Skocz do zawartości

[rower] Duży człowiek z dzieckiem na foteliku z tyłu.

TATA2808

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich,

Proszę o opinie w doborze roweru, mam dosyć specyficzne gabaryty więc Wasza opinia będzie dla mnie bardzo cenna. Nie znam się na osprzęcie, będę kupował rower raczej "kompaktowo". Teraz parę słów w czym rzecz

Ja:

- 193 cm

- 107 kg

Wymagania: rower musi być w sylwetce nie przygarbionej (mój kręgosłup nie lubi czegoś takiego, mam górala i niestety nie jest mi pisany)

Z tyłu dziecko:

- 15 kg - oczywiście z tendencją wzrostową

- fotelik mocowany na dówch sztycach wciskanych w "pudełko" przyczepione do ramy.

Jak jeżdżę:

Oczywiście nie będę zawsze jeździł z dzieckiem. Jesli rodzinnie to ścieżki rowerowem lekkie szutry ale głównie asfalt i kostka.

Jeśli sam, to trochę lasu ale nie kamienie, korzenie, piach ani żadnej ostrej jazdy.

W czym wybieram:

Na razie polececono mi Authora Reflexa z roku 2009. Podobno wzmocnione obręcze, rozsądny osprzęt, jazda z dzieckiem nie powinna mi niszczyć roweru ze względu na obciążenia. Rama 24". Jeździłem na 22"i mimo wszystko czułem się jakiś "za duży"

Kasa:

- do 1800 PLN

Pomożecie?

Napisano

Dzięki za wparcie. Jeśli w grę wchodzi tylko kwestia estetyki a nie problemów z wytrzymałością to jestem spokojniejszy. Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Co by spokojniejszym być ja stosowałem patent z przypięciem fotelika do bagażnika roweru (oprócz standardowego takiego jak piszesz). Dziecko nie pompowało fotelika na nierównościach a ja byłem spokojniejszy bo bagażnik stabilizował fotelik i oddzielał od koła.

Napisano

Niektórzy producenci robią rowery odrazu przystosowane do przewożenia (jednego lub dwojga) dzieci.

Przykład:

http://www.montegofietsen.nl/artikel_detail.asp?Model=33&Kleur=2

Nie chcę tu polecać marki, modelu czy konkretnego sprzedawcy. Chcę tylko zwrócić Twoją uwagę na to, czym ten rower różni się od innych i dlaczego bardziej nadaje się do przewożenia dzieci niż inne.

1. Rama, która pozwala spokojnie na rower wsiąść kiedy dziecko siedzi na tylnym foteliku. Jak będziesz wsiadał na duży rower z męską ramą z dzieckiem z tyłu?

2. Rama i koła o wzmocnionej budowie by wytrzymać ciężar Twój, dwojga dzieci (fotelik z przodu dla dziecka do 15kg, z tyłu do 25kg) i bagaży. Można też zamontować zaczep do spacerówki.

3. Kierownica - długa i szeroka by zmieścić w niej fotelik z dzieckiem.

4. Osłona tylnego koła by dziecko nie włożyło nogi w szprychy. Statystycznie to najczęstsza przyczyna wypadków (tych zakończonych wizytą w szpitalu/u lekarza) przy przewożeniu dzieci na rowerze (w Holandii).

5. Wreszcie taki drobiazg jak solidne błotniki by dziecko nie dostawało błotem po plecach gdy na drodze kałuże.

Modeli (również innych producentów) można znaleźć dużo więcej. Ja akurat sam jeżdżę Montego. Jestem podobnego jak Ty wzrostu a ważę może 15 kg mniej. Nie jest to oczywiście rower moich marzeń. Jest solidny, choć drobne usterki się przytrafiły.

W kwocie którą chcesz przeznaczyć powinieneś spokojnie coś znaleźć.

Mam nadzieję, że nieco pomogłem.

Pozdrawiam.

Napisano

Bardzo dziękuję za link. Sprawa do rozważenia. Pierwsza myśl to taka, że chyba to jednak będzie rower dla mnie, jeżdżenie z dzieckiem nie będzie stanowiło więcej niż 40% wszystkich wypraw. Dziękuję bardzo , nie miałem świadomości że jest taki sprzęt.

• Mod Team
Napisano

Dobre foteliki pozwalają na przypięcie (ograniczenie możliwości ruchu nogi) dziecka co uniemożliwia włożenie nogi w szprychy. Jak pisze Burak przy normalnej męskiej ramie przełożenie nogi przez rurę jest niezłym wyczynem, sam to przerabiałem. Fotelik z dzieckiem uniemożliwia normalny dosiad a rower przy tym ma przesunięty środek ciężkości do tyłu i jest ciut niestabilny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...