Skocz do zawartości

[amor] RST Launch RA 130 mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Posiadam amortyzator RST Launch RA 130 mm i mam pytanie odnośni jego regulacji ważę 60 kg. Na mechanice rowerowej znam się słabo i takie pytanie co zrobic aby był miękki ;p

Pzdr!

Napisano

Na górze po lewej jest takie czarne pokrętło służące do regulacji twardości. Jak pokręcisz przeciwnie do wskazówek zegara to będzie miększy, aczkolwiek nie oczekuj żadnej spektakularnej różnicy. Amor ten z natury jest dość twardy, ponieważ służy on głównie do dirtu. Ewentualnie popytaj się czy można dostać do niego miękkie sprężyny ale to dodatkowy wydatek i spodziwam się że będą trudno dostępne.

Napisano

heh w tym amorze nie zaznasz slowa regulacja i miekkosc. To jedno z najwiekszych gowien :P wersje 100mm byly juz o niebo lepsze. Sprobuj sprzedac, albo zrob z nim cos zebys go na gware dal (ja tak zrobilem - golenie zalalem wd-40 az ten "teflon" zaczal schodzic. W zamian przyslali mi 100mm z ktorego bylem juz w zupelnosci usatsfakcjonowany) Ogolnie probuj sie tego pozbyc.

Napisano

Za dużej różnicy to nie zrobi ale jak już to brunoks deo albo cx-80 . Kolega ma ten amor w Krossie sign ds i jako tako chodzi.Po 1 miechu jazdy już mu się zepsuła regulacja w prawym goleniu. Odziwo sama mu się naprawiła przy dużym dropie i glebie.

Napisano

Kiedyś kumpel na warsztat dał mi takiego RST Launcha z tłumikiem olejowym (coś jak duro) i to była chyba wersja RA . Zrobiłem tak :

- z lewej lagi skróciłem elastomer o 1,5cm

- rozwierciłem tłok tłumika (dodałem mniejszą dziurkę ) dla lepszego przepływu oleju

- zalany 5W motulem

- nasmarowany smarem bezlitowym , chyba motorex

- na uszczelki nałożone zipy dla mocniejszego ścisku

Ogólnie po tym amorek odżył , był miększy , nie mulił ale ten efekt nie trwa wiecznie w tych widelcach - powód słabe uszczelki .

Jak masz wersję sprężynową , wywal elastomer , 1 zostaw , nasmaruj , dolej 30ml na lage oleju 15W powinno pomóc .

• 2 tygodnie później...
Napisano

Osobiście też posiadam Kross Sign Ds i mam dwie tarczówki ale zamontowałem sobie tylko z tyłu w obawie o swoje życie (głównie twarz xD). Ten amorek sam w sobie nie jest specjalnie mocny jeszcze jak dodamy do tego ogromną siłę działającą na niego podczas hamowania i to w dodatku na samym dole amortyzatora to nieszczęście gotowe. No ale producent przewidział takie rozwiązanie i montaż jest ale ja bez tarczówki wyłapałem już niezłe luzy przód tył na tym amorku (RST LAUNCH RA). 2 dni temu go serwisowałem no i do wymiany odbijacze (te takie gumki nad i pod sprężyną ponoć w nowszych modelach launcha ra już ich nie ma) przy mojej wadze ~82kg xD wykorzystuje prawie cały skok amora bez zalewania go i bez cudowania, dwa elastomery są ale nie wyjmuje ich bo jest w sam raz, jedyny ogromny minus tego amora to ten plastikowy korek od sprężyny (porażka).

Ale się rozpisałem xD, mam nadzieję że komuś się przyda ;]

• 2 miesiące temu...
Napisano

Kolego sprzedaj ten amortyzator!!!

Kup lepiej sobie coś lepszego.

Regulacja w tym amortyzatorze nic nie daje ponieważ sam takiego mialem i mi pękła korona i goleń a jeździlem tylko w dirt na malychc hopkach

zrób tak jak ja to działa na 100%

Po 1.

sparuj golenie przez kilka miesięcy WD-40 i będziesz czuł roznice

Po 2.

oddaj go do jakiegoś serwisu rowerowego na serwis, niech go wyczyszczą to też powinien lepiej chodzić

i zalej go Olejem 4-5 W

Napisano

"Kolego sprzedaj ten amortyzator!!! "

duzo za niego nie weznie. Dziś obserwowałem aucje, launch 100mm zszedl z piastą za 80zł. Stan bdb.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...