zaicnupagadi Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Nigdzie nie mogłem tego znaleźć więc postanowiłem sam coś szkrobnąć - mój dziewiczy post jeśli chodzi o porady rowerowe Po wyjeździe na DeHske do Liberca przedni hamulec nie odbijał, hamował, ale kurde nie odbijał ze słodkim stukiem tłoczka - takim jak powinien, wkurzyło mnie to i na drugi dzień go rozebrałem. Znalazłem nawet manula do tych hampli ale tam to prezentowali tak jak gdzie indziej, czysta alhemia jak ja to mówię, typu: "naciskaj delikatnie, po czym zakrec tloczek, operację powtórz 3 razy bardzo szybko, po czym odwróć klamkę..." no takie pitolenie że nie wiadomo o co chodzi, kazali odkręcać śrubkę (taką srebrną - jeśli chcemy przepłukać układ to ja widzę sens tego w innym wypadku - raczej nie) przy klamce i czekać aż wypłynie olej, pompować strzykawką - czego efektem była cała uwalona klamka, hampel, kuchnia i prawie sufit bo raz mi z tego pompowania strzykawą oderwał się wężyk i pooosżedł DOT-4 jak z węża wszędzie gdzie mógł. Po 2 dniach walki - oto w pełni niebrudzący (prawie ) chałupy/biura sposób na odpowietrzenie tych, i sądzę że innych również, hampli. Oto co potrzebujemy: 1. DOT-4 2. Spora strzykawka (w zasadzie obojętnie jaki pojemnik ale strzykawka z punktu widzenia jej geometrii najlepiej sie nadaje) - UWAGA - nie potrzeba tłoczka (nawet lepiej bez), grawitacja zrobi swoje 3. Wężyk - WAŻNE - przeźroczysty - ja kupiłem w sklepie z częściami samochodowymi - należy tak dobrać by wlazł z uporem na koncówkę odpowietrzacza przy adapterze 4. 2 spore trytytki - co by strzykawkę do szuflady w szafce/biurku przymocować (widzicie więc sposób w pełni kuchenno - biurowo - garażowy - ja wpadłem na sposób drugiego dnia jak hampel wziąłem do pracy - kuchnia w domu była już prawie do remontu po pierwszym dniu , nie chciałem się dziewczynie narazić bardziej duża buzia dla Niej ) 5. Klucz płaski - 8'semka - do odkręcenia śruby odpowietrzacza 6. Klucz imbusowy - 5'tka - do odkręcenia klocków hamulcowych 7. Blokada tłoczków - u mnie wykorzystałem łącznik do światłowodów xD - ale może być chociażby kawałeczek plastiku, deseczki - oby miał 9mm grubości i jako tako pasował - nie wypadał - ewentualnie zawsze można taśmą się posłużyć. Oto mój zestaw i mocowanie do szuflady - ważne w tym mocowaniu jest to by strzykawka/pojemnik dała się radę obracać wokół własnej osi na tych bocznych wypustkach - tak jak na trytytkach - będzie ona mocno osadzona na odpowietrzaczu i tam nie ma się prawa ruszyć - a śrubkę trzeba odkręcić/przykręcić - nie dużo bo około 1/8 obrotu. mocowanie strzykawki: Żeby wężyk wszedł na strzykawkę potrzymałem ją trochę nad gazówką żeby się rozmiękczył, nasunąłem i dla zabezpieczenia dałem trytytkę. 0. Po pierwsze odkręcamy śrubkę (imbusikiem) która trzyma nam klocki - wyjmujemy klocki i taki kawałek metalowego dinksa który je od siebie odpycha, dajemy w miejsce separator 9mm, jeśli tłoczki się zanadto zbliżyły, bierzemy spory imbus (ale to już po odkręceniu śrubki odpowietrzacza) i naciskamy na nie przekładając imbus przez "dziury" w hamplu po klockach. 1. Teraz wieszamy sobie strzykaweczkę tak jak na powyżej zaprezentowanym obrazeczku - najlepiej jakby koniec wężyka był na wysokości 50 cm od podłogi - jeśli robimy na podłodze - ogólnie rożnica poziomów pomiędzy hamplem a klamką żeby była około 50 centów (hampel na górze) 2. Zdejmujemy gumkę (chyba że ktoś urwał) z odpowietrzacza i wciskamy na siłę w rurkę przymocowaną do strzykawki. I tak zostawiamy - hampel wisi sobie w powietrzu będąc przymocowanym do rurki - stąd konieczność by wchodziła dość ciasno. 3. Klameczkę dajemy na podłogę i odkręcamy o te 1/8 obrotu śrubkę odpowietrzacza. 4. Teraz pompujemy klamkę, naciskamy tak długo i intensywnie aż przestaną pojawiać się w wężyku bąbelki uciekające na górę. Trwa to dość długo i jest dosyć żmudne, ale zaręczam - najmniej się przy tym upier%&*my i jest w 100% skuteczne. Tak więc naciskamy i naciskamy (no.. około 5 minut może), to wolno to szybko, dowolnie. Gdy zauważymy że z hampla do rurki przestają uciekać duże bąbelki powietrza a tym samym przy naciśnięciu klamki poziom oleju w strzykawce się podnosi a przy puszczeniu spada (od razu powiem że będzie to nieznaczna różnica poziomów - widać to będzie na strzykawce gdyż "tafla" ma tam małą powierzchnię), możemy spróbować zakręcić śrubkę odpowietrzacza i sprawdzić czy hampel "łapie". Jeśli jeszcze nie ściska naszych tłoków znaczy że stuprocentowo w układzie jest jeszcze powietrze - pompujemy , gdy jednak hampel ładnie ściska nam bloczki - zakręcamy odpowietrzacz - WAŻNE - mocno 5. Odłączamy rureczkę od odpowietrzacza, myjemy hampel jakimś detergentem żeby na klocki nic nie naciekło, zakładamy klocki - śmigamy!! Żałuje że zdjęć nie robiłem ale byłem tak mega wkurzony i naprawdę nie wierzyłem że w końcu mi się to uda :F Nie wiem jak się tu edytuje post, więc tylko się poprawię że ten klucz imbus to 2'ka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Chyba trochę to skomplikowałeś Te hample odpowietrzamy w serwisie "od dołu" (jak np HFX9). Strzykawka w zacisk, wężyk z końcówką do zbierania płynu w klamkę i wlewasz płyn. A ta strzykawka bez tłoczka... Wątpię, ale nie próbowałem. Niech może ktoś z podobnymi doświadczeniami się wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaicnupagadi Napisano 15 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 No mi hamują dziś na nich właśnie latałem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boberson Napisano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 @zaicnupagadi mógłbyś coś napisać o tych hamulcach? Jaką mają siłę, modulacje, jak z awaryjnością? Czy można do nich bez problemu dokupić klocki? W sumie pierwszy raz sie zetknąłem z tymi hamulcami jak oglądalem rowery na allegro a google milczy na ich temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaicnupagadi Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 @zaicnupagadi mógłbyś coś napisać o tych hamulcach? Jaką mają siłę, modulacje, jak z awaryjnością? Czy można do nich bez problemu dokupić klocki? W sumie pierwszy raz sie zetknąłem z tymi hamulcami jak oglądalem rowery na allegro a google milczy na ich temat. Kurcze troszkę późno więc piszę głownie ze względu jakby ktoś szukał ponownie takiego info. Siła jest super, śmigałem na nich w Spindlu i były wystarczające. Nigdy mi nie nawaliły - ale w zasadzie jeździłem na nich tylko jeden sezon i na tarczach 203 więc może to też zasługa tarczy że dobrze mi się hamowało. Klocki są takie same jak w heblach M515 czy M525 ze stajni Shimano więc z dokupieniem nie ma problemu. Jeśli chodzi o modulację to o ile dobrze rozumiem termin nie ma problemu z blokowaniem koła od naciśnięcia klamki - działają precyzyjnie. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.