Marudaxd Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam, dzisiaj kumpel oblał mi hamulce jakims smarem w sprayu. Nazywał sie jakoś "vd40". Hamulce strasznie sie slizgaja przy hamowaniu, klocki sciskaja tarcze, ale ona sie poprostu wyślizguje. Przecierałem obydwie tarcze szmatka ale troche tłuszczu zostało i niewiele to dało. Kumpel radził zagotowac wode, odwrócic rower polewac tarcze woda i hamować. I tu nachodzi pytanie, czy to coś da.? Hamulce strasznie piszcza i prawie nie hamuja... Licze na szybka odpowiedź. Ps. jestem nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 na pewno odkreć tarcze, wyjmij klocki, tarcze porządnie wyczysc i przetrzyj papierem sciernym, klocki również przetrzyj papierem sciernym, papier oczywiście drobno ziarnisty. Założ i powinno być ok, na tarcze bym zastosował przed przetarciem papierem ściernym odtłuszczacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Klocki możesz spróbować wypalić. Polej benzyną i podpal, albo nad opalarką, a niektórzy robią to nawet w piekarniku. Później papierem ciernym. Tarczę umyj porzadnie - benzyną ekstrakcyjną, jakimś odtłuszczaczem lub nawet Ludwikiem. W "googlach" też możesz poszukać, usyfiona tarcza to częsty problem i na pewno znajdzie się dużo rozwiązań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Klocki nie tyle polej benzyną a nasącz. Włóż na dłuższą chwilę do kubka z benzyną a później podpal i poczekaj aż się cała benzyna wypali. Z tarczami zrób jak radzą koledzy wyżej i złóż wszystko. Nie spodziewaj się od razu piorunujących efektów, pojeździj chwilę i powinno być cacy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.