Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] RS Revelation Dual Air U-Turn 2010 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam na oku amortyzator Rock Shox Revelation Dual Air U-Turn (2010), skok 120-150mm, oś QR 20.

Czy ktoś miał bliższe spotkania z wersją 2010? Ktoś może jeździł?

Ciekaw jestem na ile będzie się nadawał do typowego All Mountain dla faceta ok 95kg...

Pozdrawiam

Napisano

ja posiadam reva 2010, co prawda bez u-turna i na zwykłą oś ale niewiele to zmienia. moje spostrzeżenia to: po raz pierwszy w życiu mam markowy amor, w którym od nowości pocą się uszczelki :icon_wink: podobno jest to objaw (wg producenta i generalnego dystrybutora na Polskę) całkowicie normalny i przewidziany, jednak mnie się takowy sprzęt trafił po raz pierwszy w życiu. kolejna rzecz to konieczność stosowania sporo niższych ciśnień niż zaleca producent, inaczej (wg mnie) amor to kompletny kołek i działa jak krótkogiętny amor w crossówce. po trzecie widelec jest lekki jak na swoje gabaryty i skok, jednak jak pokazują informacje na 2011 to obecny rocznik jest przy nich ciężki jak kowadło :icon_wink: po czwarte na stronie producenta są mylne informacje co do zawartych w widelcach systemach, podają że wysokie modele reva mają dual flow adjust a to informacja błędna.

Napisano

myslisz sie, roznica pomiedzy oska 9, a 20 mm jest kolosalna. Natomiast prawda jest ze jak sie nap[ompuje reva wg tabelki to trzeba wazyc chyba 2x wiecej zeby dzialal poprawnie. Ale troche poswieconego czasu na jego ustawienie i amor smiga swietnie. Tylko wg mnie wersja z oska 9 mm nie nadaje sie do niczego wiecej jak jazdy po miescie - zbyt mało sztywny jest jest

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

150mm do MV? Troszku wiela jak mi sie zdawa... W koncu stokowo wsadzaja tam 120mm. Nie lepiej wtedy lyknac Rebacza z ustalonym skokiem 120 i MaxleLight. No albo na "miekka" oske...

Szacunek...

I.

Napisano

Witam,

wielu jeździ na widelcach 130-140mm na MV i maksymalna zalecana wielkość przez producenta to 130mm.

I właśnie się waham, między tym Rock Shoxem a Magurą Menją All Mountain 130mm - to na normalną oś.

Podobno magury ze względu na konstrukcję połączenia dolnych goleni są bardziej sztywne niż pozostałe widelce na 9/10mm oś.

I coś mi bardziej ku Magurze chyba jednak :)

Napisano

Ujme tak.Mialem Recona 351u-turn z wszystkimi sprezynami od czerwonej do czarnej i na malych nierownosciach chodzil znacznie gorzej niz Revel. air u-turn 120-150.Waze gdzies 105 i w pozytywnej mam 130Psi w negatywnej 90Psi,sag to 20mm.Spokojnie wykorzystuje 125skoku.Niestety ze wzgledu na zalanie mojej wiochy bylem w stanie przejechac sie nic wiecej niz po ogrodku i tu widze duza roznice w pracy.Nie wiem jak bedzie w srednim i ciezkim terenie gdzie recon im ciezej tym lepeij chodzil.Na brak sztywnosci w Reconie nic nie narzekalem,jak bedzie na oscce 20mm nie wiem..

Napisano

Jak u-turn to dzialal zawsze,jak tegoroczny air u-turn,to nie mam bladego pojecia.Na kilkanascie krecen i ugiec podczas tej powodzi to trzyma...,tylko cuz z tego.

Napisano

myslisz sie, roznica pomiedzy oska 9, a 20 mm jest kolosalna. Natomiast prawda jest ze jak sie nap[ompuje reva wg tabelki to trzeba wazyc chyba 2x wiecej zeby dzialal poprawnie. Ale troche poswieconego czasu na jego ustawienie i amor smiga swietnie. Tylko wg mnie wersja z oska 9 mm nie nadaje sie do niczego wiecej jak jazdy po miescie - zbyt mało sztywny jest jest

nie twierdzę że róznica jest kolosalna, jaka jest twoim zdaniem? amor na ośke również nie nadaje się do jazdy w teren? ewentualnie co najwyzej do czego? na pewno nie będzie wyczuwalna dla mnie, turysty ważącego 72 kilo, ale dla osoby ważącej 90 i o mało finezyjnym stylu jazdy - zdecydowanie.

pierwszy marcok serii z o skoku 150 mm miał stalowe golenie górne, sterówkę i ważył ponad 3 kilo. ostatni miał tyle samo skoku, golenie alu i ważył kilo mniej. a od niedawna taki skok obsługuje masa poniżej dwóch kilo.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Rock Shox Revelation to jednak nie to.

Przede wszystkim - Marin zdecydowanie nie zaleca niczego powyżej 130mm skoku...

Więc skończyło się na Magurze Menji 130mm AM:

Magura Menja 130 AM

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...