eldek Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam, Jak pisalem w innym temacie musze zmienic korbe i tutaj zaczyna sie problem bo mam kilka na oku i nie wiem ktora wybrac. Alivio M410 kwadrat 83pln Alivio M410 octalink 89pln M442 kwadrat 99 M442 octalink 99 Alivio M415 z hollowtech 115pln do tego musze dokupic suport (na octalink drozsze sa) - tez bym prosil o propozycje, chyba ze warto popatrzec na truvativa (isoflow, xflow?) lub jakies inne firmy? Korby uzywane beda do jazdy po lekkim terenie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Według mnie M410 na octalink będzie dobrym wyborem. Nie miałem dobrych wspomnien jeżeli chodzi o kwadrat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 JA bym postawił na M442 same dobre opinie zbiera tak korba. Rodzaj suportu tu jest problem, octalink jest sztywniejszy ale w serwisowaniu droższy od kwadratu. Ja osobiście nie odczuwam braku sztywnoiści kwadratu przy rozmiarze 115 a do 442 jesr 113 wiec tez nie powinienieś odczuć, tak ze wybór należy do ciebie. P.S. o kwadrat zeby nie mieć problemów z luzami i skrzypieniem trzeba o niego odpowiednio dbać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldek Napisano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 A jak wyglada odpowienie dbanie? Co ile km przejrzec co i jak? Zdejmowac korbe z osi? Ile drozej wychodzi serwis octa? Do ramiom hollowtech warto doplacac? Zaznaczam ze nie bede jakos wybitnie obciazac tych korb. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Miałem FC-M442 i polecam! z mocowaniem na octalink. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Ja osobiscie bralbym hollowtech'a... Bo po raz sztywniejszy, a po dwa dostajesz wszystko w komplecie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Co do suportu to osobiście uzywam Shimano BB-ES25 - na razie przejechał lekko poniżej 1000km, za szybko na jakąś recenzję o nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldek Napisano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 TO Alivio FCM415 jest w komplecie z suportem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Ja osobiscie bralbym hollowtech'a... Bo po raz sztywniejszy, a po dwa dostajesz wszystko w komplecie... http://www.probikes.pl/index.php?item=465 ? Hollowtech jest to tylko sposób wykonania ramion korby, a więc puste w środku, suport i tak musi kupić, sztywniejsza to nie będzie, raczej lżejsza, ale również nie oczekiwałbym dużej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldek Napisano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 A jak z ta roznica w sztywnosci/ Bo nie ukrywam ze kazda zlotowka dla mnie sie liczy bo mam jeszce inne wydatki i nie wiem czy wykozystam octalinka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 A jak z ta roznica w sztywnosci/ Bo nie ukrywam ze kazda zlotowka dla mnie sie liczy bo mam jeszce inne wydatki i nie wiem czy wykozystam octalinka. W mojej opinii, wpływ tutaj ma rama, jezeli masz dobrą ramę możesz zostać przy kwadracie, jeżeli gorzej z nią, tzn niski model, słabszy producent, to lepiej octalink, ja zmieniłem kwadrat na octalink i różnicę od razu poczułem, jak i zauważyłem - do kwadratu ja nie powrócę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldek Napisano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Dostaje od kolegi duncona amstaffa 2006 na razie wiec chyba dosc sztywna i mocna rama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Ja osobiscie bralbym hollowtech'a... Bo po raz sztywniejszy, a po dwa dostajesz wszystko w komplecie... HT1 niema lepszej sztywności od octalinka bo przecież na niego było montowany sztywność jest ta sama Ino ramie lżejsze jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Dostaje od kolegi duncona amstaffa 2006 na razie wiec chyba dosc sztywna i mocna rama? Z tego co patrze rama nie jest zła, nawet była polecana gdzie niegdzie, do czego chcesz ten rower wykorzystywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldek Napisano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Jakies lekkie XC i jazda po sciezkach, ale nie mam kasy na razie i rame pozyczam tak jakby Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Maja 2010 Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 http://www.allegro.pl/item1048599692_shimano_fc_m590_korba_deore_175_mm_2010_od_centrum.html a może to? do korby innego typu będziesz musiał dokupić wkład. kupisz go w sklepie stacjonarnym czy również wysyłkowo? jeśli wysyłkowo i nie będzie go w tym samym sklepie w którym kupisz korbę to musisz zamówić z innego sklepu co podwaja koszty wysyłki (standardowo za paczkę pocztową priorytetową chcą ok 14 zł czyli razy dwa już jest 28) kolejny drobiazg to ten, że przy starszych korbach na kwadrat, isis czy octalink trzeba dobierać długość osi - co będzie jeśli nie trafisz przy zakupie na odległość? korby ze zintegrowaną osią nie wymagają już zadnej dodatkowej inwestycji - wszystko jest w zestawie. dodatkowo jeśli łożyska zdechną można dokupić zamienniki (na forum jest o tym temat, nie są idealnie te same ale kosztują grosze i nadają się) - nie wiem czy jest to możliwe przy np octalinku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldek Napisano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Chcialem kupowac w centrumrowerowe, mieli tam i korbe i wklady, najtansza korba i wklad wyszla by mnie okolo 100pln, warto dolozyc az tyle do tego deore? Zaznaczam ze nie bede jezdzil jakos wyczynowo las to bedzie mysle z 30% i to tez jakies lzejsze trasy niz super strome podjazdy na stojaco. Tutaj mnie wyjdzie z przesylka 200pln, za ta kase moge wziac alivio z wkladem, kaseta i lancuchem i jeszcze zostanie mi na stery pare groszy. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Maja 2010 Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 aha, myslalem ze to cena samej korby, bez wkładu. przy takiej roznicy w cenie to rzeczywiście można mieć cały napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldek Napisano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Wiec tak, Wezme korby m410 na kwadrat do tego suport BB UN26, kasete HG 50, lancuch HG 50, i wymienie do tego przezutki (teraz mam z tylu acera ale sprezyna chyba juz siada, z przodu jakis altus tez po przejsciach widac), manetki mam alivio 8, na przod alivio a z tylu deore shadow bym wzial, warto do takiego setupu? czy lepiej z przodu cos taniego i z tylu alivio? Ew. moze slx na tyl? 14 pln drozej niz deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 20 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Zanim wdepniesz w ten suport to poczytaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/17854-suport-shimano-alivio-bb-un26-2006/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldek Napisano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Hmm, rzeczywiscie nieciekawie a BB UN54? W sumie niewiele wiecej wiec moge sie szarpnac Chcialbym wszystko z jednego sklepu wiec nie mam za duzego wybory, chyba ze wezme jednak 410 na octalink i suport ES25, te 15 zlotych roznicy jakos przezyje A co powiesz o reszcie mojej propozycji? Warto inwestowac w to deore? czy wziąć o polowe tansze alivio? Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 20 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Patrząc na Twoje potrzeby nie ma sensu dokładać do Deore bo różnicy nie poczujesz a wydasz 2x więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Idąc po kosztach trochę, wziął bym m442 na kwadrat i jakiś w maire przystępny suport na maszynach. Tanie shimano odpada bo szybko sie kończą. FSA power pro jest na allegro w cenie 18zł mi wytrzymał ok 1kkm jest przy tym lekki ok 260g. do niego juz później (jak bedzie potrzeba) spokojnie wymienisz łożyska i można jeździć i jeździć, choć jest tak tani ze można w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldek Napisano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Hmm, z przesylka wychodzi prawie 30pln, warto moze dolozyc do BB UN54? ktory jest za 45pln. Pzdr. ed. do korb 410 113mm dlugosc oski prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldek Napisano 21 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Jeszcze pytanie, do ramy duncon amstaff jaka przednia przerzutka będzie pasować? I jaką długość ośki do alivio m410 dobrac do tej ramy? Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.