Szoker Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Tak więc zakupilem nowy rower, rower ten posiada hamulce Hayes stroker ryde, wczesniej uzytkowalem hayes sole. Mam taki problem ze nie potrafię ich wyregulowac, montuje kolo zaciskam zacis, zakręcam i tarcza ociera.. Problem w tym ze pewnie klocki są za blisko tarczy, sila hamowania jest naprawde bardzo dobra tylko czy mozna zrobic cos z tym tarciem? Wiem ze w Hayesach sole wystarczylo miec imbus i szlo ladnie wyregulowac odleglosci klockow, czy w tym wypadku mozna tez tak zrobić? Jezeli tak to w jaki sposób. Moje pytanie dla niektorych wyda się banalne, ale kto pyta nie bładzi. Btw. Tylne koło tak samo ociera w pewnym momencie tarczy. Raz udalo mi sie ustawic tak kolo ze nie ocieralo ale otworzylem zacisk i juz mi sie nie udalo z powrotem. Może mi ktos wytłumaczyc z czym to sie je? DZiękuję i pozdrawiam. ( rower to cube acid z 2009r hample sa seryjne ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Najlepsza metoda to na oko . Nie żadne odkręcanie, zaciskanie i dokręcanie. Musisz widzieć jaka jest odległość tarczy od klocków i lekko dokręcając zacisk machnąć kołem i obserwować gdzie ociera. Następnie lekko poluzować tą stronę zacisku i przesunąć kawałek (druga śruba lekko dokręcona). Jak będzie dobrze dokręcić całość. Od zawsze tak robię i jest optymalnie (czasami ociera, ale na zakrętach, tarcza 203mm, lepiej się nie da ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szoker Napisano 15 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Czyli imbusem tutaj w tym przypadku nic nie robię tak? Tylko zaciskiem do mocowania kola? Teraz juz jest po chu... Wyciekl plyn nie z klamki tylko z hampla, wcale nie hamuje. W dupe z takim czyms. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 15 Maja 2010 Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 nie zaciskiem mocowania koła, tylko zaciskiem hamulca... . Jak się domyślam zacisnąłeś klamkę na wyciągniętym kole.. Tragedii nie ma, pewnie zalałeś klocki, w najgorszym wypadku musisz je kupić nowe, możesz je wypiec w piekarniku w celu odparowania płynu. Teraz będzie trzeba uzupełnić płyn i odpowietrzyć. Sam tego nie zrobisz jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 15 Maja 2010 Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 masz nowe hample i muszą się dotrzeć/ułożyć, wtedy je wyregulujesz a nerwy w niczym nie pomogą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szoker Napisano 15 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Dalem do serwisu, pan powiedzial ze mi potem wytlumaczy co i jak.. ( faktycznie nadusilem klamke przy wyciagnietym kole... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Heh dziwny przypadek , ja tak nie miałem nigdy z shimano ;p Reguluj tak : 1.Zobacz czy tłoczki są równo ułożone . 2.Załóż zacisk na tarczę , ale nie dokręcaj na maxa śrub . 3.Zaciśnij klamkę . 4.Na zaciśniętej klamce , dokręć śruby od zacisku . 5. Hamulec ustawiony tak jak trzeba ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gummo Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Witam, Mam to samo, ten sam rower, ten sam problem, tylko hamulec przedni. Byłem w serwisie mówili, że musi się dotrzeć. W chwili obecnej mam przejechane 600km i jeszcze się nie dotarły. Jak prowadzę rower to piszczy, jak jadę trochę ociera. Ile jeszcze km muszę zrobić by to się dotarło? Staram się hamować głównie przednim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 @gummo, a hamuje Ci dobrze? Jeśli tak to wyreguluj tylko by nie ocierały tak jak pisał kolega post nad Tobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gummo Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 tak, hamuje dobrze. wyreguluję zatem według rady, thx! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Tylko pamiętaj by dokręcać śruby po trochę (troszkę jedna, troszkę druga). Ja tak regulowałem Juicy 5 inaczej cały czas ocierało bo przy przykręcaniu się przestawiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.