Saovine Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Bar Ends: PRO Alloy SL Bar Plugs: no name Bottle Cage: BBB BBC-09 Brake (Front): Hayes Stroker Ryde Brake (Rear): Hayes Stroker Ryde Brake Levers: Hayes Stroker Ryde Cables: Shimano Cassette: Shimano CS-HG50 11-32, 9-speed Chain: Shimano CN-HG53 108 links Crankset: Shimano LX Derlr (Front): Shimano Deore FD-M590, Top Swing 34,9mm Derlr (Rear): Shimano Deore XT RD-M772 Shadow Fork: Rock Shox Reba SL Rear Shock: brak Frame: Trek 8500 alpha red aluminium Grips: Specialized-SIDEWINDER Handlebar: KCNC SC Bone scandium 31,8mm 128gr Handlebar Tape: brak Headset: FSA Orbit Z Pedals: Shimano-PD M540 Seat: Selle Italia Diva Gel Flow Seatpost: PRO XLT Seatpost clamp: Bontrager Shifters: Shimano Deore SL-M590 Rapidfire-Plus Skewers: b/d Spacers: Bontrager Starnut: b/d Stem: FSA OS190 Oversized 100 mm Tire (Front): Schwalbe Smart Sam Tire (Rear): Schwalbe Smart Sam Top Cap: Bontrager Tubes: Schwalbe 25-559 Wheel Front: -Hub: Impac AV14 -Rim: RFR ZX24 -Spokes: Mach1 18/0 Stainless 2.0 -Nipples: b/d -Rim tape: Shimano Disc HB-M475 Wheel Rear: (Koło tylne) -Hub: Impac AV14 -Rim: RFR ZX24 -Spokes: Mach1 18/0 Stainless 2.0 -Nipples: b/d -Rim tape: Shimano Disc HB-M475 Ten rower powstał w dość śmieszny sposób :-) w zeszłym roku kupiłam sobie Cube Acid 18". Pojeździłam na nim trochę, bez szaleństw i w tym roku doszłam do wniosku, że kupiłam za dużą ramę i w ogóle nie podoba mi się on i że chcę lepszy jakiś. Zdecydowałam się na zmianę ramy, a wybór padł na ramę Trek 8500 z 2010 r. wybrałam ta ramę przede wszystkim na to, że jest spełnia ona moje oczekiwania i wiem, że długo mi posłuży, no i na wygląd - bardzo mi się podoba jej kształt i malowanie. Po ramie przyszedł czas na zakup amortyzatora. W Cube Acid był strasznie twardy i ciężki jak cholera Dart 3. Teraz mam RS Reba SL i jestem bardzo zadowolona z niego. Jak na moje wymagania obecne, to amor dobrze chodzi. Co prawda nie jeździłam na lepszych, ale pewnie w przyszłości, jak już tego zajeżdżę, to kupię coś lepszego :-) Kupiłam też mostek KCNC FLY RIDE st61 31,8 110mm 130gr, ale jeszcze nie przyszedł do sklepu i cierpliwie czekam na niego. Do wymiany są tez manetki (kupiłam Deore SLX) i zafundowałam sobie też zestaw pancerzy z linkami Nokon-KABLE koloru czerwonego. Mam nadzieję, że pancerze będą się ładnie prezentowały. Musze jeszcze oddać rower do serwisu, żeby zmienił mi manetki i założył te pancerze. Wzięłam też czerwony top cap z KCNC - na pewno ładnie będzie wyglądał. Zastanawiam się jeszcze nad czerwonymi śrubami KCNC, ale nie wiem, czy już za dużo tego nie będzie... zreszta zobaczy się jak rower po zmianie w/w rzeczy będzie wyglądał. Najbardziej bolą mnie kola, bo są strasznie ciężkie i w ogóle nie pasują do całej reszty roweru - są to koła z Cube Acid. Polecono mi kupienie kół Deore XT... Będę wdzięczna za wszelkie opinie oraz sugestie, co jeszcze wymienić w tym rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 w cenie kol xt zlozysz wyraznie lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodyasg Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Ta ramka jest piękna Gratuluję zakupu i witam w klubie Trekowców Co do kół to mam takie samo zdanie jak kolega nabial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saovine Napisano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Dzięki A co do kół to jeszcze nad Fulcrumami się zastanawiam, ale to już zakup na przyszły rok Pancerze NOKON juz załozone i top cap KCNC :-) oraz kółko w przerzutce, na takie bajeranckie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ninetysix Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 świetny rower, gratuluję pasji.. sam bym chciał aby moja kobieta miała taki zapał do kupowania części rowerowych co ty ;D i jeszcze czerpała tyle radości... Rewelka, ja zachwalam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav77 Napisano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Polecam fulcrumy.Mam red metal 5 i są ok.Gusta mamy podobne bo też połasiłem się na taki sam top cap i bajeranckie kółko do przerzutki.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saovine Napisano 19 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Ninetysix - dzięki u mnie to już w uzależnienie się przerodziło i większość swoich funduszy pakuje w rower Rav77 - właśnie zastanawiam się nad fulcrumami, ale nad modelem Red Metal 3, jednak to dość duży wydatek i na razie się nie zapowiada na zmianę. Za to zmieniłam moje ciężkie druciane Smart Samy na Maxxis Coross Mark kevlar, a dzisiaj jadę po dętki lekkie i drugie czerwone kółko do przerzutki. Na przyszły miesiąc planuję wymienić kasetę, która jest fest ciężka, na lżejszą SLX (między SLX a XT jest 10 g różnicy w wadze tylko, a różnica cenowa jest dość duża). Wymieniłam też gripy na piankowe Bontragery lite i koszyk na Elite Custom Race ważący 40 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav77 Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Saovine Może między SLX a XT jest tylko 10g ale weź pod uwagę to że XT ma więcej zębatek na aluminiowym pająku i nie zniszczy tak bębenka piasty. A rower naprawdę śliczny, zawsze podziwiałem ramy Treka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Ile te fulcrumy kosztują ? Może dało by się złożyć coś lepszego w tej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Fulcrumy na allegro powyżej 1200zł, waga katalogowa 1700+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Drogo, na pewno można coś lepszego w tej cenie złożyć np: Obręcze: http://allegro.pl/item1072491302_nowe_sunrims_equalizer_21_disc_26_xc_385g_wys_0.html Szprychy: http://velo.pl/produkty/?m=14&pk=%&id=740 Piasta tył http://allegro.pl/item1079547920_chosen_tarcza_ultralight_anoda_wysylka_gratis.html lub http://allegro.pl/item1085394758_chosen_da8076bx_tyl_32h_284g_xc.html piasta przód http://allegro.pl/item1081344915_dt_swiss_onyx_6_srub_36_otw_bikeatelier_gliwice.html całość będzie kosztować około 850 zł z zaplotem ,a waga to będzie około 1650 gram na 2 koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 oj pojechałeś kubek z tym onyxem na przód 197g toż to piasta do zjazdu 30pln więcej i jest boplight team czy jakiś taki. 136g waży ten którego ujeżdżam już drugi sezon tak to ładny rowerek i tylko korba jakoś tak kolorystycznie odstaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy35 Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=296_38_102_128_302&products_id=3772 Takie kółka kupiłem waga 1403 gram . Zrobione 1000 km i i dwa "występy" na amatorskich zawodach, Troche mało żeby oceniać ich jakość. Jeśli ważysz niewiele to ogólnie polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Tylko, że szprychy Revolution nie są polecane do tarczówek na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 W propozycji kół, które podałem chyba lepiej dać takie szprychy (będą wytrzymalsze, lasery są tak samo cieniowane jak revolution) http://velo.pl/produkty/?m=14&pk=%&id=739 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 wlasnie siadl mi bebenek w 712... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy35 Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 po ilu kilometrach padł?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saovine Napisano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 ja to bym chciała mieć jakieś kółka DT Swiss, ale to jest wydatek 3 000 zł, a na chwile obecną nie mam takiej kwoty. Moje obecne koła ważą 2400 gram . Pisałam o tych Fulcrumach Red Metal 3. Zestaw waży około 1700 gram i kosztuje 1500 zł. Zaś koła Shimano XT mają podobną wagę i mogę je mieć za 800 zł. Obecnie bardzo mocno się nad shimanowskimi zastanawiam. Jak na razie takie by mi wystarczyły, bo nie jeżdżę jakoś agresywnie (z tego też powodu, że się boję ). Zresztą i tak zrobiłam ogromny skok jeśli chodzi o rower, bo jeszcze pół roku temu miałam Cube Acid, a w porównaniu do mojego obecnego bike'a jest to niebo a ziemia Z Cube'a został tylko łańcuch, przerzutki, kaseta, hamulce i koła Tylna XT działa bardzo ładnie i nie było od ponad pół roku regulowana i nic się z nią nie dzieje, przednia Deore pójdzie do wymiany na XTR na dniach. Kaseta, jak radziliście, będzie wymieniona na XT. Zastanawiam się nad korbą Truvativ Stylo All Mountain 2.2, bo mi będzie kolorystycznie pasowała A jeśli nie, to SLX lub XT. Stylo jest najcięższa, a XT najlżejsza Chyba, że jakieś inne propozycje są w tym przedziale cenowym Hamulce zostawiam, bo jak dla mnie to dobrze hamują, a po ostatnim urlopie w górach zawsze udało mi się zahamować, nawet na kamienistym zboczu i nie przewróciłam się z jakiegokolwiek powodu ani razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Korbę bierz SLX, nie ma dużych różnic między SLX a XT. Tu masz temat o tych korbach, możesz poczytać http://www.forumrowerowe.org/topic/41221-korba-dylemat-miedzy-slx-a-xt/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saovine Napisano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Dzięki za linka poczytam sobie o tych korbach. Zamieszczam parę świeżych fotek mojego bike'a Fajnie się jeździ na tych Crossmarkach. Szybko się rower rozpędza i jakoś tak lekko jest. Na tych Smart Samach po szutrze i asfalcie się źle jeździło w porównaniu z obecnymi oponami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saovine Napisano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Byłam dzisiaj w jednym sklepie rowerowym we Wrocku i zaproponowano mi koła na piastach Boplight Sport Przednia piasta wazy 152 g, a tylna 306 g. Do tego szprychy Sapim Race Do tego wszystkiego bręcze Remerx Disc 7325 Pro RMX 7325 Koło ma mieć czerwone piasty, czarne szprychy, czerwone nyple i czarne obręcze. Nyple mają być aluminiowe. Cena tych kół to 1 000 zł. Warto w takie zainwestować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 ile ten remerx kosztuje?? za 89pln jest Equalizer21 ( o ile się znajdzie bo ostatnio u dystrybutora nie było ) który realnie wazy ok 380g. piasty zapewne polecają Ci bo im zostały. osobiście raz widziałem rowerzyste który ich używał a w częstochowskich sklepach leżą i leżą. używa ich ktoś?? a przedni Boplight Team w tej samej cenie to 136g... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saovine Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Zdecyduje się jednak na koła na na piastach DT, szprychach czarnych DT Competition, a obręcze to będą Alexrims XD Lite. Polecono mi zestaw piast DT 340 (cena internetowa 999 zł), obręcze są po 119, a szprychy 2,50 - 2,80 zł i nyple aluminiowe czerwone 1 zł. Jutro wybiorę się do sklepu i zapytam co i jak. Koła plus ich złożenie to koszt 1470 zł dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Wygodnie ci się jeździ z tak ustawionymi chwytami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.