Pablo666 Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Krótko mówiąc, jakiś czas ujeżdżam już pedały Shimano dx czyli SPD. Można powiedzieć że jakieś 2 miesiące. Problem w tym, że cały czas czuję się nie pewnie ale tylko wtedy kiedy jeżdżę bardziej ekstremalnie. Po lesie, czy na jakiś hopach. Na platformach czułem się dużo pewniej, ale że jako człowiek idzie z modą zakupiłem SPD. zaczynam powoli żałować Moje pytanie do tych którzy jeżdżą bądź jeździli na SPD. Czy przyzwyczajenie może aż tyle trwać.? Czy może SPD to nie dla mnie.. Komfort z jazdy jest duży.. czy korzenie czy kamienie noga nie spada.. Ale cały czas mam obawy, że jak będę w powietrzu i coś się wydarzy to się nogi nie wypną.. A na platformach to wiadomo, zdejmuję nogę i rower leci.. Ktoś mógłby mi doradzić co zrobić.? Jeżeli miałbym zmieniać pedały to kupiłbym jakieś w graniach 200zł. Pozdrawiam.
Eper Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 A ustawiłeś siłę potrzebną do wypięcia na minimum? Przy takim ustawieniu bardzo łatwo o wypięcie. Z drugiej strony to dziwię się, że po 2 miesiącach dalej się czujesz niepewnie.
Pablo666 Napisano 16 Maja 2010 Autor Napisano 16 Maja 2010 Tak, ustawione mam na minimum. Wypinanie mam opanowane, ale nie pewnie się czuję strasznie.. Chyba przesiądę się znów na jakieś lepsze platformy..
Eper Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 A może kup sobie bloki, które wypinają się w każdą stronę? O takie
Fludi Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Mam ustawioną sprężynę tak po środku i nigdy jeszcze przy żadnej glebie nie zdarzyło się mi by blok (standardowy jednokierunkowy) nie wypiął się z pedałów. Także nie masz się czego obawiać.
severian Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 ... Komfort z jazdy jest duży.. czy korzenie czy kamienie noga nie spada.. Ale cały czas mam obawy, że jak będę w powietrzu i coś się wydarzy to się nogi nie wypną.. A na platformach to wiadomo, zdejmuję nogę i rower leci.. Spoko-wypną się,wypną :)Sprawdzone na własnej osobie.W spd jeżdżę od 10 lat i zaliczyłem w międzyczasie kilka gleb- w terenie i t.zw. postojowych.Nie wyobrażam sobie jazdy bez tego wynalazku.Po prostu nie myśl zbyt wiele.wiadomo,że do uprawiania pewnych sportów brak wyobraźni jest wskazany
canar Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Na czym jeździsz? Jeśli spedzasz wiecej czasu z rowerem w powietrzu niz na ziemi to wtedy jednak platformy są bardziej polecane jeśli się nie mylę. Jeśli za to mowa o XC czy FR to nie ma co dygać tak jak koledzy u góry piszą. Ps. Przecież na ustawieniu śrub na minimum noga wypina się, nawet gdy się ciągnie byle jak w góre:) Ja u siebie prawie przez to np pare razy spadłem z roweru podczas jazdy na asfalcie;) Kilka podbramkowych sytuacji i się przekonasz IMO.
tenjin Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 według mnie to: -takie bloki sobie daruj, miałem takie chwile i jest to porażka, wypinają sie przy ciągnieciu w góre przy minimalnym skręcie efekt jest taki, że podnosisz rower za spdy a rower zostaje na ziemi a Ty sam w przestrzeni -jak walniesz glebe to pedały sie na 99,% wypną tzn. nie zrobią Ci dzwigni i połamią nóg etc. Jeśli chodzi o szybkie sciąganie nóg z pedałów, podpieranie sie i ewakuacje w gorących momentach to w spdach jest gorzej. Sam jeżdze już ponad 3 lata w spdach i też myślałem nad zmianą z powrotem na platofrmy, z drugiej strony stabilność nogi na zjazdach też jest ważna. Niestety coś za coś
Pixell Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 witaj, byłem w podobnej sytuacji jak Ty kilka miesięcy temu, przezornie kupiłem pedały SPD ale jednostronne, czyli zapięcie było tylko z jednej strony. Jeżeli masz obawy podczas jazdy w trudniejszym terenie to po prostu jedną nogę wypniesz i przejedziesz na platformie. http://news.bikeworld.pl/rower/artykul/2011/Shimano.PD-A530.-.mistrzostwo.uniwersalnosci/
tenjin Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 tylko, że musisz mieć turystyczne, miekkie buty bo w butach z plastikową podeszwą to nie poszalejesz na platformie zbytnio
Pixell Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 Pewnie że się nie da bardziej mi chodziło o pewność podczas przejazdu trudniejszym odcinkiem itd.
Brooce Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 Ja, po przesiadce na SPD, w sumie od razu poczułem że to pedały dla mnie Więc może coś w tym jest, ale myślę że nie powinieneś się zrażać po dwóch miesiącach. Dobrze jest poćwiczyć wypinanie na jakiejś miękkiej nawierzchni - albo inaczej, poćwiczyć gleby i sprawdzić doświadczalnie jakie są szanse na nie wypięcie się. Jak polecisz parę razy i nie zauważysz problemów z powodu SPD, to będziesz pewniejszy. Trochę o SPD / platformach jest w tym "artykule" - http://www.bikejames.com/q-a/flats-vs-clipless-pedals/ (a także w komentarzach - dużo cennego info). Tyle że tu są generalnie odradzane na rzecz dobrych platform z dobrymi butami
ksm Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 Też na początku bałem się, że nie wypnę się w razie upadku. Parę gleb zaliczyłem, zawsze padałem wypięty, po kilku tygodniach to powinno wejść w nawyk, lecisz i pięty same idą w bok.
Pablo666 Napisano 17 Maja 2010 Autor Napisano 17 Maja 2010 Tak czy owak. Podjąłem decyzję i sprzedaje swoje Shiamno DX m636 i buty Shimano M086. Komfort jazdy jest dobry ale jednak wole mieć zabawę z jazdy i nie myśleć o tym czy się wypnę czy nie Jeżeli ktoś szuka butów/pedałów SPD pisać Zależy mi na czasie..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.