Skocz do zawartości

[opony] białe opony do XC- gdzie, za ile, ew. jak przemalować czarne

psychospy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! ;) Tak jak w temacie, szukam białych opon do lekkiego XC (ale też na asfalt). Znalazłem coś na allegro, ale z tego co piszą i z tego co widzę, to opona bardziej na street/dirt. http://allegro.pl/item1031780267_opona_geax_tatoo_26x2_3_tylko_u_nas_biala_wawa.html

Generalnie chodzi mi właśnie o coś takiego. Orientuje się ktoś gdzie i w jakich cenach można dostać takie opony?

Ewentualnie: czym można przemalować zwykłe opony na kolor biały? Myślałem o cienkiej warstwie sprayu (będę zadowolony nawet z samych białych boków).

Każda odpowiedź jest na wagę złota, z góry dziękuję. :)

Napisano

Dzięki! Tak jak się obawiałem- tani interes to nie jest ;) Gdyby ktoś tu trafił i miał namiary na jeszcze tańsze gumy, to proszę o info. :)

A jak wygląda kwestia przemalowania? Próbował ktoś? Myślicie, że spray da radę? A może są jakieś specjalne farby?

Napisano

Dzięki! Tak jak się obawiałem- tani interes to nie jest ;)

szpan kosztuje;)

A jak wygląda kwestia przemalowania? Próbował ktoś? Myślicie, że spray da radę? A może są jakieś specjalne farby?

przecież guma się ściera, po przejechaniu paru kilometrów opony będą biało-czarne, dla mnie bez sensu.

Napisano

To musiałby być jakiś bardzo elastyczny spray. Przecież opona ciągle się ugina, "pracuje" i farba po prostu odpadnie jak wyschnie.

Napisano

choćby tutaj masz białe mezcale za przyzwoitą cenę.

Ja bym się w malowanie nie bawił bo babrania z tym będzie mnóstwo a efekt prawdopodobnie będzie mizerny..

Napisano

Hmm, przeciez biale opony brudza sie po kilku metrach w terenie i zaczynaja wygladac paskudnie. Szczegolnie jak jest troche blota. Nie rozumiem tego "pedu do bialosci" moim zdaniem nawet rozowe wygladalyby lepiej ;).

Napisano

przecież napisał, że po asfalcie też będzie jeździł ;)

biały jest teraz trendy, a pomyśleć, że kiedyś białe były tylko dostawcze :)

Napisano

Jako ciekawostka powiem, że opony są koloru czarnego ponieważ przy produkcji dodawana jest mieszanka gumy zwiększająca przyczepność (czyli nie ze względu brudzenia się). Jakiś czas temu było w "Jak to jest zrobione" na Discovery. Pierwotnie guma była biała, następnie dodawano ową mieszankę.

Napisano

Nikt chyba nie napisał też o tym, że w kontakcie ze sprayem (wiadomo zawiera agresywne rozcieńczalniki etc) guma mogłaby się bardzo szybko zestarzeć. Dlatego m.in dla mnie ten pomysł też jest chory.

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Wiem, że ten temat to odgrzewany kotlet ale muszę się podzielić moim niedawnym doświadczeniem w kwestii białych opon.

Mam białe oponki Schwalbe Rocket Ron od maja 2010 i faktycznie po jakimś czasie przyszarzały z pyłu i brudu, mimo (a może właśnie dlatego) jazdy głównie po mieście. O dziwo, wystarczyła jedna 1,5h rundka po pierwszym śniegu w lesie (tak świeżym, że jeszcze z błotkiem zmieszanym) i płukanie czystą wodą na myjni i opony zrobiły się całkiem białe i wyglądają jak nowe :) Taki ciekawy fakcik i pomysł na umycie białych opon bez zbędnego wysiłku a z dużą dozą przyjemności :icon_cool:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...