lukes Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 Witam, mam na oku amortyzator Rock Shox Revelation Dual Air U-Turn (2010), skok 120-150mm, oś QR 20. Czy ktoś miał bliższe spotkania z wersją 2010? Ktoś może jeździł? Ciekaw jestem na ile będzie się nadawał do typowego All Mountain dla faceta ok 95kg... Pozdrawiam
bodziekk Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Do AM będzie się nadawał idealnie Ale chyba nie do Sugara?
tobo Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 ja posiadam reva 2010, co prawda bez u-turna i na zwykłą oś ale niewiele to zmienia. moje spostrzeżenia to: po raz pierwszy w życiu mam markowy amor, w którym od nowości pocą się uszczelki podobno jest to objaw (wg producenta i generalnego dystrybutora na Polskę) całkowicie normalny i przewidziany, jednak mnie się takowy sprzęt trafił po raz pierwszy w życiu. kolejna rzecz to konieczność stosowania sporo niższych ciśnień niż zaleca producent, inaczej (wg mnie) amor to kompletny kołek i działa jak krótkogiętny amor w crossówce. po trzecie widelec jest lekki jak na swoje gabaryty i skok, jednak jak pokazują informacje na 2011 to obecny rocznik jest przy nich ciężki jak kowadło po czwarte na stronie producenta są mylne informacje co do zawartych w widelcach systemach, podają że wysokie modele reva mają dual flow adjust a to informacja błędna.
blair7 Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 myslisz sie, roznica pomiedzy oska 9, a 20 mm jest kolosalna. Natomiast prawda jest ze jak sie nap[ompuje reva wg tabelki to trzeba wazyc chyba 2x wiecej zeby dzialal poprawnie. Ale troche poswieconego czasu na jego ustawienie i amor smiga swietnie. Tylko wg mnie wersja z oska 9 mm nie nadaje sie do niczego wiecej jak jazdy po miescie - zbyt mało sztywny jest jest
lukes Napisano 18 Maja 2010 Autor Napisano 18 Maja 2010 Witam, dzięki za opinie. Nie, to nie do Garego Tutaj mam ramę do której będę go zakładał: http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=garage&do=view&id=525 Pozdrawiam
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Maja 2010 Mod Team Napisano 18 Maja 2010 Klaniam, 150mm do MV? Troszku wiela jak mi sie zdawa... W koncu stokowo wsadzaja tam 120mm. Nie lepiej wtedy lyknac Rebacza z ustalonym skokiem 120 i MaxleLight. No albo na "miekka" oske... Szacunek... I.
lukes Napisano 18 Maja 2010 Autor Napisano 18 Maja 2010 Witam, wielu jeździ na widelcach 130-140mm na MV i maksymalna zalecana wielkość przez producenta to 130mm. I właśnie się waham, między tym Rock Shoxem a Magurą Menją All Mountain 130mm - to na normalną oś. Podobno magury ze względu na konstrukcję połączenia dolnych goleni są bardziej sztywne niż pozostałe widelce na 9/10mm oś. I coś mi bardziej ku Magurze chyba jednak
Gość Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Ujme tak.Mialem Recona 351u-turn z wszystkimi sprezynami od czerwonej do czarnej i na malych nierownosciach chodzil znacznie gorzej niz Revel. air u-turn 120-150.Waze gdzies 105 i w pozytywnej mam 130Psi w negatywnej 90Psi,sag to 20mm.Spokojnie wykorzystuje 125skoku.Niestety ze wzgledu na zalanie mojej wiochy bylem w stanie przejechac sie nic wiecej niz po ogrodku i tu widze duza roznice w pracy.Nie wiem jak bedzie w srednim i ciezkim terenie gdzie recon im ciezej tym lepeij chodzil.Na brak sztywnosci w Reconie nic nie narzekalem,jak bedzie na oscce 20mm nie wiem..
iras76 Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 a co z tegorocznym u-turnem, działa toto jest niezawodne ?
Gość Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Jak u-turn to dzialal zawsze,jak tegoroczny air u-turn,to nie mam bladego pojecia.Na kilkanascie krecen i ugiec podczas tej powodzi to trzyma...,tylko cuz z tego.
tobo Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 myslisz sie, roznica pomiedzy oska 9, a 20 mm jest kolosalna. Natomiast prawda jest ze jak sie nap[ompuje reva wg tabelki to trzeba wazyc chyba 2x wiecej zeby dzialal poprawnie. Ale troche poswieconego czasu na jego ustawienie i amor smiga swietnie. Tylko wg mnie wersja z oska 9 mm nie nadaje sie do niczego wiecej jak jazdy po miescie - zbyt mało sztywny jest jest nie twierdzę że róznica jest kolosalna, jaka jest twoim zdaniem? amor na ośke również nie nadaje się do jazdy w teren? ewentualnie co najwyzej do czego? na pewno nie będzie wyczuwalna dla mnie, turysty ważącego 72 kilo, ale dla osoby ważącej 90 i o mało finezyjnym stylu jazdy - zdecydowanie. pierwszy marcok serii z o skoku 150 mm miał stalowe golenie górne, sterówkę i ważył ponad 3 kilo. ostatni miał tyle samo skoku, golenie alu i ważył kilo mniej. a od niedawna taki skok obsługuje masa poniżej dwóch kilo.
lukes Napisano 27 Maja 2010 Autor Napisano 27 Maja 2010 Witam, Rock Shox Revelation to jednak nie to. Przede wszystkim - Marin zdecydowanie nie zaleca niczego powyżej 130mm skoku... Więc skończyło się na Magurze Menji 130mm AM: Magura Menja 130 AM Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.