to przesada... Wydasz sporo więcej a będziesz niewiele na tym zyskasz... To już albo dołóż do manetek XT, albo przedniej przerzutki SLX, albo tylnej XT... Jeszcze o łańcuchu z wyższej grupy można by pomyśleć... Wybierz sobie któryś z tych wariantów i powinno być w porządku...
m81wwski Napisano 20 Maja 2010 Autor Napisano 20 Maja 2010 Co do przedniej przerzutki, to rzeczywiście nawet nie ma różnicy w cenie, jest taka sama. Co do łańcucha to można zainwestować w CN-HG93 czyli XT, nie jest to duży koszt. Manetki XT raczej odpadają ponieważ znacząco podnoszą koszt (o 100 zł). Podsumowując cały napęd SLX, tylko kaseta Deore. Pozdr
Lextalionis Napisano 20 Maja 2010 Napisano 20 Maja 2010 Pomysł z łańcuchem nie jest zły... A można pomyśleć jeszcze o tylnym XT bo różnica to zaledwie 40zł...
m81wwski Napisano 21 Maja 2010 Autor Napisano 21 Maja 2010 Sprawdziłem i: Komplet: klamki, kaseta Deore, manetki SLX, przerzutki tylna i przednia oraz łańcuch XT to koszt 600 zł, a komplet: klamki, kaseta Deore, manetki SLX, przerzutki tylna i przednia SLX oraz łańcuch XT to koszt 530 zł Wiec różnica to już nie duża, tylko czy do przerzutki tył XT kaseta Deore nie będzie za słaba. A tak w ogóle to czym różni się SLX od XT, chyba tylko wagą? Pozdr
Crazyk Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 tylko czy do przerzutki tył XT kaseta Deore nie będzie za słaba. Kaseta nic nie ma do przerzutki Trwałość kasety SLX i Deore będzie zbliżona (zależna od rozciągnięcia się łańcucha). Jedyna przewaga SLXa to niższa waga (chyba 77g przy kasetach 11-34, sporo).
szefo Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 No zestaw ładny, na pewno będzie współgrał. Powiedz mi tylko co z korbą? Masz fabryczną czy zminiałeś już? Jeśli chodzi o różnice SLX/XT to w niektórych komponentach są (np. manetki) w innych nie ma prawie w ogóle, pomijając wage i malowanie.
m81wwski Napisano 22 Maja 2010 Autor Napisano 22 Maja 2010 niestety korba na razie standardowa, ale w planach na ten rok, zmiana, albo na shimano slx (tylko ten koszt 350 zł) lub na coś innego. Zastanawiam się też czy nie zmienić na pojedyńczą tarcze z przodu ponieważ zmieniam przełożenie może 1 - 2 razy podczas jednej jazdy, ale w taki razie po co zmieniać przerzutkę przednią
szefo Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 SLX drogi, ale zainteresuj się korbą Deore 2010. Całkiem nieźle się prezentuje, zintegrowana oś, chodzi lekko, a koszt to tylko (w porównaniu do SLX-a) 200/230zł.
Lextalionis Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 Korba Deore to fajny pomysł... A manetki XT/SLX nie różnią się tylko malowaniem...
m81wwski Napisano 22 Maja 2010 Autor Napisano 22 Maja 2010 Korba Deore to koszt ok. 180 zł więc połowę tego co SLX - pomyśle w następnym miesiącu Co do zestawu to albo: kaseta, klamki - Deore; przerzutki - SLX, manetki, łańcuch - XT - koszt 628 zł kaseta, klamki - Deore; przerzutki - xT, manetki - SLX, łańcuch - XT - koszt 601 zł chyba, że poczekam i zrobię: kaseta, klamki - Deore, przerzutki, manetki, łańcuch XT - koszt 700 zł Na razie wygrywa 3 opcja a to tylko tydzień dłużej musiałbym poczekać. ps. koszt samych części bez robocizny i części eksploatacyjnych pozdr
tompoe Napisano 23 Maja 2010 Napisano 23 Maja 2010 Jak dla mnie to najlepiej wziąć wszystko deore 2010 z wyjatkiem klamek. Je proponuje zastąpić Avid Fr-5.
szefo Napisano 23 Maja 2010 Napisano 23 Maja 2010 Trzecia opcja wg. mnie najbardziej optymalna. Warto troche dołożyć, żeby później nie żałować A manetki XT/SLX nie różnią się tylko malowaniem... Napisałem przecież, że w manetkach jest różnica
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.