Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] Wymiana wózka w przerzutce

chudzik91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnimi czasy wygiął mi się wózek w tylnej przerzutce i w poszukiwaniu nowej na allegro trafiłem na ... http://allegro.pl/item1043496701_wozek_deore_xt_lx_xtr_sora_tiagra_dostawafree.html tylko że problem jest w tym ,że nie wiem za bardzo jak wyjąć wewnętrzną część wózka z "korpusu". Czy miał ktoś może do czynienia z taką wymianą i mógł by mi opisać mniej więcej jak to zrobić ? :) Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Zorientuj sie czy masz krzywy tylko wózek. Jego można naprostować i będzie ok jak pokrzywiłeś pantograf to już wymiana całej zmieniarki by sie przydała. Wymiana nie będzie tyle uciążliwa co naciągniecie spręzyny, ja kiedyś rozbierałem tyle ze śrube mocująca to wiem czym to pachnie :P

Napisano

Zorientuj sie czy masz krzywy tylko wózek. Jego można naprostować i będzie ok jak pokrzywiłeś pantograf to już wymiana całej zmieniarki by sie przydała. Wymiana nie będzie tyle uciążliwa co naciągniecie spręzyny, ja kiedyś rozbierałem tyle ze śrube mocująca to wiem czym to pachnie :P

Pachnie wyczynem.

Napisano

tzn to wygląda tak jak by był luz na pantografie bo mam cały wózek wygięty , może pokaże na zdjęciu o co mi chodzi , na obrazku po lewej stronie jest obecny stan , gdy odegnę delikatnie palcem wózek to tak jak by zaskakiwał do normalnej pozycji

post-112243-1274214258,07_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Pachnie wyczynem.

Może wyjasnij swoja odpowiedź ?

tzn to wygląda tak jak by był luz na pantografie bo mam cały wózek wygięty , może pokaże na zdjęciu o co mi chodzi , na obrazku po lewej stronie jest obecny stan , gdy odegnę delikatnie palcem wózek to tak jak by zaskakiwał do normalnej pozycji

Ja dokładnie wiem o co ci chodzi ale mowie ze wymiana samego wózka To nie taka bułka z masłem zwłaszcza jak ktoś tego nie robił. Jaka to przerzutka ? XT?? Jeżeli tak to faktycznie można ja reanimować. Luz na pantografie nie wróży nic dobrego tam nie powinno być luzu. Wózek przy dolnym kółeczku może mieć luz w granicy 1-2mm choć to już dużo.

Napisano

Może wyjasnij swoja odpowiedź ?

Ja dokładnie wiem o co ci chodzi ale mowie ze wymiana samego wózka To nie taka bułka z masłem zwłaszcza jak ktoś tego nie robił. Jaka to przerzutka ? XT?? Jeżeli tak to faktycznie można ja reanimować. Luz na pantografie nie wróży nic dobrego tam nie powinno być luzu. Wózek przy dolnym kółeczku może mieć luz w granicy 1-2mm choć to już dużo.

no co ja mam wyjaśniać. Miałem na myśli, że nie jest łatwe wsadzenie tych spreżyn na swoje miejsce i tyle, bo też to kiedyś robiłem.

• Mod Team
Napisano

Hmm no ciężka sprawa. Z jednej strony tak czy inaczej będziesz rozbierał wiec możesz próbować bez kupowania wózka jak ci to pójdzie(rozebrać i złożyć) ale z drugiej strony póki zdziała to działa wiec ciężko wyczuć co będzie lepsze.

Napisano

A na pewno wiesz gdzie masz luz? Oprócz tego że wszędzie ;) ale gdzie największy.

Najczęściej robi się (albo jest fabrycznie) na śrubie mocującej przerzutki i nie bardzo jest tam co rozbierać i naprawiać.

Napisano

Trochę dziwne, bo tam mniejsze siły działają. No i sworzeń jest stalowy a tuleja alu więc zgadnij co się wyciera/wygniata bardziej? Cienkie ścianki (bo sprężyna) więc nie ma jak rozwiercać/roztaczać i wsadzać tulejek. Rozbierz i przekonaj się sam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...