Skocz do zawartości

[ Hamulec Mechaniczny ] Avid BB5 duży problem

Sajgon007

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. Mam ogromny problem z hamulcem Avid BB5 ( a właściwie z dwoma hamulcami ) a mianowicie :

Tydzień temu dostałem nowy rower i miał on hamulce tarczowe Avid BB5. Hamulce spisywały się po prostu świetnie. Ale :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Kiedy jadę sobie około 15km/h i zablokuje tylne koło stanę w miejscu i odjadę to jest ok . To samo jest z przednim jadę z 10km/h zablokuję przednie koło tylne się poderwie stanę w miejscu odjadę i jest ok. Lecz gdy jadę z górki około 25,30 km/h i zacznę hamować tylnym hamulcem tak aby nie zablokowało się koło i przejadę tak zwalniając cały czas około 30 metrów aż się zatrzymam ( specjalnie tak hamuję aby nie zetrzeć niepotrzebnie opon )to po 2 - 3 takich hamowaniach w krótkim okresie czasu cały tył mi drży/trzęsie się i mocno skrzypi (nie mam na myśli , że to coś z tyłu roweru skrzypi ale chodzi o hamulec ). Identycznie jest z przodem !!! zapomniałem dodać , że czasami jest tak , że to drżenie zostaje jeszcze na około 50-100m a czasami jest tylko przy hamowaniu , ale kiedy mało hamuję albo mocno ale w krótkich odstępach czasu taki coś nie występuje. dzwoniłem do paru osób i jedni mówią żeby przesmarować linki inni , że linka w pancerzyku się zagięła a jeszcze inni , że muszę dotrzeć hamulce i że czasami jak jest nowy hamulec i się nie dotrze to klocek się klei do tarczy a niektórzy mówią , że muszę poluzować zacisk i dokręcić go jeszcze raz . na razie przy hamulcu nic nie robiłem . Proszę o pomoc i przepraszam za taki długi post ale nie wiedziałem jak to inaczej opowiedźieć.

Tak właśnie tak mam te tarcze. Z przodu 185 mm a z tyłu 160mm.

Czy mam zmieniać te tarcze ? Jak tak to na jakie ?

1. Ile kosztują same tarcze

2. Ile może kosztować założenie ?

Poluzuj zacisk, ustaw i dokręć jeszcze raz. Posprawdzaj wszystkie śruby w tarczy hamulcowej dla pewności. Powinno pomóc :wallbash:

To będzie głupie pytanie xD Ale nie jestem pewien ;] to są zaciski ? Co masz na myśli aby je ustawić ?

http://img696.imageshack.us/img696/3685/avidavidavid.jpg

Mam podobny problem tyle że z hydraulicznymi SLX. Przód działa ok ale tył wpada właśnie w jakieś dziwne wibracje gdy zablokuje koło. Dodam tylko że koła (i hamulce) są nowe,składane na zamówienie i według mnie tu można szukać przyczyn ponieważ tarcza stoi w miejscu. Co wy na to???

Ale grubość tarczy musi być taka jak w moich tak ?

Aha a jeszcze coś. Gdy hamulce piszczą / wibrują to i tak siła hamowania się nie zmienia a ja na razie cieńko z kasą stoje więc 100 zł od tak nie wytrzasnę WIĘC czy jak teraz dalej będę jeżdził na tych taraczach to czy coś się będzie mogło stać ???????

Przód działa ok ale tył wpada właśnie w jakieś dziwne wibracje gdy zablokuje koło.

Może wina klocków albo motylka. Miałem podobnie z przednim hamulcem shimano + klocki accenta. Przy hamowaniu straszny pisk i uderzanie tak jakby były luzy na hamulcu czy amorze. Po wymianie klocków na inne problem zniknął..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...