Cragmite Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Witam, Otóż przymierzam się do kupna nowego roweru MTB. Jeżdżę głównie po (dziurawych) drogach i w lesie/terenie w stosunku 3:2. Ważne, aby rower nie był makrokeszem, rama z aluminium i przedni amorek oraz żeby nie było tarczówek (za taką cenę trudno o dobre) tylko V-Brake'i. W starciu są wymienione w temacie 3 rowery (chyba, że ktoś coś innego zaproponuje): Unibike Fusion 2009 - ten rower nie wiem czemu, ale najbardziej mnie przekonuje. b'Twin Rockrider 5.2 - strasznie podobny do Fusiona, więc tu mam trudny wybór. Dobre opinie o nim krążą. b'Twin Rockrider 5.3 - ewnetualność. Jest ponad mój budżet (1000zł) i ma hamulce tarczowe, zapewne kiepskie. Ale niektórzy chwalą. Który by tu wybrać? A może doradzicie coś jeszcze? Jeżdżę dużo w wakacje - praktycznie co 2 dni po około 50km. Ważne, żeby rower był sprawny i się nie psuł, no i oczywiście, żeby jazda była przyjemnością. Dodam, że jeżdżę w każdych warunkach pogodowych - ciepło, zimno, słońce czy deszcz (szczególnie na ten ostatni zwracam uwagę). Czekam na pomoc, Pozdrawiam
afly Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Osobiście stawiałbym na Rockridera 5.3, ponieważ używam tych hamulców i jestem z ich działania zadowolony, oraz osprzęt Srama X-5 wolałbym od Shimano Alivio.
Cragmite Napisano 19 Maja 2010 Autor Napisano 19 Maja 2010 Właśnie obecnie zastanawiam się głównie między 5.3 i Fusionem. Btw - Czy 5.3 ma kasetę czy wolnobieg? Na korzyść Fusiona przemawia cena (kilka stów mniej), a na korzyść Rockridera to, że ma te (skoro tak mówisz, afly) dobre hamulce tarczowe, no i do Decathlonu mam blisko. Co doradzacie??
afly Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 Właśnie obecnie zastanawiam się głównie między 5.3 i Fusionem. Btw - Czy 5.3 ma kasetę czy wolnobieg? Na korzyść Fusiona przemawia cena (kilka stów mniej), a na korzyść Rockridera to, że ma te (skoro tak mówisz, afly) dobre hamulce tarczowe, no i do Decathlonu mam blisko. Co doradzacie?? Obydwa rowery mają kasetę.
Bartolomiu Napisano 20 Maja 2010 Napisano 20 Maja 2010 Obydwa rowery mają kasetę. Fusion przyszedł w paczce przedwczoraj, dla żony. Model z 2009r. Z moich obserwacji: świetnie funkcjonujące przerzutki, przełączają się lekko i precyzyjnie. Wyregulowane hamulce bez trudu blokują koło. Sam regulowałem Widelec dośc miękki, ale pode mną większośc wymięka. Reszta - trudno mi powiedziec o funkcjonowaniu, ale sprawia pozytywne wrażenie. Żona już po pierwszej jeździe i jest zachwycona. To tak na szybko. Mam nadzieję, że choc trochę pomogłem i że będziesz zadowolony z wyboru (bez względu na to co wybierzesz) .
Rulez Napisano 20 Maja 2010 Napisano 20 Maja 2010 Z wyboru Rockridera 5.3 będzie po prostu bardziej zadowolony.
Cragmite Napisano 20 Maja 2010 Autor Napisano 20 Maja 2010 Z wyboru Rockridera 5.3 będzie po prostu bardziej zadowolony. Uzasadnisz może?
Rulez Napisano 20 Maja 2010 Napisano 20 Maja 2010 Bo ma coś co można nazwać amortyzatorem, w przeciwieństwie do Fusiona (który ma raczej obciążnik), a amortyzator to jak powszechnie wiadomo jedna z najważniejszych części roweru. Do tego napęd 27 biegowy w Rockrider a 24 biegowy w Fusion. Dodatkowy minus dla Fusiona, bardzo nietypowy kąt rury podsiodłowej 71* co powoduje, że przy pedałowaniu trzeba bardzo mocno wypychać nogi.
Cragmite Napisano 22 Maja 2010 Autor Napisano 22 Maja 2010 No, już lepiej. Ktoś jeszcze poparłby Rockridera? Niby fajnie, bo mam blisko do Decathlonu, ale jednak więcej trzeba zapłacić..
afly Napisano 23 Maja 2010 Napisano 23 Maja 2010 No, już lepiej. Ktoś jeszcze poparłby Rockridera? Niby fajnie, bo mam blisko do Decathlonu, ale jednak więcej trzeba zapłacić.. Ale naprawdę te 1150zł wydasz bardzo dobrze - póki jest rozmiar odpowiedni to bierz
soda Napisano 24 Maja 2010 Napisano 24 Maja 2010 Według mnie różnica między 5.2 a 5.3 jest kolosalna, a różnica w cenie praktycznie żadna. W ogóle bym się nie zastanawiał na twoim miejscu.
Cragmite Napisano 5 Czerwca 2010 Autor Napisano 5 Czerwca 2010 Za tydzień wyprawa do Decathlona po rower. Ale zastanawiam się jednak. Dlaczego? Te hamulce mechaniczne w 5.3 mnie jakoś zniechęcają...
xitt Napisano 5 Czerwca 2010 Napisano 5 Czerwca 2010 Wczoraj byłem w Decathlonie. Jeździłem na 5.3 jak i 5.2 oczywiście po sklepie Różnica w działaniu przerzutek - jest ogromna.. Wolałbym Srama x5 niż te avivo po prostu ładniej chodzi, lepsza zmiana itd. Hamulce.. Również jest różnica, również na korzyść 5.3, blokuje koło prawie jak 9.1 z hydrauliką, nie jest to to samo, ale jest znacznie lepiej niż z v-brejkami 5.2.. Jedź do sklepu, przejedź się na jednym i drugim (o ile 5.3 dorwiesz) to zobaczysz jaka różnica itd..
Cragmite Napisano 5 Czerwca 2010 Autor Napisano 5 Czerwca 2010 5.3 odchodzi do strefy marzeń - właśnie dzwoniłem do DH, najbliższe pięć-trójki w moim rozmiarze mają... We Francji. W dodatku tylko 2 modele. Chyba jeszcze raz przemyślę tego Fusiona.. Rockrider 5.2 ma jakiś taki mały skok - 70mm. Polecicie coś jeszcze godnego w tej cenie.?
Rulez Napisano 5 Czerwca 2010 Napisano 5 Czerwca 2010 Taaa, trzeba było jeszcze dłużej dywagować i czekać. I tak Fusion to znacznie gorszy wybór.
Cragmite Napisano 5 Czerwca 2010 Autor Napisano 5 Czerwca 2010 Taaa, trzeba było jeszcze dłużej dywagować i czekać. Może Ty lubisz kupować kota w worku. Pisałem właśnie z kumplem na GG i dowiedziałem się, że XL-ki i L-ki (5.3 oczywiście) nie było w Decathlonie Poznańskim 3 tygodnie temu, więc i tak nie przeciągnęło mi się za bardzo. To jakie jeszcze rowerki proponujecie??
Rulez Napisano 5 Czerwca 2010 Napisano 5 Czerwca 2010 Dostałeś jednoznaczne odpowiedzi, że Decathlon 5.3 jest znacznie lepszy. Dywaguj dalej ...
Cragmite Napisano 5 Czerwca 2010 Autor Napisano 5 Czerwca 2010 Dostałeś jednoznaczne odpowiedzi, że Decathlon 5.3 jest znacznie lepszy. Taa. Może jeszcze mając 186cm wzrostu kupię go w rozmiarze M, po to tylko, żeby mieć, tak? Wiem, że lepszy, też tak uważam, ale co z tego skoro go nie ma w magazynach? To jest końcówka serii w końcu. A ja się któryś już raz pytam, jakie propozycje podobnych rowerów w podobnej cenie możecie dać.
Rulez Napisano 5 Czerwca 2010 Napisano 5 Czerwca 2010 Gdyby Ci zależało, to sam pojechał byś do Decathlonu , a nie bazgrolił na GG Teraz nic w klasie RR 5.3 i jego cenie się nie kupi.
Cragmite Napisano 5 Czerwca 2010 Autor Napisano 5 Czerwca 2010 Gdyby Ci zależało, to sam pojechał byś do Decathlonu , a nie bazgrolił na GG Teraz nic w klasie RR 5.3 i jego cenie się nie kupi. A RR 5.2? Trochę uboższa wersja, ale chyba nie aż taka zła. Na moje oko - pewniejsze hamulce (wolę V-brake'i niż mechaniczne tarczówki ), ale też mniej biegów (tylko o 3 na szczęście) i mniejszy skok - 70mm. No i cena niższa - tylko 1k.
Rulez Napisano 5 Czerwca 2010 Napisano 5 Czerwca 2010 Niestety , w porównaniu z RR 5.3 wypada sporo słabiej i niższa cena tego nie rekompensuje.
Cragmite Napisano 5 Czerwca 2010 Autor Napisano 5 Czerwca 2010 Niestety , w porównaniu z RR 5.5 wypada sporo słabiej i niższa cena tego nie rekompensuje. Z kąt żeś 5.5 wytrzasnął?
Cragmite Napisano 5 Czerwca 2010 Autor Napisano 5 Czerwca 2010 Ten który miałeś w swoim poście przed edycją... Ale chyba decyduję się na 5.2. Krążą o nim dobre opinie, a i sądzę, że jak na rower do 1000zł ma całkiem niezły osprzęt. I zawsze 150 zeta na ewentualne udoskonalenia zostanie. Albo na wakacje chociażby. Ale skoro chcesz sobie poprawić humor kolego Rulez, to wypisz jego wady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.