tobo Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 mostki bontragera nie są warte uwagi bo to kopie komponentow sprzedawanych przez wiele firm z róznymi logo mostki rl/rxl to kopie ritcheya 4axis w róznych jego wcieleniach pracuję w sklepie treka/gf i macam tego dużo obyś nie skusiła się na serię rxxxl bo te to dobiero są wizualną wiochą - wielkie loga, prawie większe od komponentów, krzyczą "kuuuuup mnieeee, jestem najzajefajniejszy na świecieeeee!!!!!" jeśli ma to jakieś znaczenie: sporo śrub w mostkach bontiego jest felernych, nie mieści się w ich gniazdach klucz imbusowy; w dwóch mostkach zerwałem gwint, mimo że śruba miała jeszcze daleko do "oporu"; na 99 procent była to wina mostka, nie moja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 A jak tak zapytam jak Ci się sprawują gripy :? Masz może porównanie do innych piankowych :?. Interesuje mnie głownie porównanie z wcs ergo. Ile smigasz tygodniowo/miesięcznie/rocznie :? Rowerek pikny Pozdrawiam Ubotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saovine Napisano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 tobo - dobrze wiedzieć, dzięki za informację, nie wiedziałam, że te komponenty takie felerne są. To poszukam czegoś innego. A może w Ritcheya jednak celować? Ubotek - gripy dobrze się sprawują, są wygodne. Miałam kiedyś w starym rowerze jakieś Authora pianki i też dobrze się sprawowały, były wygodne i miękkie. Co do WCS, to nie wiem jakie są, ale domyślam się, że wygodne, bo podobne do tych moich Authorowskich A ile śmigam, hmm.. nie jeżdżę regularnie ostatnio co związane jest z moja pracą (nadgodziny), ale tak pi razy oko wyjdzie w tygodniu 250 km conajmniej. Od poniedziałku do piątku śmigam sobie naokoło Wrocławia i wychodzi to jakieś 40 km, zaś w weekendy jak mam możliwość to trzasnę nawet 100 km w ciągu dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 żeby było jasne: dwa mostki na kilkaset nie jest złym wynikiem ale śruby zdarząją się cześciej, czasami wszystkie, czasami jedna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Co do mostka i sztycy mozesz okreslic swoj budzet, tak bedzie latwiej, bez zbednych fajerwerkow.... Ritchey nic do tej firmy nie mam ale jakos zawsze zalatywala mi, ze tak powiem 'wiocha'..... wiem narazam sie polowie forumowiczow ale... wlasnie daltego... Sa jeszcze firmy ktore oferuja ciekawy, mniej oklepany sprzet. To tak ode mnie, jak chcesz zeby twoj rower nie wygladal jat tysiace innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saovine Napisano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Na mostek chciałabym przeznaczyć około 300 zł i tak samo na sztycę. Jeżeli jednak jakiś fany będzie tańszy, to jeszcze lepiej więcej kasy na waciki zostanie Aha, mostek chcę biały, a sztycę czarną, ale połyskującą - to tyle jeśli chodzi o kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 A widzisz jednak accent nie najgorszy . Rowerek fajny, wizualnie pasowałaby mi tu korba XTR lub SLX (ale to tak jak ktoś już tu napisał, na SLX nie ma raczej sensu zmieniać, bo LX to ten sam poziom ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el_gregorio Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Jeśli chodzi o Accenta i kolorystykę to mają w ofercie biały mostek - Twister: http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=2269 Jak i czarną sztycę w połysku - zarówno alu i węglową: http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1672 http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=251 Realna waga sp408 31,6/350mm to u mnie 293g, ale dokładność wykonania budzi moje wątpliwości - u mnie sztyca potrafiła się w trakcie jazdy delikatnie obsunąć, po wymianie obejmy podsiodłowej z zaciskiem mimośrodowym na obejmę na imbus problem został wyeliminowany, ale niesmak pozostał. Sztyca jest po prostu minimalnie węższa niż wskazywałby rozmiar. Stąd moje wątpliwości do jakości produktów Accent, aczkolwiek ze względu na cenę jak i atrakcyjną wagę i wygląd są rozwiązaniem dla tych, którzy szukają produktów ekonomicznych. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Nieco powyzej 300zl, fajny w przyzwoitej wadze. http://gravityfuelled.com/GravityFuelled/New_Ultimate_Stem.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Jeszcze na waciki zostanie http://bicyklon.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=274&category_id=47&option=com_virtuemart&Itemid=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=5755&kr=2009 choć jednak starsze były ładniejsze. całkiem białe bez jakichś maz http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=45&mar=123&art=952 waga wagą ale jeśli ładnie będzie się komponował takiego będę używał ( 90mm i 140g na stalowych śrubach ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evo88 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Przeczytałem cały temat i jestem pod wrażeniem ile modernizacji przeszedł Twój rower. Jest jedna kwestia w której zdecydowanie mogę Ci pomóc. Co do przerzutek... no to dalej się łamię... a może jednak XTR wsadzić? Na razie szukam opinii na temat jednych i drugich. Jednak domyślam się, że są fani Shimano i będą tylko tą firmę chwalić, a fani SRAM będą swoje chwalić. Mam XTR, miałem wcześniej X.9 i zdecydowanie Sramowska przerzutka chodziła lepiej. Nie latała jak XTR na zjazdach, lepiej i pewniej zmieniała przełożenia. Sztywność to zdecydowana zaleta Srama. Przejeździłem 15 górskich maratonów w 2009 roku i 1 XC w ostrym błocie i wiem co piszę. System 1:1 (SRAM) ponadto pozwala na zastosowanie górnego kółeczka KCNC które mają łożyska bez fabrycznego luzu, a nie tylko dolnego. Luz ten ma pomóc w pracy łańcucha, żeby lepiej wskakiwał na kolejne koronki kasety. Niestety system 1:2 jest tak skonstruowany że lepiej mieć górne kółeczko oryginalne XTR. Tak więc kolejne ZA x.0 - możliwość tuningu. Sprawę kółeczek omawiałem z właścicielem jednego z największych sklepów w polsce XTRaBike który sam sprawdzał ten system, a poza tym słyszał te opinie od klientów i z artykułu w Bikeboard. Mam nadzieję że pomogłem, pozdrawiam. Nieco powyzej 300zl, fajny w przyzwoitej wadze. http://gravityfuelle...imate_Stem.html A ten czarny New Ultimate Stem to nic innego jak KCNC Team Issue. Mam taki i wygląda identycznie. http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=152_156&products_id=1942&language=pl Mój 110 mm waży dokładnie 105 gram. Polecam. Mam go już rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 ponadto pozwala na zastosowanie górnego kółeczka KCNC które mają łożyska bez fabrycznego luzu, a nie tylko dolnego. Luz ten ma pomóc w pracy łańcucha, żeby lepiej wskakiwał na kolejne koronki kasety. Niestety system 1:2 jest tak skonstruowany że lepiej mieć górne kółeczko oryginalne XTR. Tak więc kolejne ZA x.0 - możliwość tuningu. Sprawę kółeczek omawiałem z właścicielem jednego z największych sklepów w polsce XTRaBike który sam sprawdzał ten system, a poza tym słyszał te opinie od klientów i z artykułu w Bikeboard. Radzilbym nieco zglebic temat koleczek i przerzutek, bo to co napisales to mowiac delikatnie nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Może wiesz czy czymś więcej poza wyglądem róznią się chwyty X lite od XXX lite. Sory za OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evo88 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Radzilbym nieco zglebic temat koleczek i przerzutek, bo to co napisales to mowiac delikatnie nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia. Jakie więc są Twoje doświadczenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ubotek waga. Evo88 zebym nie byl goloslowny, zobacz moje rowery i przerzutke z jakimi kolkami daje rade. Ale to temat Saovine i jej treka wiec konczymy ten OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saovine Napisano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Napiszę tak... odnośnie mostka i sztycy, to nie jest to pilne jakieś - w sumie to nic nie jest pilne, bo rower pięknie śmiga i tylko przednia przerzutka zaczęła łapać luzy, ale są one na razie minimalne. Co do mostka to cenna Accenta jest bardzo przystępna oraz waga, ale to się zobaczy jaki wreszcie ten mostek będzie. Na razie mam dość lekki mam KCNC Flye Ride i waga naprawdę nie jest zła. Odnośnie przerzutki, to moim marzeniem jest jednak ta cholerna X-0, ale jak nie będę miała pieniążków, to kupię X-9. No i manetki oczywiście. To taki kompromis będzie. Zaś jeśli chodzi o przednią, to będzie ten XTR. Jednak nie sprzedam go, a kupiłam ją za 150 zł Wkurzający jest ten obijający się łańcuch kiedy wjeżdżam na nierówny teren. Z tego, co zdążyłam już przeczytać X-9 też napina lepiej łańcuch i stabilizuje go w większym stopniu niż Shimano. Ten mostek Syncrossa ładny jest, ale niestety klocek... Ciekawa bardzo jest propozycja {b]Chrisa[/b] i ten mostek New Ultimate i ten mostek Reverse - waga mnie powaliła, ciekawe przy jakiej długości jest ona. Odnośnie korby to zastanawiam się nad tą - Aerozine - lekka bardzo, a czy ceramiczne łożyska coś dają? - to już pytanie to ekspertów Ubotek - kształtem się różnią, grubością pianki i wagą. Nie wiem jak z wygodą, ale nie narzekam na te gripy XXX Lite. Wcześniej miałam Specialized gumowe, ale te są wygodniejsze, no i parę gram lżejsze. Odnośnie Waszych sporów odnośnie sprzętu, to proszę bardzo - wiele można z tego wynieść, więc nie mam nic przeciwko o takiej dyskusji w tym temacie Przepraszam za mój chaotyczny post, ale jestem po 2 piwkach wypitych z okazji meczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 http://www.grawitacyjny.pl/aerozine-titanium-x12-fx-a3-56/ Ta korba różni się od korby z Twojego przykładu tylko brakiem ceramicznych łożysk i stalową (zamiast aluminiową) osią (ma też chyba, o ile dobrze pamiętam, trochę inne mocowanie ramienia). Z tego co wiem, zdania nt opłacalności stosowania łożysk ceramicznych akurat w suporcie są bardzo podzielone. IMHO różnicy ze względu na użyty ich rodzaj nie odczułabyś żadnej, a dodatkowo X12 FX A3 posłuży dłużej niż X12 SL A3, ze względu na stalową oś. Zależy jakie masz priorytety, SL jest jednak znacznie lżejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 mam sl'ke aerozine, korba i ładna i sztywna moim zdaniem i bardzo lekka jak na tą cenę - lżejsza niż jakakolwiek inna w przedziale rozsądnego wydatku na korbę - wszystkie konkurencyjne są cięższe. co do wkładu ceramicznego - za cenę detaliczną aerozinowego kupiłbym prawie 5 shimano - zapłaciłem za swój, okazyjnie na allegro, 51 zł . można sprzedać wkład aerozine i zębatki firmowe, kupić extralite'y i zwykłego szimanocha i mieć korbę poniżej 700 gram za mniej niż tysiąc zeta hm, no i wątpię by dla kobiety która jest lekka i jeździ raczej w stylu niezbyt ekstremalnym żywotność korby ze względu na stalowość osi miała jakieś znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Może wiesz czy czymś więcej poza wyglądem róznią się chwyty X lite od XXX lite. Sory za OT. Używam gripy X light i moim zdaniem dzięki większej grubości są wygodniejsze. Choć nie mam wielkiej dłoni to XXX są dla mnie za cienkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saovine Napisano 9 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Ta korba z ceramicznym łożyskiem waży mniej niż 700 g, a ta w/w waży 810 - waga mnie też przekonuje do kupienia tej droższej. Na allegro widziałam tą z ceramicznym łożyskiem za 800 zł około. Jednak na razie popłynęłam z kasą już kompletnie Zauważyłam rano, że mi się przy klamrze but przetarł i tego już się nie da naprawić i musiałam nowe buty kupić Cóż, nie powinnam była kupować butów Adidasa do jazdy na rowerze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 748 +/- 10g (incl. BB) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoscar Napisano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Rower cudowny. Mam tylko pytanie, czy wiesz ile waży rama?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saovine Napisano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Nie wiem ile dokładnie ta rama waży, pewnie bliżej jej 1700 niż 1600 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saovine Napisano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 EDIT Nowa fotka roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.