mickey1502 Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Witam, jako że postanowiłem zmienić telefon a ostatnio moje treningi są na wysokim poziomie postanowiłem, że warto zakupić telefon z GPS do śledzenia trasy i analizowania parametrów jazdy. W elektronicznych gadżetach zbytnio się nie orientuje i proszę o rade jaki telefon polecacie, myślałem nad nokią 5230-co o niej myślicie czy żeby rejestrować pkt na trasie potrzebne jest coś jeszcze do tego czy wystarczy włączyć telefon i funkcje zapisu i można jechać? Raczej wolałbym standardowy telefon bez dotykowego wyświetlacza. Jakie inne telefony oczywiście w przyzwoitych cenach polecacie.
seb2k6 Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Każdy telefon, na którym pójdzie programik GPSED http://gpsed.com/downloads
Crazyk Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 5230 będzie dobrym i tanim rozwiązaniem. Hmm.. Wystarczy zainstalować program Nokia Sport Tracker, założyć konto na stronie, odpalić i jedziesz Po powrocie z roweru wystarczy przesłać dane treningowe na serwer i można oglądać swój trening naniesiony na mapę (przez stronę www.sportstracker.nokia.com). Masz tam wszystkie ważne parametry wycieczki itd.
Rophoe Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Myślę, że lepiej jakbyś telefon zakupił jaki tam chcesz, a do niego PENTAGRAM PathFinder P 3101, który ludzie bardzo chwalą i kosztuje tylko 135 zł. Działa nawet z K510i , więc też możesz użyć jako nawigacji. Na pewno będzie lepiej działał niż taki w telefonie. Masz dodatkowo ładowarkę do samochodu. Poczytaj sobie. Jeszcze są inne. Sam tak myślałem żeby kupić.
bizoner Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Ja polecam iPhone 3G/3GS + program RunKeeper. Wykorzystuje GPS i prezesyła trasę do Google Maps, mierzy wysokość, min/km itd...
Mod Team safian Napisano 16 Maja 2010 Mod Team Napisano 16 Maja 2010 Ja moge polecić HTC Touch Pro (w sumie moze byc dowolny HTC) + program Sportypal, z opisu tego nokia sport tracker to chyba dziala na podobnej zasadzie, tzn. wlaczasz program podczas jazdy, w domu przesylasz dane na serwer i masz wszelkie info na stronie, mapa, predkosci, wzniesienie, kalorie etc, etc
seker1995 Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Polecam wszystkie telefony z windowsem mobile, a szczególnie HTC i SPV....
mickey1502 Napisano 16 Maja 2010 Autor Napisano 16 Maja 2010 Dziękuje bardzo za odpowiedzi raczej rozwiązania w okolicach tysiąca odpadają bo wole to zainwestować w rower, ubiór lub siebie , zainteresowało mnie rozwiązanie odnośnie: modułu GPS i tutaj nasuwa się moje pytanie, ponieważ obecnie posiadam nokie 7230, co do kompatybilności urządzenia pentagram nie znalazłem żeby współpracował z tym modelem, ale tez przypuszczam że po prostu nie jest jeszcze wpisany. I czy idzie to gdzieś sprawdzić czy śmiga ten moduł z tym fonem?? Nadal mogę wozić telefon w tylnej kieszeni bluzy/koszulki a moduł pentagram gdzieś w torbie pod ramą-bo wożenie dwóch urządzeń w kieszeniach nie bardzo wchodzi w grę... W przypadku zakupu modułu oczywiście nie będę zmieniał telefonu, bo po co, rozwiązanie tańsze i ponoć lepsze. Taki moduł działa sprawniej niż telefon z GPS??
Mod Team safian Napisano 16 Maja 2010 Mod Team Napisano 16 Maja 2010 Czy działa sprawniej? Teoretycznie powinien wolnij łapać fixa, jako że w telefonach (przynajmniej w nokii i HTC)z uwagi na oprogramowanie wskazujące położenie satelity, no ale i tak trwa to jakieś 20-30 sekund, więc różnica nie jest jakaś wielka. Z drugiej strony taki moduł ma własną baterię co pozwala na dłuższą pracę GPSu.
wojtas40 Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Wszystko to kwestia modułu GPS. Ja osobiście w HTC Diamond nie narzekam na działanie GPS fix'a łapie bardzo szybko. Taki zewnętrzny odbiornik bez problemu będzie działał z twoją Nokią, gdyż jest to urządzenie które łączy się przez BT. Jeszcze odpowiednie oprogramowanie np. podane przez seb2k6 i możesz śmiało smigać.
Zidentyfikowany Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Się podłącze pod temat. Mam LG GT500 z NaviExpert. Czy znajdę jakiś programik który zapisywałby ślad? Bo Naviexpert nie ma czegoś takiego.
wojtas40 Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Czy działa sprawniej? Teoretycznie powinien wolnij łapać fixa, jako że w telefonach (przynajmniej w nokii i HTC)z uwagi na oprogramowanie wskazujące położenie satelity, no ale i tak trwa to jakieś 20-30 sekund, więc różnica nie jest jakaś wielka. Z drugiej strony taki moduł ma własną baterię co pozwala na dłuższą pracę GPSu. Popieram, schodzenie baterii w moim przypadku jest dosyć duże, pewnie to w jakimś stopniu również kwestia mojej zasilania. Na plus w takim odbiorniku jest częste stosowanie zasilania które jest kompatybilne z bateriami np. Nokii Się podłącze pod temat. Mam LG GT500 z NaviExpert.Czy znajdę jakiś programik który zapisywałby ślad? Bo Naviexpert nie ma czegoś takiego. . Musisz zaintslować inne oprogramowanie np. http://gpsed.com/downloads Navi Expert to bardziej soft do nawigacji.
Zidentyfikowany Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Musisz zaintslować inne oprogramowanie np. http://gpsed.com/downloads Navi Expert to bardziej soft do nawigacji. Właśnie próbowałem i przy włączaniu pokazuje "GPS not found"
wojtas40 Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Coś nie tak z kompatybilnością wbudowanego odbiornika z systemem Spróbuj poszukać jakiegoś innego softu, albo pobaw się ustawieniami nie wiem jak w tym oprogramowaniu jest, ale może być źle ustawiony port GPS
Zidentyfikowany Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Właśnie szukałem i jakoś nie mogę znaleźć. Dlatego pytałem tutaj ; ) Ale dzięki
DominikM Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 LG GT500 powinien działać TrekkBuddy zerknij sobie do : http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=2838
mesteken Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Ja sam korzystam z Pentagrama P3101 w połączeniu z K550i. Jako program wybrałem trekbuddy. Chyba nie ma lepszego na jave
Martinii Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 Mam Nokie E52 i na niej zainstalowalem Nokia Sports Tracker. Oprocz ogromenj ilosci danych program rejestruje trase, ktora mozna potem wrzucic np. na Google Maps.
ukaniex Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 Ja moge polecić HTC Touch Pro (w sumie moze byc dowolny HTC) + program Sportypal, z opisu tego nokia sport tracker to chyba dziala na podobnej zasadzie, tzn. wlaczasz program podczas jazdy, w domu przesylasz dane na serwer i masz wszelkie info na stronie, mapa, predkosci, wzniesienie, kalorie etc, etc Również polecam HTC. Sam mam HTC Magic i korzystam z SportyPAL. Nie kupuj srajfona bo to zabawka dla dzieci! Omijałbym również wszystko co ma Windowsa. Jeśli byś miał pytania dotyczące telefonu to pisz vi pm/gg.
DominikM Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 Martinii Sportstracker dla Nokii E52 i innych symbianowych fonów jest fajny ale są i ciekawsze programy - np SmartComGPS z mapką rastrową w skali 1:25k czy 1:50k (choć ja się właśnie bawię 1:10k ale to specyficzne zboczenie ).
lukasz112 Napisano 23 Maja 2010 Napisano 23 Maja 2010 Ja do zapisu ścieżki użewam Noki 5800 XM z nav Garmin. Ścieżki zapisuje w pliku który otwiera się w google earth i wszystko ładnie wygląda.
mickey1502 Napisano 26 Maja 2010 Autor Napisano 26 Maja 2010 Posiadam od kilku dni nokie E52, konto na NST, i pojawia się problem ponieważ telefon wszystko elegancko zapisuje w Training Diary jednak nie idzie do tego wejść i przesłać do Nokia Sports Trackers w sieci. Kombinuje już od kilku dni, wgrywałem już kilka razy sam program, jednak nic jak naduszę klawiszem "wejdź" to automatycznie idzie do menu... Nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak się dzieje. Dodam że sam GPS itp spisuje się rewelacyjnie. Logowanie tez przebiegło bez problemu. Może ktoś ma na to rade?
razorjack Napisano 27 Maja 2010 Napisano 27 Maja 2010 tel. z Androidem i np z bezpłatnym programem MyTracks pozwala zapisać trasę jako GPX lub KML lub wyeksportować do googlemaps (telefon trzymany w kieszeni na plecach)
tenjin Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 mam nokie e72taką i zastanawiam sie co można z nią poszaleć w temacie gps i czy musze do niej dokupić dodatkowy odbiornik. Prosiłbym o bardzo łopatologiczne wytłumaczenie (fukcje stricte treningowe mnie mniej interesują)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.