Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] całe w smarze

Marudaxd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj kumpel oblał mi hamulce jakims smarem w sprayu.

Nazywał sie jakoś "vd40".

Hamulce strasznie sie slizgaja przy hamowaniu, klocki sciskaja tarcze, ale ona sie poprostu wyślizguje.

Przecierałem obydwie tarcze szmatka ale troche tłuszczu zostało i niewiele to dało.

Kumpel radził zagotowac wode, odwrócic rower polewac tarcze woda i hamować.

I tu nachodzi pytanie, czy to coś da.?

Hamulce strasznie piszcza i prawie nie hamuja...

Licze na szybka odpowiedź.

Ps. jestem nowy.

na pewno odkreć tarcze, wyjmij klocki, tarcze porządnie wyczysc i przetrzyj papierem sciernym, klocki również przetrzyj papierem sciernym, papier oczywiście drobno ziarnisty. Założ i powinno być ok, na tarcze bym zastosował przed przetarciem papierem ściernym odtłuszczacz.

Klocki możesz spróbować wypalić. Polej benzyną i podpal, albo nad opalarką, a niektórzy robią to nawet w piekarniku. Później papierem ciernym.

Tarczę umyj porzadnie - benzyną ekstrakcyjną, jakimś odtłuszczaczem lub nawet Ludwikiem.

W "googlach" też możesz poszukać, usyfiona tarcza to częsty problem i na pewno znajdzie się dużo rozwiązań.

Klocki nie tyle polej benzyną a nasącz. Włóż na dłuższą chwilę do kubka z benzyną a później podpal i poczekaj aż się cała benzyna wypali. Z tarczami zrób jak radzą koledzy wyżej i złóż wszystko. Nie spodziewaj się od razu piorunujących efektów, pojeździj chwilę i powinno być cacy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...