Skocz do zawartości

[trasa] Profil topograficzny trasy

geocontext

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno skończyłem program internetowy do tworzenia profili topograficznych terenu

dowolnego zakątka gór, nizin czy gdziekolwiek na Ziemi.

Dzięki temu narzędziu można zaplanować trasę (dystans) i sprawdzić jak wygląda i ile podjazdów nas czeka.

stwórz profil terenu >

Może się komuś przyda, choć program jest raczej dla zaawansowanych.

jak zanleźć interesujacy mnie obszar na mapie lokalizację np. miasta Opole, nie działa zmniejszanie, zwiększanie obrazu przesówanie w lewo prawo. Jest opcja szukaj lokalizacji co powinno znaleźć sie w okienku jak zatwierdzić-enter wystarczy

jak zanleźć interesujacy mnie obszar na mapie lokalizację np. miasta Opole, nie działa zmniejszanie, zwiększanie obrazu przesówanie w lewo prawo. Jest opcja szukaj lokalizacji co powinno znaleźć sie w okienku jak zatwierdzić-enter wystarczy

Program działa w nowoczesnych przeglądarkach, a prawdopodobnie

używasz Interntet Explorera, który nie jest nowoczesną przeglądarką.

Proponuję zainstalować np: Fifefoxa poczujesz różnicę.

Aby odnaleźć Opole wpisz miasto w polu wyszukiwania i kliknij Enter - wcześniej Resetuj mapę.

Przeczytaj tekst w dziale "Pomoc" tam wszystko jest, ale punktem wyjścia do działania programu

jest nowoczesna przeglądarka!

--

ps

Do Adminów forum - nie mogę się zalogować na konto, reset hasła też nie pomaga

i aby pisać musiałem tworzyć drugie konto.

Postaram się taką opcję dorzucić. Ale coś za coś. Jeśli będzie powyżej 30 punktów

takiego wykresu nie będzie można sobie zachować lub umieścić na blogu czy stronie.

Wczoraj dodałem opcję [usuń limit] - można szaleć i dodawać markerów ile się chce!

Przeczytać tylko tekst pomocy.

jak już wszystko było OK. jadę na nowej przeglądarce to kolega geocontext1 poszerzył limit znakowań no i teraz mam problem bo po wpisaniu jakiegokolwiek miasta nie można go zatwierdzić program stoi w miejscu, a jak sam dokonam zbliżenia jakiegoś celu to nie wskakują znaczniki na mapie i dodam ,że robię wszystko tak jak pisze w pomocy, co począć?

jak już wszystko było OK. jadę na nowej przeglądarce to kolega geocontext1 poszerzył limit znakowań no i teraz mam problem bo po wpisaniu jakiegokolwiek miasta nie można go zatwierdzić program stoi w miejscu, a jak sam dokonam zbliżenia jakiegoś celu to nie wskakują znaczniki na mapie i dodam ,że robię wszystko tak jak pisze w pomocy, co począć?

1. Wchodzisz na stronę programu

2. Klikasz przycisk "resetuj"

3. Znajdź na mapie miejsce trasy którą chcesz wyznaczyć

4. Najedź kursorem na punkt początkowy trasy i klikając w to miejsce zostawiasz znacznik na mapie

5. Kliknij w kolejnym miejscu gdzieś na trasie itd. aż do końca Twojej trasy

6. Po każdym kliknięciu na mapie wykres topograficzny aktualizuje się i pokazuje ukształtowanie terenu

Program wymaga potrenowania trochę, na pewno wszystko opanujesz.

• 6 miesięcy temu...

-

Kilka miesięcy potrzebowałem na opracowanie nowej wersji.

Teraz GEOCONTEXT-Profiler rysuje profil terenu z importowanych plików GPS.

W łatwy sposób możecie zapisać utworzoną trasę i sobie ją zachować.

Można sprawdzić ile procent naszej planowanej trasy jest pod górę a ile na dół. To tylko niektóre opcje - mam nadzieję wkrótce najlepszego - programu online do tworzenia profili topograficznych.

Testujcie - uwagi jak zwykle mile widziane.

Przykład z Karkonoszy: http://www.geocontext.org/publ/2010/04/profiler/pl/?topo_ha=20101124727162121

--

Fajny program Geocontext1 stworzyłeś. Ale mam pytanie czy jest limit punktów do 100 i czy można go wyłączyć. Po prostu planuje dłuższą trasę i zaznaczenie całej trasy 100 punktami to o wiele za mało. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

... mam pytanie czy jest limit punktów do 100 i czy można go wyłączyć. Po prostu planuje dłuższą trasę i zaznaczenie całej trasy 100 punktami to o wiele za mało. Z góry dzięki za pomoc.

Mogę limit zwiększyć jeszcze trochę, ale czy uważasz że naprawdę Ci potrzeba tyle punktów?

Zdaje się, że jeszcze nie odkryłeś możliwości tego narzędzia.

Spójrz na ten link poniżej, są tylko trzy punkty ale jest ustawiona opcja "po drogach" (prawe menu).

Program sam znalazł trasę. Jeśli zostaniesz użytkownikiem programu jeszcze wiele ciekawych opcji odkryjesz.

Będę się starał te funkcje jakoś użytkownikom przybliżyć - może zrobię filmik instruktażowy.

http://www.geocontext.org/publ/2010/04/profiler/pl/?topo_ha=2010123075920428

I taka uwaga jeszcze - jest też opcja po ścieżkach rowerowych jednak dobrze działa tylko dla USA, w polskich warunkach śmiało można stosować opcję "po drogach".

Natomiast opcję "bezpośrednio" jest opisana jako "(zalecane)" - aby początkujący użytkownicy nie mieli problemów z wytyczeniem trasy.

--

Geocontext1 mógł byś napisać jak można się zalogować na twojej stronie?

Pozdrawiam!!!

Nie trzeba się logować!

Zastosowałem pewien trik.

Najpierw tworzysz trasę na mapie.

Następnie klikając w przycisk "dodaj" wysyłasz profil na mapę - trzeba tylko podać email, nazwę trasy i parę słów opisu.

Trasa zostanie automatycznie dodana na stałe do mapy.

Po dodaniu co najmniej dwóch tras, jeśli chcesz wyświetlić mapę tylko ze swoimi profilami, to:

zaznacz "profile użytkowników" i kliknij w marker swojej trasy. Otworzy się dymek gdzie jest opis twojej trasy i pod opisem częściowo ukryty email - klikasz w email i otwiera się okienko z którego można skopiować link. Używając tego linka zawsze wyświetli się mapa tylko z Twoimi trasami.

Zrobiłem najprościej jak potrafiłem - aby uniknąć logowania i innych zbędnych pierdół.

Dla opcji "po drogach" musi wystarczyć 10 - taki limit ustaliło Google i nie mogę nic zwiększyć.

Hmm.. proponuje spojrzeć do "konkurencji": Mój odnośnik

Najwyraźniej konkurencja "zHaX00rowała" google i ma baaardzo dużą liczbę punktów - nawet po drogach :) Tak czy inaczej spróbuj podglądnąć jak to działa u nich - poza Oziexplorerem to jest to mój drugi patent do wytyczania tras :)

Hmm.. proponuje spojrzeć do "konkurencji": Mój odnośnik

Najwyraźniej konkurencja "zHaX00rowała" google i ma baaardzo dużą liczbę punktów - nawet po drogach :) Tak czy inaczej spróbuj podglądnąć jak to działa u nich - poza Oziexplorerem to jest to mój drugi patent do wytyczania tras :)

Dzięki za ten link, nie znałem wcześniej a narzędzie bardzo fajne. Spośród mi znanych chyba najlepsze - oprócz GEOCONTEXT-Profilera oczywiście :-)

Jeśli dobrze rozkimałem ten program to nie da się więcej punktów dodać niż 2.

Poza tym nie pobierają danych wysokościowych od Google Maps tylko z innego serwera.

Google ustala limity i nie da się ich obejść.

Natomiast punkty pośrednie automatycznie się pojawiają. Testowałem to rozwiązanie i nie spisało w moim Profilerze. Zauważ, że wykres jest generowany w locie u nich to trwa kilkadziesiąt sekund. No i poza wykresem oba programy prezentują zupełnie różne możliwości - dla każdego coś miłego.

Ok to się jeszcze trochę poczepiam :down:

1. Mam szybkie łącze i ultra szybki komputer. A po wejściu na stronę widzę przez długi czas "wczytywanie"...

2. Chciałbym po wejściu na stronę w szybki sposób znaleźć się w wybranym miejscu rozpoczęcia trasy. Wpisuję: "Kraków" i... pokazuje mi się trasa z końca świata do Krakowa... :) Dopiero jak kliknę "resetuj" to szukanie lokalizacji działa ok.

3. Przyzwyczajenia są dobre. Dlaczego scroller mapy znajduje się z prawej a nie z lewej strony?

4. W jaki sposób mogę usunąć ostatni punkt?

5. Gdzie zobaczę sumę podjazdów / zjazdów? I nie chodzi mi o różnicę wzniesień między najniższym i najwyższym punktem trasy, ale realną sumę podjazdów :)

bikeroutetoaster nie daje żadnych limitów na ilość punktów - to jest genialne, bo dzięki temu można robić cuda. Można do niego również ładować pliki gpx, dzięki czemu możemy w prosty sposób stworzyć profil trasy właśnie. A, że te dane nie są czytane z serwera google'a to imo na plus wychodzi. Zobacz na gpsies.com - tam jest to zrobione fatalnie - profile są postrzępione i nieprzydatne zupełnie.

Powodzenia w rozwijaniu aplikacji :)

Ok to się jeszcze trochę poczepiam :)

1. Mam szybkie łącze i ultra szybki komputer. A po wejściu na stronę widzę przez długi czas "wczytywanie"...

2. Chciałbym po wejściu na stronę w szybki sposób znaleźć się w wybranym miejscu rozpoczęcia trasy. Wpisuję: "Kraków" i... pokazuje mi się trasa z końca świata do Krakowa... :) Dopiero jak kliknę "resetuj" to szukanie lokalizacji działa ok.

3. Przyzwyczajenia są dobre. Dlaczego scroller mapy znajduje się z prawej a nie z lewej strony?

4. W jaki sposób mogę usunąć ostatni punkt?

5. Gdzie zobaczę sumę podjazdów / zjazdów? I nie chodzi mi o różnicę wzniesień między najniższym i najwyższym punktem trasy, ale realną sumę podjazdów :)

bikeroutetoaster nie daje żadnych limitów na ilość punktów - to jest genialne, bo dzięki temu można robić cuda. Można do niego również ładować pliki gpx, dzięki czemu możemy w prosty sposób stworzyć profil trasy właśnie. A, że te dane nie są czytane z serwera google'a to imo na plus wychodzi. Zobacz na gpsies.com - tam jest to zrobione fatalnie - profile są postrzępione i nieprzydatne zupełnie.

Powodzenia w rozwijaniu aplikacji :)

Dzięki za uwagi, właśnie po to założyłem ten wątek.

Moje odpowiedzi:

1. narzędzie jest w fazie beta, po optymalizacji przyśpieszy

2. najpierw przeczytać tekst pomocy i dopiero tworzyć trasę

3. często używane przyciski są z prawej strony aby było łatwiej dla nieprzyzwyczajonych użytkowników (Google Earth też ma po prawej)

4. klikasz w przycisk ze strzałką ""

5. do tego służy wykres "naukowy"

Można importować pliki w kilku formatach: GPX, KMZ i najpopularniejszym KML.

Serwer Google jest szybszy i przesyła dane dla dowolnego miejsca na Ziemi.

Chyba odpowiedziałem na wszystkie uwagi i pytania. Niektóre z nich są cenne i zwróciłeś mi uwagę na obszary problemowe, gdzie można co nieco poprawić.

Jednak niektóre pytania sugerują, że nie testowałeś GEOCOTNEXT-Profilera, poza odpaleniem stronki, a polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...