MichaLKRK Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 Witam. Chciałbym dociąć w swoim rowerze rurę sterową, gdyż obecna wystaję zbyt wysoko nad ramę. Chciałbym aby mostek oddzielał tylko jeden pierścień od główki ramy. Nigdy wcześniej tego nie robiłem, jednak jestem osoba bardziej na zrób to sam, więc postanowiłem się z tym zmierzyć. I teraz mamy jeden problem Odkręciłem mostek, zdjąłem całkiem razem z kierownicą, zdjąłem wszystkie pierścienie i wyciągnąłem cały amor. Pierwszy raz widzę na własne oczy łożyska sterów:) Już przynajmniej jedną rzecz będę umiał konserwować i czyścić - rower mam od nie dawna. I teraz okazało się, że rura sterowa od amora nie jest pusta, tylko ma coś w środku. Widzę jakiś element w kształcie gwiazdki. I tutaj właśnie wchodzi moje pytanie : Jak mam przygotować tą rurę sterową do cięcia? Jak ją wybebeszyć ?? Innymi słowy czym i jak ją rozkręcić, oraz czy trzeba uważać aby nie wyleciały jakieś drobne elementy w trakcie demontażu ?? W razie czego mogę wrzucić fotki za jakieś 2 godziny. Posiadam stery Ahead 1 1/8 Ritchey Logic zero integrated, oraz amortyzator jak w opisie tematu. Z góry dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
RATM Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 To jest tzw. "gwiazdka". Jest Ci ona potrzebna, aby dociągnąć amortyzator od góry śrubą (tą, którą odkręcałeś i zaraz potem ściągnąłeś 'dekielek'), żeby nie było luzów. Musiałbyś wbić ją odrobinę głębiej. Generalnie robi się to specjalnym narzędziem, ale jeśli postukasz od góry czymś, to osunie Ci się delikatnie w dół. Jeśli jednak zrobisz to za głęboko, to wtedy będzie lipa trochę, więc rób to ostrożnie. Zaznacz sobie najpierw ile potrzebujesz uciąć rury, a potem przesuń gwiazdkę poniżej. W sumie nic trudnego, ale działaj rozważnie. Najlepiej znajdź jakiś w miarę grupy kawałek drewienka, ale taki, żeby wszedł w rurę. Drewnianym klockiem raczej nie powinieneś uszkodzić gwiazdki, a potem po prostu postukaj delikatnie młotkiem. Powodzenia.
Cycu85 Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 Tak jak wyżej plus cięcie zwykłą piłką do metalu. Brzeg nie musi być idealnie równy, ale dobrze by było, gdyby nie było znacznych różnic w wysokości. Najłatwiej nakreślić (przy pomocy podkładki spod mostka) flamastrem linię dookoła rury i ciąć wzdłuż tej linii, obracając amortyzator co chwilę, aby nie lecieć jednym cięciem przez całość, bo wtedy dużo trudniej skorygować linię cięcia, tylko płytko, wzdłuż linii. Na koniec płaskim pilnikiem wyrównać lekko zadziory, od wewnątrz mogą sobie zostać, jak nie, to okrągłym, bądź czymś ostrym.
MichaLKRK Napisano 19 Maja 2010 Autor Napisano 19 Maja 2010 Dzięki za szybką odpowiedź, jednak pojawił się kolejny problem. Przy wyciąganiu amora wypadły te 2 łożyska zewnętrzne w sterach. Zrobiłem bardzo głupio, bo nie rozczepiłem linek od kiery i amora. Jednak żeby coś robić, trzeba najpierw się dobrze zastanowić jak. Teraz po złożeniu i dociągnięciu zaślepką, stery chodzą słabo przy mocnym dociągnięciu nie kręci w cale. Co mogłem zrobić źle ??? Mam dwie opcje jak na razie. Albo łożyska wsadziłem odwrotnie, albo te pierścienie górne z tocznią do łożyska były wciśnięte na zacisk, a ja je wsadziłem za luźno przez co coś dociska. nie potrzebnie je zdejmowałem w ogóle, wszakże wystarczy zdjąć mostek żeby wyciągnąć amora. Cóż pierwsze podejście i tak niezłe Co do gwiazdki, to jak to wbić ?? Ona jest tylko zaklinowana w środku rury sterowej ?? Poza nią już tam nie ma nic w środku rury ???
RATM Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 Pewnie źle włożyłeś łożyska. Zobacz tu: http://www.forumrowerowe.org/topic/69520-stery-ritchey-lozyska-kolkami-do-gory-czy-na-dol/page__p__715121__fromsearch__1entry715121 Gwiazdka jest zaklinowana. Te blaszki, które ową gwiazdkę tworzą wyginają się w jedną stronę. Dzięki temu możesz bez problemu wbić ją ciut głębiej, ale w drugą stronę już nie da rady. Jej zakładanie polega tylko na wbiciu do środka. Zobacz też tu: http://www.rowery-gemma.pl/images/cas.jpg EDIT: Poza gwiazdką już nic nie ma w rurze sterowej
Cycu85 Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 Czy nic nie ma więcej tego nie wiesz. Niektóre amortyzatory mają zamknięty spód.
RATM Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 No tak, choć sądzę, że aż do spodu gwiazdki nie dobije ;p
MichaLKRK Napisano 19 Maja 2010 Autor Napisano 19 Maja 2010 Pewnie źle włożyłeś łożyska. Zobacz tu: http://www.forumrowerowe.org/topic/69520-stery-ritchey-lozyska-kolkami-do-gory-czy-na-dol/page__p__715121__fromsearch__1entry715121 Gwiazdka jest zaklinowana. Te blaszki, które ową gwiazdkę tworzą wyginają się w jedną stronę. Dzięki temu możesz bez problemu wbić ją ciut głębiej, ale w drugą stronę już nie da rady. Jej zakładanie polega tylko na wbiciu do środka. Zobacz też tu: http://www.rowery-gemma.pl/images/cas.jpg EDIT: Poza gwiazdką już nic nie ma w rurze sterowej Dzięki za szybką i wyczerpującą temat w 110% odpowiedź. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.