Slax Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Witam, potrzebuję waszej opini w sprawie doboru hamulców do roweru. Jestem amatorem, z rowerami mam do czynienia 1-2 razy w tygodniu i jeżdzę zwykle kilka kilometrów po mieście. Żadko w jakąś dłuższą trase. Jestem zmuszony wymienić moje hamulce na nowe. Zdecydowałem się na v-brakei ze względu na ich stosunkowo niską cene. Potrzebuje hamulców "zby tylko hamowały". Nie muszą być one jakoś super dobre, odrazu mówie ze zależy mi na jak najmniejszej cenie. Przeglądając allegro moją uwage zwróciło kilka aukcji: http://www.allegro.pl/item1042047231_zestaw_czarny_alu_alhonga_lx_na_caly_rower.html http://www.allegro.pl/item1026413135_hamulce_v_brake_shimano_deore_br_m590_fajka.html http://www.allegro.pl/item1029882309_hamulec_v_brake_shimano_deore_lx.html Dodam że potrzebuję tylko hamulców na tylne koło. Prosze o opinie. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HOMER Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Ja miałem Shimano Alivio Shimano I byłem z nich bardzo zadowolony. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek10 Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 ja bym wybieral miedzy Deore a Deore LX. konstrukcyjnie sa niemal identyczne roznica jest w wadze na korzysc Lx. Wybierz sobie te ktore bardziej Ci sie podobaja bo roznicy w hamowaniu nie bedzie. gdyby bylo porownanie Lx z XT to juz jest inna konstrukcja a tak ja sie skalaniam do lx. Stosunkowo lekkie solidne hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slax Napisano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Jeśli ktoś ma jakieś inne propozycje to jestem na nie otwarty. To co napisałem w pierwszym poście to tylko to co mnie zainteresowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 bierz najtańsze Shimano i będzie ok sam do treningówki wtykłem Altusy ( ok 28pln/szt ). Regulacja sprężyny troche odstaje bo w wyższych modelach jest to normalnie zorganizowane ale to jedyna niedogodność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rophoe Napisano 20 Maja 2010 Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Ja mam Acery (BR-M422) od niedawna i na razie wszystko ok Też kupiłem po to by tylko były, tylko, że jeszcze wymieniłem klamki z linkami i pancerzami. HOMER podał Alivio (BR-M432), a jak widzę to różnią się tylko tym, że mają klocki z wymiennymi okładzinami. Acery są w pierwszym lepszym sklepie po 29 zł. ja akurat dałem 33 zł i to chyba największa cena. Nie ma sensu kupować Deore w tym przypadku. Albo jakieś Tektro. Tańsze i często spotykane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xoar Napisano 28 Maja 2010 Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Pytanie czy chcesz też kupić klamki, czy same hamulce a masz klamki, bo różnica w cenie w podanych przez Ciebie propozycjach jest 3x. noname kosztują 36 za komplet, a shimano 36-40 i to razy dwa (przód i tył) i od 40 pln za klamki. Kupując shimano masz jednak pewność, że się nie zepsują tak szybko, poza tym w razie czego cześci zamienne łatwiej dostępne. Ja bym oszczędził te 80 pln jeśli to nie jest problem i kupił jednak coś pokroju alivio/deore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rophoe Napisano 28 Maja 2010 Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Slax postanowiłeś coś? Może takie Tektro i klamki, dziwne, że śrubki baryłkowe i mocowanie jest bardzo podobne do tych w Acerze co mam. Ostatnio oglądałem stare tematy i zauważyłem, że ludzie bardzo sobie chwalą Acery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Moim zdaniem najrozsądniejszym wyborem byłyby Deorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 29 Maja 2010 Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Biorąc pod uwagę, że chcesz żeby tylko hamowały to ci alhongi stykną (jeździłem na nich 3 lata i nic im nie było, tylko klocki do wymiany), a hamują całkiem dobrze (właśnie na poziomie acery, alivio) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekvolvo240 Napisano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 ja używam Shimano Deore już drugi sezon zrobiłem na nich 2400km i jak na razie bez uwag więc na jazdę którą opisujesz uważam że są zdecydowanie najlepsze jeśli chodzi o jakość. osiągi i cenę, tych v-ek nie zajeździsz zdecydowanie POLECAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 weź sobie deore lx, niewiele droższe od tamtych, a lżejsze i mocniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.