goldbloom Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 Hmm, a nie można bez wyjmowania tłoczka? Przecież i tak się cofnie? Napięcie membrany można wyczuć. Ten ~1mm to dla nowych klocków podałem, jak kolega mówi, trzeba zalewać dopasowując do tarczy lub czegoś o takiej samej grubości.
Andrew Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 1. Ustawienie FCS nie ma znaczenia przy odpowietrzaniu. W Avidzie ma to znaczenie, gdyż w zależności od ustawienia, tłok jest bardziej lub mniej wciśnięty, a więc różna jest objętość cylindra. Natomiast w Formuli regulacja skoku klamki jest rozwiązana na zasadzie asymetrycznej uszczelki - z jednej strony jest niska, z drugiej - wysoka. Przesunięcie dźwigni FCS powoduje obrócenie tłoczka z uszczelką. Objętość cylindra nie ulega zmianie. 2. Jak sprawdzić, czy zacisk jest dobrze odpowietrzony - wyjąć klocki i podpompować klamką, aby tłoczki wysunęły się na około 2mm każdy. Następnie wkręcić w klamkę strzykawkę wypełnioną( max 10ml) płynem i delikatnie ją wcisnąć, aby wytworzyć małe ciśnienie w układzie. Potem należy wkręcić w zacisk drugą strzykawkę(też napełnioną 10ml). Będzie się lać płyn więc trzeba ją szybko założyć. Następnie należy przetłoczyć z góry na dół 10ml płynu, zacisnąć klamkę i przywiązać ją sznurkiem do kierownicy. Teraz trzeba ustawić zacisk pionowo, popukać w niego delikatnie i wcisnąć tłoczki na miejsce. Najpierw od strony koła, potem od str. zewnętrznej. Podczas tej czynności należy patrzeć na wężyk wychodzący z zacisku - jeżeli w wężyku pojawią się pęcherzyki powietrza, to znak, że zacisk był źle odpowietrzony. Przetłaczamy z dolnej strzykawki do górnej 10ml, odkręcamy strzykwę od zacisku, zakręcamy odpowietrznik. Kolejnym zadaniem jest odpowietrzenie zbiornika klamki. Klamkę należy skierować dźwignią w dół. Najlepiej jest zdjąć ją z kierownicy. Aby opróżnić zbiornik z powietrza, trzeba naprzemiennie tłoczyć i zasysać płyn. Podczas tej czynności można zauważyć jak pracuje membrana. Im większa jest zmiana objętości płynu w strzykawce, tym lepiej pracuje przepona. Zmiana ta powinna wynosić około 2ml. Gdy już odpowietrzyliśmy zbiornik, naciskamy klamkę 1 raz (FCS ustawione na MAX!) i powoli puszczamy. Dopychamy jeszcze trochę płynu, odkręcamy strzykawkę i zakręcamy śrubkę. Otrzymujemy najlepiej odpowietrzony hamulec. Lepiej już się nie da.
1415chris Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 Nie pytalem gdzie mozna znalezc instrukcje jak to robic bo to dokladnie wiem Bylem ciekaw jak wy to robicie zeby zrozumiec problem miekkiej klamki. Nie wiem moze to za sprawa ronicy budowy (r1) chociaz watpie. Ja nie mam takiego problemu, miekka klamka to powietrze w ukladzie nic innego nie przychodzi mi do glowy. Zalanie to jedno ale duzo istotniejsze jest odciagniecie powietrza z ukladu a to czasami moze troche potrwac i nie za pierwszym razem musi byc skuteczne.
goldbloom Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 To dlaczego w takim razie klamka dochodzi trochę bliżej kierownicy przy "najczulszym" ustawieniu FCS? Poza tym zwiększa się skok klamki w miarę zużycia klocków. @1415chris -Chodzi o zwiększający się skok klamki, no, przynajmniej jeśli chodzi o mnie. Różnica jakaś w budowie pewnie jest, bo w instrukcji podają, że R1 można odpowietrzać już w takiej pozycji, w jakiej jest zamontowana na kierze.
Andrew Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 Karol - te zdjęcie naprawdę dużo wyjaśniają : http://images.jensonusa.com/large/br/br401z11__________oro.jpg http://www.chainreactioncycles.com/Images/Models/Original/22475.jpg Weź pod uwagę 2 fakty: 1. Regulacja FCS polega na obracaniu tłoczkiem 2. Klamka pompuje, gdy uszczelka minie porty łączące cylinder z rezerwuarem.
goldbloom Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 Nie no, ok, żeby nie było, że się czepiam Po prostu nie rozumiem czemu tak jest.
uraz Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 1. Ustawienie FCS nie ma znaczenia przy odpowietrzaniu. Ale świetnie działa na psychikę Spróbuje twojej metody (trochę pokrętnej) i zobaczę czy układ jest lepiej odpowietrzony niż po procedurze standardowej. Trochę mnie martwi moment wykręcenia śruby z zacisku podczas gdy w przewodzie jest płyn pod ciśnieniem.
uraz Napisano 23 Maja 2010 Napisano 23 Maja 2010 Następnie należy przetłoczyć z góry na dół 10ml płynu, zacisnąć klamkę i przywiązać ją sznurkiem do kierownicy. Dla pewności wolę zapytać. Kiedy klamkę należy odwiązać od kierownicy? Gdy już odpowietrzyliśmy zbiornik, naciskamy klamkę 1 raz (FCS ustawione na MAX!) i powoli puszczamy. FCS na MAX oznacza twarde ustawienie klamki czy miękkie? I skoro FCS nie ma znaczenia podczas odpowietrzania to dlaczego należy go ustawić na MAX? Z góry dzięki za odpowiedź.
Andrew Napisano 23 Maja 2010 Napisano 23 Maja 2010 1. Klamkę należy odwiązać, gdy wciśniemy tłoczki na miejsce. 2. FCS na max = najkrótszy skok klamki. Należy to ustawić na max, aby wysunąć tłoczki na określon. Jeżeli dasz na min. i raz naciśniesz klamkę, to tłoczki mniej się wysuną niż przy ustawieniu max. A jeżeli chodzi o moment odkręcenia śruby - przygotuj sobie dużo ręczników papierowych i mokrą gąbkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.