kamil19100 Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Dzisiaj zamierzam kupić w internecie rower, z początku byłem przekonany do: http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-fusion-2009.html lecz teraz zastanawiam się czy warto dołożyć 150 zł i wybrać: http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-5-3-34976544/ Proszę o pomoc bo nie wiem, który wybór będzie lepszy, czy naprawdę warto dokładać te 150zł? czy może pozostać przy pierwszym wyborze? Dzięki
matis1906 Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Witaj.Oba są mniej wiecej podobne. Jeżeli chodzi o osprzęt: Właściwie alivio wcale nie odstaje od x-5 Rockrider ma hamulce mechaniczne (tzw.spowalniacze tektro), ale tym się nie kieruj,mechaniki tektro to strata pieniędzy i nerwów ! V-brake w tej cenie będą lepsze. Wg. mnie lepszy będzie unibike,solidna i fajna rama, ew.rozbudujesz go sobie później. To moje zdanie Lepszy będzie UNIBIKE Pozdrawiam serdecznie
kamil19100 Napisano 18 Maja 2010 Autor Napisano 18 Maja 2010 Właśnie mówili mi, że w tej cenie nie kupie roweru z dobrymi tarczówkami(a podobno te hamulce to duży plus), orientujesz się może ile musiałbym dać za naprawdę przyzwoity sprzęt w tej klasie?
matis1906 Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Rozumiem że pytasz o cene dobrych hamulców tarczowych ?? Jeżeli chciałbyś zainwestować w tarcze to za sam zestaw : 2x klamka+przewód+zacisk to ok.400/450zł np. Shimano M575 a więc połowa ceny tych rowerków. No a rowerek z tarczami w komplecie (to takimi w miarę przyzwoitymi jak np.Avid juicy 3 lub shiamno M486) To koszt ok 2000zł Kellys Spider 2009r ma tarczówki,jest stosunkowo niedrogi: http://allegro.pl/item1046208210_kellys_spider_2009_promocja.html -Możesz też kupić używany,złapać okazję, jakiegoś dobrego scotta lub specializeda Możesz poszukać rowerów na tej stronie: www.katalogrowerowy.pl Proponuję jednak patrzeć na ramę,czy ma mocowanie na tarcze(choć to już standard) Jakość,technologię spawania i takie tam:) I gdybyś miał ochotę to byś mogł poźniej rozbudować maszynę Wybór należy do Ciebie Pzdr
afly Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 ... ale tym się nie kieruj,mechaniki tektro to strata pieniędzy i nerwów ! ... Rozumiem, że używałeś modelu Tektro IO?
matis1906 Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Tak, choć w słoneczny dzień były znośne Natomiast podczas deszczu siła hamowania spadała do 3% Nie opłaca się wg. mnie inwestować w mechaniki.
kamil19100 Napisano 18 Maja 2010 Autor Napisano 18 Maja 2010 Matis chyba jednak zostanę przy Unibike Fusion 2009 skoro mówisz, że jest wszystko w porządku, ewentualnie można go ciekawie potem rozbudować. Wielkie dzięki
Jack Danniels Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Zważ tylko że w rockriderze masz już piasty z tarczami i jedyne czego ci trzeba to przyzwoite zaciski (które można na allegro nabyć za symboliczne pieniądze) i ewentualna zmiana klamek i manetek, bo tam są zdaje się klamkomanetki alivio. Unibike niby lepsza marka, ale w tym przedziale cenowym nie spodziewaj się różnicy technologicznej w konstrukcji ramek. Moja siostra ma rockridera 5.2 i uważam że to bardzo udany rowerek za niecałe 1000zł. Sam również jestem posiadaczem innego roweru tej marki i bardzo sobie chwalę stosunek jakości do ceny. Poza tym decathlon wydaje się mieć bardziej wyścigowy charakter (mostek o mniejszym kącie, profilowane, wygodne [sprawdzone] siodełko, krótsze tylne widełki, amorek z blokadą) Jak na moje, to na plus dla unibika przemawiają jedynie troszkę lepiej działające (rozwiązanie krótkometrażowe) hamulce i ładniejsze, bo ażurowe haki tylnej osi. A o przewadze tarcz nad V-kami można dyskutować bez końca. Jak dla mnie to V-ki są do kitu
Rulez Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Unibike niby lepsza marka, A na podstawie czego tak piszesz ?, bo chyba nie na podstawie ilości typów rowerów, nie na podstawie rozwiązań technicznych, nie na podstawie wyposażenia i nie na podstawie rynków zbytu. http://www.btwincycle.com/
afly Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Podzielam zdanie Jack Danniels`a i również wybrałbym Rockridera 5.3 . Ale co do Unibike się nie zgodze że lepsza marka. Rulez mnie uprzedził.
Jack Danniels Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 W sumie to napisałem tak żeby nie wsadzać kija w mrowisko i zapobiec fali protestów wielbicieli marki na "U" Jak widzę skutek odwrotny.. Mało miałem do czynienia z Unibikami, ale wydawało mi się że lepsze zbierają noty od ambitnego makrokesza (w końcu takie ładne katalogi i prospekty na kredowym papierze...) I jeszcze jedno: Rockrider ma bardzo fajną giętą kierownicę na oversize.
Rulez Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Przyjmując twoją nomenklaturę, to Unibike jest mało ambitnym makrokeszem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.