Skocz do zawartości

[napęd] Zestaw napędu SLX/Deore

m81wwski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Na początku chciałbym przywitać użytkowników forum, jako, że jestem nowy i to mój pierwszy post.

Mam zamiar wymienić zespół napędu czyli kasetę, przerzutkę tylną i przednią, łańcuch, manetki.

W tej chwili mam: Kasetę HG30 (acera) przerzutka przód i tył acera, łańcuch nie wiem, manetki bez znaczenia.

Chciałbym zmienić na zestaw:

Przerzutka tył: SLX

Przerzutka przód: Deore down swing (mam korby 22-42)

Łańcuch: Deore

Manetki: SLX

Klamki: Deore

Kaseta: Deore lub SLX

Moje pytanie jest następujące: Czy do takiego zestawu lepiej dobrać kasetę SLX czy wystarczy Deore?

Pytanie ma podłoże oczywiście finansowe, ponieważ kaseta SLX jest prawie 2x droższa ale czy przerzutka SLX będzie z nią dobrze współpracować.

Chyba, że macie jakieś inne lepsze pomysły. Co do budżetu to mam zamiar przeznaczyć ok. 500 - 550 zł. Myślałem też nad całym zestawie Deore, ponieważ nie wiem czy inwestowanie w SLX będzie na tyle opłacalne, żeby dołożyć te 200 zł.

Rower Cube Appear

Jeżdżę głownie po mieście 75 % i 25 % w terenie.

Pozdrawiam

Napisano

Jeżeli większość po mieście to ze spokojem da rade... Ale moim zdaniem szarpanie się na kasetę SLX'a to przesada... Wydasz sporo więcej a będziesz niewiele na tym zyskasz... To już albo dołóż do manetek XT, albo przedniej przerzutki SLX, albo tylnej XT... Jeszcze o łańcuchu z wyższej grupy można by pomyśleć... Wybierz sobie któryś z tych wariantów i powinno być w porządku...

Napisano

Co do przedniej przerzutki, to rzeczywiście nawet nie ma różnicy w cenie, jest taka sama.

Co do łańcucha to można zainwestować w CN-HG93 czyli XT, nie jest to duży koszt.

Manetki XT raczej odpadają ponieważ znacząco podnoszą koszt (o 100 zł).

Podsumowując cały napęd SLX, tylko kaseta Deore.

Pozdr

Napisano

Sprawdziłem i:

Komplet: klamki, kaseta Deore, manetki SLX, przerzutki tylna i przednia oraz łańcuch XT to koszt 600 zł, a

komplet: klamki, kaseta Deore, manetki SLX, przerzutki tylna i przednia SLX oraz łańcuch XT to koszt 530 zł

Wiec różnica to już nie duża, tylko czy do przerzutki tył XT kaseta Deore nie będzie za słaba.

A tak w ogóle to czym różni się SLX od XT, chyba tylko wagą?

Pozdr

Napisano

tylko czy do przerzutki tył XT kaseta Deore nie będzie za słaba.

Kaseta nic nie ma do przerzutki :icon_mrgreen: Trwałość kasety SLX i Deore będzie zbliżona (zależna od rozciągnięcia się łańcucha). Jedyna przewaga SLXa to niższa waga (chyba 77g przy kasetach 11-34, sporo).

Napisano

No zestaw ładny, na pewno będzie współgrał. Powiedz mi tylko co z korbą? Masz fabryczną czy zminiałeś już?

Jeśli chodzi o różnice SLX/XT to w niektórych komponentach są (np. manetki) w innych nie ma prawie w ogóle, pomijając wage i malowanie.

Napisano

niestety korba na razie standardowa, ale w planach na ten rok, zmiana, albo na shimano slx (tylko ten koszt 350 zł) lub na coś innego. Zastanawiam się też czy nie zmienić na pojedyńczą tarcze z przodu ponieważ zmieniam przełożenie może 1 - 2 razy podczas jednej jazdy, ale w taki razie po co zmieniać przerzutkę przednią

Napisano

SLX drogi, ale zainteresuj się korbą Deore 2010. Całkiem nieźle się prezentuje, zintegrowana oś, chodzi lekko, a koszt to tylko (w porównaniu do SLX-a) 200/230zł.

Napisano

Korba Deore to koszt ok. 180 zł więc połowę tego co SLX - pomyśle w następnym miesiącu

Co do zestawu to albo:

kaseta, klamki - Deore; przerzutki - SLX, manetki, łańcuch - XT - koszt 628 zł

kaseta, klamki - Deore; przerzutki - xT, manetki - SLX, łańcuch - XT - koszt 601 zł

chyba, że poczekam i zrobię:

kaseta, klamki - Deore, przerzutki, manetki, łańcuch XT - koszt 700 zł

Na razie wygrywa 3 opcja a to tylko tydzień dłużej musiałbym poczekać.

ps. koszt samych części bez robocizny i części eksploatacyjnych :)

pozdr

Napisano

Trzecia opcja wg. mnie najbardziej optymalna. Warto troche dołożyć, żeby później nie żałować :whistling:

A manetki XT/SLX nie różnią się tylko malowaniem...

Napisałem przecież, że w manetkach jest różnica ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...