Skocz do zawartości

[kaseta] Regulacja przezutek po wymianie

Ciap3k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Pierwsze pytanie:Odnalazlem w garazu rower i chcialem go reaktywowac aby mogl dalej sluzyc. Musialem wymienic kasete tylna (przeskakiwal lancuch). Sprawa wygladala dziwnie, poniewaz manetki mialem na 7 biegow, a wolnobieg/kaseta byla 6 rzedowa. Zakupilem nowa, 7 rzedowa i tu moje pytanie, czy przy tak niewielkiej zmianie nie potrzeba wymienic czegos wiecej? Pytam, poniewaz przy regulacji wrzucajac na 1-szy bieg przezutka wchodzila w szprychy (aby tak nie bylo trzeba bylo to lekko zrobic). Stara czesc to byla chyba kaseta a nowa chyba wolnobieg (lub odwrotnie; stara odkrecilem i cos spod niej tez aby nakrecic nowa).

Drugie pytanie: Czy sruby mocujace kasete nalezy dokrecac do konca? Obawiam sie, ze robie cos zle, poniewaz po zlozeniu i zakreceniu pedalami kaseta mi faluje i lekko sie rusza. Przygladalem sie kolejnosci skladania tego i wszystko wydaje sie ok.

Prosze o pomoc i z gory dziekuje :)

No jutro postaram sie nawet jakis film z falowania. Nie znam sie mocno, ale na zdrowy rozum to jest zbyt duze. A jak z przejsciem z 6 na 7? Na wieksze trzeba wymieniac piasty itp czy cos tam, a o 1 rzad z praktycznie standardowej 6 rzedowej?

Jak dokrece do konca to kolo sie nie kreci ;o Lozyska sa.

bo źle poskładałes, musisz zdjąc wolnobieg ale odkrecajac cały od piasty a nie tylko od bębenka z zapadkami.. potem skręć porządnie ośke w piaście tak aby lekko chodziła i skontruj konusy aby sie nie odkręcały podczas obracania... jak juz ośke dobrze skręcisz to załóż wolnobieg i on sam sie dokreci podczas jazdy... niewielkie falowanie moze wystepowac bo taki urok wolnobiegów.. ale mi ostatnio nie zdarzyło sie tego zaobserwowac...

tu masz jak wyglada całkowicie rozkręcony i odkręcony wolnobieg http://www.forumrowerowe.org/topic/69349-wolnobieg-shimano-mf-hg50/

aha, nie tzreba nic zmieniac, jak masz manetki na 7 biegow to teraz powinno ladnie dzialac wszystko.. gdy juz dobzre poskladasz i wyregulujesz pzrerzutke...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...