Skocz do zawartości

[rower] wybór

kamil19100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj zamierzam kupić w internecie rower, z początku byłem przekonany do: http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-fusion-2009.html lecz teraz zastanawiam się czy warto dołożyć 150 zł i wybrać: http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-5-3-34976544/

Proszę o pomoc bo nie wiem, który wybór będzie lepszy, czy naprawdę warto dokładać te 150zł? czy może pozostać przy pierwszym wyborze? Dzięki

Napisano

Witaj.Oba są mniej wiecej podobne.

Jeżeli chodzi o osprzęt:

Właściwie alivio wcale nie odstaje od x-5

Rockrider ma hamulce mechaniczne (tzw.spowalniacze tektro),

ale tym się nie kieruj,mechaniki tektro to strata pieniędzy i nerwów !

V-brake w tej cenie będą lepsze.

Wg. mnie lepszy będzie unibike,solidna i fajna rama,

ew.rozbudujesz go sobie później.

To moje zdanie

Lepszy będzie UNIBIKE

Pozdrawiam serdecznie

Napisano

Właśnie mówili mi, że w tej cenie nie kupie roweru z dobrymi tarczówkami(a podobno te hamulce to duży plus), orientujesz się może ile musiałbym dać za naprawdę przyzwoity sprzęt w tej klasie?

Napisano

Rozumiem że pytasz o cene dobrych hamulców tarczowych ??

Jeżeli chciałbyś zainwestować w tarcze to za sam zestaw : 2x klamka+przewód+zacisk to ok.400/450zł np. Shimano M575

a więc połowa ceny tych rowerków.

No a rowerek z tarczami w komplecie (to takimi w miarę przyzwoitymi jak np.Avid juicy 3 lub shiamno M486)

To koszt ok 2000zł :P

Kellys Spider 2009r ma tarczówki,jest stosunkowo niedrogi:

http://allegro.pl/item1046208210_kellys_spider_2009_promocja.html

-Możesz też kupić używany,złapać okazję, jakiegoś dobrego scotta lub specializeda

Możesz poszukać rowerów na tej stronie:

www.katalogrowerowy.pl

Proponuję jednak patrzeć na ramę,czy ma mocowanie na tarcze(choć to już standard)

Jakość,technologię spawania i takie tam:)

I gdybyś miał ochotę to byś mogł poźniej rozbudować maszynę :)

Wybór należy do Ciebie :)

Pzdr

Napisano

Tak, choć w słoneczny dzień były znośne

Natomiast podczas deszczu siła hamowania spadała do 3% :P

Nie opłaca się wg. mnie inwestować w mechaniki.

Napisano

Matis chyba jednak zostanę przy Unibike Fusion 2009 skoro mówisz, że jest wszystko w porządku, ewentualnie można go ciekawie potem rozbudować. Wielkie dzięki

Napisano

Zważ tylko że w rockriderze masz już piasty z tarczami i jedyne czego ci trzeba to przyzwoite zaciski (które można na allegro nabyć za symboliczne pieniądze) i ewentualna zmiana klamek i manetek, bo tam są zdaje się klamkomanetki alivio.

Unibike niby lepsza marka, ale w tym przedziale cenowym nie spodziewaj się różnicy technologicznej w konstrukcji ramek.

Moja siostra ma rockridera 5.2 i uważam że to bardzo udany rowerek za niecałe 1000zł. Sam również jestem posiadaczem innego roweru tej marki i bardzo sobie chwalę stosunek jakości do ceny.

Poza tym decathlon wydaje się mieć bardziej wyścigowy charakter (mostek o mniejszym kącie, profilowane, wygodne [sprawdzone] siodełko, krótsze tylne widełki, amorek z blokadą)

Jak na moje, to na plus dla unibika przemawiają jedynie troszkę lepiej działające (rozwiązanie krótkometrażowe) hamulce i ładniejsze, bo ażurowe haki tylnej osi.

A o przewadze tarcz nad V-kami można dyskutować bez końca. Jak dla mnie to V-ki są do kitu ;)

Napisano
Unibike niby lepsza marka,

A na podstawie czego tak piszesz ?, bo chyba nie na podstawie ilości typów rowerów, nie na podstawie rozwiązań technicznych, nie na podstawie wyposażenia i nie na podstawie rynków zbytu.

http://www.btwincycle.com/

Napisano

Podzielam zdanie Jack Danniels`a i również wybrałbym Rockridera 5.3 . Ale co do Unibike się nie zgodze że lepsza marka.

Rulez mnie uprzedził.

Napisano

W sumie to napisałem tak żeby nie wsadzać kija w mrowisko i zapobiec fali protestów wielbicieli marki na "U" :P

Jak widzę skutek odwrotny.. ;)

Mało miałem do czynienia z Unibikami, ale wydawało mi się że lepsze zbierają noty od ambitnego makrokesza :) (w końcu takie ładne katalogi i prospekty na kredowym papierze...)

I jeszcze jedno: Rockrider ma bardzo fajną giętą kierownicę na oversize.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...