Skocz do zawartości

[pedały] SPD a Platforma

Pablo666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Krótko mówiąc, jakiś czas ujeżdżam już pedały Shimano dx czyli SPD. Można powiedzieć że jakieś 2 miesiące. Problem w tym, że cały czas czuję się nie pewnie ale tylko wtedy kiedy jeżdżę bardziej ekstremalnie. Po lesie, czy na jakiś hopach.

Na platformach czułem się dużo pewniej, ale że jako człowiek idzie z modą zakupiłem SPD. zaczynam powoli żałować

Moje pytanie do tych którzy jeżdżą bądź jeździli na SPD. Czy przyzwyczajenie może aż tyle trwać.? Czy może SPD to nie dla mnie.. Komfort z jazdy jest duży.. czy korzenie czy kamienie noga nie spada.. Ale cały czas mam obawy, że jak będę w powietrzu i coś się wydarzy to się nogi nie wypną.. A na platformach to wiadomo, zdejmuję nogę i rower leci..

Ktoś mógłby mi doradzić co zrobić.?

Jeżeli miałbym zmieniać pedały to kupiłbym jakieś w graniach 200zł.

Pozdrawiam.

Napisano

A ustawiłeś siłę potrzebną do wypięcia na minimum? Przy takim ustawieniu bardzo łatwo o wypięcie.

Z drugiej strony to dziwię się, że po 2 miesiącach dalej się czujesz niepewnie. :(

Napisano

Tak, ustawione mam na minimum.

Wypinanie mam opanowane, ale nie pewnie się czuję strasznie..

Chyba przesiądę się znów na jakieś lepsze platformy..

Napisano

Mam ustawioną sprężynę tak po środku i nigdy jeszcze przy żadnej glebie nie zdarzyło się mi by blok (standardowy jednokierunkowy) nie wypiął się z pedałów. Także nie masz się czego obawiać.

Napisano

... Komfort z jazdy jest duży.. czy korzenie czy kamienie noga nie spada.. Ale cały czas mam obawy, że jak będę w powietrzu i coś się wydarzy to się nogi nie wypną.. A na platformach to wiadomo, zdejmuję nogę i rower leci..

Spoko-wypną się,wypną :)Sprawdzone na własnej osobie.W spd jeżdżę od 10 lat i zaliczyłem w międzyczasie kilka gleb- w terenie i t.zw. postojowych.Nie wyobrażam sobie jazdy bez tego wynalazku.Po prostu nie myśl zbyt wiele.wiadomo,że do uprawiania pewnych sportów brak wyobraźni jest wskazany :whistling:

Napisano

Na czym jeździsz? Jeśli spedzasz wiecej czasu z rowerem w powietrzu niz na ziemi to wtedy jednak platformy są bardziej polecane jeśli się nie mylę. Jeśli za to mowa o XC czy FR to nie ma co dygać tak jak koledzy u góry piszą.:whistling:

Ps. Przecież na ustawieniu śrub na minimum noga wypina się, nawet gdy się ciągnie byle jak w góre:) Ja u siebie prawie przez to np pare razy spadłem z roweru podczas jazdy na asfalcie;) Kilka podbramkowych sytuacji i się przekonasz IMO.

Napisano

według mnie to:

-takie bloki sobie daruj, miałem takie chwile i jest to porażka, wypinają sie przy ciągnieciu w góre przy minimalnym skręcie efekt jest taki, że podnosisz rower za spdy a rower zostaje na ziemi a Ty sam w przestrzeni

-jak walniesz glebe to pedały sie na 99,% wypną tzn. nie zrobią Ci dzwigni i połamią nóg etc. Jeśli chodzi o szybkie sciąganie nóg z pedałów, podpieranie sie i ewakuacje w gorących momentach to w spdach jest gorzej. Sam jeżdze już ponad 3 lata w spdach i też myślałem nad zmianą z powrotem na platofrmy, z drugiej strony stabilność nogi na zjazdach też jest ważna. Niestety coś za coś

Napisano

tylko, że musisz mieć turystyczne, miekkie buty bo w butach z plastikową podeszwą to nie poszalejesz na platformie zbytnio

Napisano

Ja, po przesiadce na SPD, w sumie od razu poczułem że to pedały dla mnie :D Więc może coś w tym jest, ale myślę że nie powinieneś się zrażać po dwóch miesiącach. Dobrze jest poćwiczyć wypinanie na jakiejś miękkiej nawierzchni - albo inaczej, poćwiczyć gleby i sprawdzić doświadczalnie jakie są szanse na nie wypięcie się. Jak polecisz parę razy i nie zauważysz problemów z powodu SPD, to będziesz pewniejszy.

Trochę o SPD / platformach jest w tym "artykule" - http://www.bikejames.com/q-a/flats-vs-clipless-pedals/ (a także w komentarzach - dużo cennego info). Tyle że tu są generalnie odradzane na rzecz dobrych platform z dobrymi butami ;)

Napisano

Też na początku bałem się, że nie wypnę się w razie upadku.

Parę gleb zaliczyłem, zawsze padałem wypięty, po kilku tygodniach to powinno wejść w nawyk, lecisz i pięty same idą w bok.

Napisano

Tak czy owak. Podjąłem decyzję i sprzedaje swoje Shiamno DX m636 i buty Shimano M086.

Komfort jazdy jest dobry :) ale jednak wole mieć zabawę z jazdy i nie myśleć o tym czy się wypnę czy nie :)

Jeżeli ktoś szuka butów/pedałów SPD pisać :) Zależy mi na czasie..:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...