Skocz do zawartości

[Rower] Który lepszy - Fusion vs 5.2 vs 5.3

Cragmite

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Otóż przymierzam się do kupna nowego roweru MTB. Jeżdżę głównie po (dziurawych) drogach i w lesie/terenie w stosunku 3:2. Ważne, aby rower nie był makrokeszem, rama z aluminium i przedni amorek oraz żeby nie było tarczówek (za taką cenę trudno o dobre) tylko V-Brake'i.

W starciu są wymienione w temacie 3 rowery (chyba, że ktoś coś innego zaproponuje):

• Unibike Fusion 2009 - ten rower nie wiem czemu, ale najbardziej mnie przekonuje. :yes:
  • b'Twin Rockrider 5.2 - strasznie podobny do Fusiona, więc tu mam trudny wybór. Dobre opinie o nim krążą.
  • b'Twin Rockrider 5.3 - ewnetualność. Jest ponad mój budżet (1000zł) i ma hamulce tarczowe, zapewne kiepskie. Ale niektórzy chwalą.

Który by tu wybrać? A może doradzicie coś jeszcze?

Jeżdżę dużo w wakacje - praktycznie co 2 dni po około 50km. Ważne, żeby rower był sprawny i się nie psuł, no i oczywiście, żeby jazda była przyjemnością. Dodam, że jeżdżę w każdych warunkach pogodowych - ciepło, zimno, słońce czy deszcz (szczególnie na ten ostatni zwracam uwagę).

Czekam na pomoc,

Pozdrawiam :)

Napisano

Osobiście stawiałbym na Rockridera 5.3, ponieważ używam tych hamulców i jestem z ich działania zadowolony, oraz osprzęt Srama X-5 wolałbym od Shimano Alivio.

Napisano

Właśnie obecnie zastanawiam się głównie między 5.3 i Fusionem.

Btw - Czy 5.3 ma kasetę czy wolnobieg?

Na korzyść Fusiona przemawia cena (kilka stów mniej), a na korzyść Rockridera to, że ma te (skoro tak mówisz, afly) dobre hamulce tarczowe, no i do Decathlonu mam blisko. :D

Co doradzacie??

Napisano

Właśnie obecnie zastanawiam się głównie między 5.3 i Fusionem.

Btw - Czy 5.3 ma kasetę czy wolnobieg?

Na korzyść Fusiona przemawia cena (kilka stów mniej), a na korzyść Rockridera to, że ma te (skoro tak mówisz, afly) dobre hamulce tarczowe, no i do Decathlonu mam blisko. :D

Co doradzacie??

Obydwa rowery mają kasetę.

Napisano

Obydwa rowery mają kasetę.

Fusion przyszedł w paczce przedwczoraj, dla żony. Model z 2009r.

Z moich obserwacji: świetnie funkcjonujące przerzutki, przełączają się lekko i precyzyjnie.

Wyregulowane hamulce bez trudu blokują koło. Sam regulowałem ;)

Widelec dośc miękki, ale pode mną większośc wymięka. Reszta - trudno mi powiedziec o funkcjonowaniu,

ale sprawia pozytywne wrażenie.

Żona już po pierwszej jeździe i jest zachwycona.

To tak na szybko.

Mam nadzieję, że choc trochę pomogłem i że będziesz zadowolony z wyboru (bez względu na to co wybierzesz) :) .

Napisano

Bo ma coś co można nazwać amortyzatorem, w przeciwieństwie do Fusiona (który ma raczej obciążnik), a amortyzator to jak powszechnie wiadomo jedna z najważniejszych części roweru.

Do tego napęd 27 biegowy w Rockrider a 24 biegowy w Fusion.

Dodatkowy minus dla Fusiona, bardzo nietypowy kąt rury podsiodłowej 71* co powoduje, że przy pedałowaniu trzeba bardzo mocno wypychać nogi.

Napisano

No, już lepiej. :icon_wink: Ktoś jeszcze poparłby Rockridera? Niby fajnie, bo mam blisko do Decathlonu, ale jednak więcej trzeba zapłacić..

Ale naprawdę te 1150zł wydasz bardzo dobrze - póki jest rozmiar odpowiedni to bierz :thumbsup:

Napisano

Według mnie różnica między 5.2 a 5.3 jest kolosalna, a różnica w cenie praktycznie żadna.

W ogóle bym się nie zastanawiał na twoim miejscu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wczoraj byłem w Decathlonie. Jeździłem na 5.3 jak i 5.2 oczywiście po sklepie :)

Różnica w działaniu przerzutek - jest ogromna.. Wolałbym Srama x5 niż te avivo :) po prostu ładniej chodzi, lepsza zmiana itd.

Hamulce.. Również jest różnica, również na korzyść 5.3, blokuje koło prawie jak 9.1 z hydrauliką, nie jest to to samo, ale jest znacznie lepiej niż z v-brejkami 5.2..

Jedź do sklepu, przejedź się na jednym i drugim (o ile 5.3 dorwiesz) to zobaczysz jaka różnica itd..

Napisano

5.3 odchodzi do strefy marzeń - właśnie dzwoniłem do DH, najbliższe pięć-trójki w moim rozmiarze mają... We Francji. :) W dodatku tylko 2 modele.

Chyba jeszcze raz przemyślę tego Fusiona.. Rockrider 5.2 ma jakiś taki mały skok - 70mm.

Polecicie coś jeszcze godnego w tej cenie.?

Napisano

Taaa, trzeba było jeszcze dłużej dywagować i czekać.

Może Ty lubisz kupować kota w worku.

Pisałem właśnie z kumplem na GG i dowiedziałem się, że XL-ki i L-ki (5.3 oczywiście) nie było w Decathlonie Poznańskim 3 tygodnie temu, więc i tak nie przeciągnęło mi się za bardzo. :)

To jakie jeszcze rowerki proponujecie??

Napisano

Dostałeś jednoznaczne odpowiedzi, że Decathlon 5.3 jest znacznie lepszy.

Taa. Może jeszcze mając 186cm wzrostu kupię go w rozmiarze M, po to tylko, żeby mieć, tak? Wiem, że lepszy, też tak uważam, ale co z tego skoro go nie ma w magazynach? To jest końcówka serii w końcu.

A ja się któryś już raz pytam, jakie propozycje podobnych rowerów w podobnej cenie możecie dać.

Napisano

Gdyby Ci zależało, to sam pojechał byś do Decathlonu , a nie bazgrolił na GG :)

Teraz nic w klasie RR 5.3 i jego cenie się nie kupi.

Napisano

Gdyby Ci zależało, to sam pojechał byś do Decathlonu , a nie bazgrolił na GG :)

Teraz nic w klasie RR 5.3 i jego cenie się nie kupi.

A RR 5.2? Trochę uboższa wersja, ale chyba nie aż taka zła. :D Na moje oko - pewniejsze hamulce (wolę V-brake'i niż mechaniczne tarczówki :P ), ale też mniej biegów (tylko o 3 na szczęście) i mniejszy skok - 70mm. No i cena niższa - tylko 1k. :)

Napisano

Ten który miałeś w swoim poście przed edycją...

Ale chyba decyduję się na 5.2. :P Krążą o nim dobre opinie, a i sądzę, że jak na rower do 1000zł ma całkiem niezły osprzęt.

I zawsze 150 zeta na ewentualne udoskonalenia zostanie. Albo na wakacje chociażby. :)

Ale skoro chcesz sobie poprawić humor kolego Rulez, to wypisz jego wady. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...