krzysio3miasto Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 witam, Dziś postanowiłem odświeżyć mojego Kross Hexagon V7 czyli wymiana napędu a dokładniej: manetki, przerzutki tył+przód, kaseta oraz tylne koło ewentualnie korba lecz w niedalekiej przyszłości. Wymiana spowodowana ze względu wieku (5lat) oraz zużycia (łańcuch przeskakuje, ześlizguje się na kasecie) Dysponuję około 500 zł zależy mi przede wszystkim na 9 przełożeniach i na w miarę dobrej jakości co do ceny. Poprosiłbym o rady jaką konfigurację zakupić gdyż nie mam o tym pojęcia a zamontować bym raczej na pewno dał radę Rower typowo szosowy do dynamicznej jazdy. Pozdrówka ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysio3miasto Napisano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 witam, Dziś postanowiłem odświeżyć mojego Kross Hexagon V7 czyli wymiana napędu a dokładniej: manetki, przerzutki tył+przód, kaseta oraz tylne koło ewentualnie korba lecz w niedalekiej przyszłości. Wymiana spowodowana ze względu wieku (5lat) oraz zużycia (łańcuch przeskakuje, ześlizguje się na kasecie) Dysponuję około 500 zł zależy mi przede wszystkim na 9 przełożeniach i na w miarę dobrej jakości co do ceny. Poprosiłbym o rady jaką konfigurację zakupić gdyż nie mam o tym pojęcia a zamontować bym raczej na pewno dał radę Rower typowo szosowy do dynamicznej jazdy. Pozdrówka ;] Nikt nie pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinw Napisano 18 Maja 2010 Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Na dosyć gruntowną i siłą rzeczy kosztowną operację chcesz się zdecydować. Przemyśl, czy jest sens dokładać to tego roweru. Sam spójrz. Gdybyś wymienił wspomniane przez Ciebie podzespoły przykładowo na Deore (manetki, przerzutki tył+przód, kaseta, łańcuch, ew. korba) do tego jakieś przyzwoite tylne koło to wyjdzie na to, że zapłacisz za wszystko niemal tyle ile jest wart ten Twój Hexagon v7 (w sensie nowy). A z autopsji i osobistych obserwacji mogę Ci powiedzieć, że do tej klasy roweru będziesz dokładał i dokładał i tak w nieskończoność. Tzn. nie zupełnie w nieskończoność, bo stanęłoby pewnie na tym, że z Hexagona po jakimś czasie zostałaby tylko rama i kierownica. Reszta byłaby nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysio3miasto Napisano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Na dosyć gruntowną i siłą rzeczy kosztowną operację chcesz się zdecydować. Przemyśl, czy jest sens dokładać to tego roweru. Sam spójrz. Gdybyś wymienił wspomniane przez Ciebie podzespoły przykładowo na Deore (manetki, przerzutki tył+przód, kaseta, łańcuch, ew. korba) do tego jakieś przyzwoite tylne koło to wyjdzie na to, że zapłacisz za wszystko niemal tyle ile jest wart ten Twój Hexagon v7 (w sensie nowy). A z autopsji i osobistych obserwacji mogę Ci powiedzieć, że do tej klasy roweru będziesz dokładał i dokładał i tak w nieskończoność. Tzn. nie zupełnie w nieskończoność, bo stanęłoby pewnie na tym, że z Hexagona po jakimś czasie zostałaby tylko rama i kierownica. Reszta byłaby nowa Dokładnie o to chodzi, nie mam zamiaru kupować nowego roweru gdyż po co mi następny w garażu. Proszę o propozycje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmkaczor Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Powiem Ci tak, ostatnio robiłem podobną operację i kupiłem: przerzutkę tylną Shimano M662 SLX Shadow SGS klamkomanetki najprostsze Deore kasetę Shimano HG50 Deore 11-34 9b łańcuch Sram PC951 do tego dodałem sobie hamulce Avida SD3 i wyszło mnie to w sumie jakieś 430 zł W swoim rowerku miałem wcześniej wolnobieg, musiałem więc kupić koła - zainwestowałem 200 zł w kółeczka na piastach Novatecha (trochę tego jest na allegro). Póki co zestaw sprawuje się dużo lepiej, niż stara Acerka, choć ze względu na powódź, jaką mamy w Krakowie, nie było mi jeszcze dane przejechać się gdzieś dalej, w teren Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.