Skocz do zawartości

[rower] kross hexagon v3 vs Kellys Radius

Szazi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Proszę o pomoc w wyborze roweru. Po długich poszukiwaniach wybrałem dwa modele:

http://allegro.pl/item1038903094_kellys_radius_21_5_orange_megaokazja_zobacz.html

http://allegro.pl/item1038764800_kross_hexagon_v3_dobry_sportowy_rower_lublin.html

Który z nich byłby lepszy? Będę jeździł głównie po lesie, polnej drodze, rzadziej po asfalcie. Mam 183cm wzrostu i 85kg wagi. Jaki rozmiar polecacie? Wiem że to sprawa indywidualna ale chciałbym znać Wasze zdanie. Czytałem kilka stron na ten temat ale na każdej jest coś innego. Pozdrawiam.

Napisano

Moim skromnym zdaniem, to są porównywalne, ale z przewagą na Krossa, ze względu na 1 1/8" główkę ramy :P I osprzętowo lepiej nasza rodzima konstrukcja jest lepsza, za to za Kellysem stoi... brak amortyzatora :) Bo w Krossie to >coś< wcale działać nie będzie, ale zawsze możesz kupić sztywnego widła, albo uciułać na AMORTYZATOR a nie atrapę :)

Napisano

Zgadzam się że sprzętowo oba rowery są podobne - najniższe grupy osprzętowe znanych firm. +1 dla Kellysa za niższą wagę (1kg różnicy to sporo). Niestety nie daje on praktycznie żadnych możliwości ewentualnego tuningu, dlatego ja wybrałbym Krossa. Jak nazbierasz trochę kasy będziesz mógł w nigo zainwestować i zbudować na tej ramie przyzwoity rower.

Rozmiar? Kellysa chyba 21,5 (kiedyś miałem kellysa 19,5 ale jest już na mnie za mały a mam 185cm), Krossem nie jeździłem i nie mogę też znaleźć nigdzie wymiarów hexagona, to nie powiem.

Napisano

A ten amor jest tak tragiczny że w normalnej jeździe będzie mi bardzo przeszkadzał? Teraz mam markoszeta z 1-szej komuni w dodatku małego więc i tak będzie spory skok jakościowy ;D

Czy można ewentualnie zablokować ten amortyzator? Proszę o wyrozumiałość jestem nowy w tych sprawach.

Napisano

Witaj.

Niestety to jeden z najtańszych "amortyzatorów"

Nie posiada on blokady skoku

Jeżeli już to może mieć regulacje naprężenia wstępnego(miękki - twardy)

choć niedam sobie uciąć reki :)

Pozdrawiam

Napisano

A co do pierwszej części mojego pytania, bardzo będzie on przeszkadzał w czasie normalnej jazdy? Nie zamierzam wykonywać żadnych skoków na tym rowerze. Zwykła jazda po lesie, asfalcie.

Napisano

Przeszkadzać raczej nie, ale nie będzie pomagał :) Generalnie, jak będziesz o niego dbać (czytaj, nie zapchasz go błotem i nie rzucisz pod pociąg ;P ) to może będzie się uginać, ale po jakimś czasie złapie luzy i/lub stwardnieje lub odwrotnie - będzie tragicznie miękki :D

Generalnie sezon, dwa, mało używany trzy wytrzyma w miarę znośnym kawałku, ale jeżeli chcesz mieć już przyzwoitą imitację amortyzatora, weź V3 i uciułaj na XCR'a, w wersji LO (cena ~200zł na allegro), albo na chromo-molibdenowy sztywny wideł (wytrzyma znacznie więcej niż XCR i ten z V3, bodaj Zoom) - ale tu już musisz kierować się własnymi preferencjami.

Tak czy inaczej, bez skoków, lotów i dzwonów (poważnych, bo nawet szlif na płaskim zakręcie, o ile sprzęt o nic nie przydzwoni i nie będzie na stronę napędu, nie jest dla roweru jakimś strasznym przeżyciem), rowerek wytrzyma jakiś czas, ale pamiętaj - to rower za ~800zł. Sama rama jest jak najbardziej ok, ale osprzęt, o ile zadbasz, wytrzyma więcej niż amorek :)

Ze swojej strony mogę polecić jeszcze to. To model wyższy niż ten Hex, którego podałeś, ale rocznikowo bodaj starszy, jednak jest nowy, magazynowy :) A i cena bardzo podobna. Osprzęt... W zasadzie lepsza tylna zmieniarka, która będzie niekatowana długo służyć i coś z przodu, przy normalnej i spokojnej jeździe dobrze imitujące amortyzator (lepiej niż to z V3). No, i ramka, która jest wytrzymalsza, ale... w rozmiarze 15", więc może być za mała, ale jeżeli by Ci to nie przeszkadzało, możesz wymienić w nim sztycę na 400mm i powinna starczyć. Osprzętem jest lepiej, rama jest ok, malowanie idzie przeżyć :whistling: Za tę cenę jest ok ;)

Albo ten Hexagon V5. Jest używany, ale na zdjęciach jest ok, jeżeli opis mówi prawdę, to przy tym "przebiegu" można się spodziewać stanu sklepowego :)

No, i ramka byłaby chyba dobra, bo to 21" a nie, jak w opisie, 17". W tej cenie... w tej cenie to deklasuje wszystko co jest powyżej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...