Cjnek Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Witam, mam mały problem. Mianowicie mam RS Pike z 2006r gdzie jak wiadomo pękał booster, jak już się zapewne domyślacie pękł i mi. Postanowiłem dolne golenie dać od SR Rux`a. Średnica goleni w obydwu amortyzatorach jest taka sama i wynosi 32mm więc pomyślałem, że nie będzie problemu. Jak się okazało myliłem się. Kiedy zacząłem wkładać górne golenie (od Pike`a) do dolnych goleni (od Rux`a) zauważyłem że prawa goleń się blokuje. O ile lewa (tam gdzie jest sprężyna U-turn) wchodzi płynnie to prawa (tam gdzie mamy MC) na początku w ogóle nie chce wejść, dopiero kiedy wcisnąłem ją na chama weszła ale zaczeła się przycinać. Wkładając lewą górną goleń do prawej dolnej wszystko chodzi płynnie i bez zarzutu , więc problem nie polega w ślizgach ani w ogóle z dołem. Można z tego wywnioskować, że prawa górna goleń ma minimalnie szerszą średnicę szczególnie na dole niż lewa. Czy tak naprawdę jest? Czy może mam jakoś przycisnąć siłą ale z wyczuciem prawą górną goleń by weszła płynnie do dolnych lag? Wkładając górną prawą goleń do dolnej oryginalnej od Pike`a wchodzi coprawda ciężko ale potem pracuje płynnie. Wiem, że niektórzy na tym forum robili kombinacje typu Pike+Marzocchi czy Pike+Duro. I chciałbym się opytać jak u nich wyglądała ta sytuacja. Czy amortyzator bez sprężyny się przycinał? Ciężko pracował? Może po założeniu sprężyn,tłumika i zalaniu olejem będzie pracował lepiej? Jak Wy poradziliście sobie z tym problemem o ile w ogóle u Was występował? Pozdrawiam, Cjnek
Miecho87 Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 A sprawdzałeś taki nieistotny wymiar jak ROZSTAW goleni w obu amortyzatorach?
Cjnek Napisano 15 Maja 2010 Autor Napisano 15 Maja 2010 A sprawdzałeś taki nieistotny wymiar jak ROZSTAW goleni w obu amortyzatorach? Nie zrozumiałeś mnie, nie chodzi mi o rozstaw goleni. Jeżeli prawa górna jest wsadzona w lewą dolną a lewa górna nie jest w nic wsadzona tylko sobie lata problem i tak występuje. Nic do tego nie ma rozstaw goleni. Kiedy zrobie na odwrót problemu nie ma. Można to opisać tak (choć wiem że to praktycznie nie możliwe) jakby lewa górna goleń miała średnicę 32 mm a prawa górna 33mm.
Miecho87 Napisano 15 Maja 2010 Napisano 15 Maja 2010 No ok, na podstawie pierwszego postu myślałem, że problem występuje tylko gdy wkładasz OBIE golenie JEDNOCZEŚNIE w dolne golenie. To, że obie golenie nie są równe jest jak najbardziej możliwe, choć nie powinno mieć miejsca. Pytanie czy w oryginalnych goleniach dolnych też tak było.
Felton93 Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 A spróbuj jeszcze wsadzić prawą, górną goleń od Pika (tą niby grubszą) do lewej, dolnej goleni od Pika. Wtedy dowiesz się czy jest jakaś różnica
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.