Skocz do zawartości

[wyścig] - Akademickie Mistrzostwa Polski w kolarstwie górskim, Chełm 2010

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

bardzo bym prosił osoby z Chełma i okolic, które znają te tereny (najlepiej trasę mistrzostw), o informację na temat nawierzchni AMP ;)

Organizator pisze, że trasa przebiega leśnymi duktami, drogami, gdzieniegdzie może wystąpić piach ...

czy Rocket Rony 2,25 oblecą na takiej trasie ? Generalnie prosiłbym o informacje odnośnie możliwości wystąpienia błota :)

Pozdrawiam

Napisano

Nie jezdzilem tam, jednakze chelm to moje rodzinne tereny.

Trzy deby, znajduje sie jakies 3-5km przed chelmem, na trasie Lublin-Chelm-Dorohusk. Zajazd jest polozony przy granicy lasu, las jest generalnie gesty. Niestety nigdy nie jezdzilem w nim, jedynie kiedys jakis spacer przy okazji pojawienia sie przebisniegow.

Na ta chwile nie pamietam czy jest to lisciasty/iglasty las, aczkolwiek wspominam wystepowanie duzych iloscii paproci.

Co do terenow przy lesnych i okolic. Okolice skladaja sie z malowniczych pagorkow, przed samym chelmem robi sie krajobraz typowo wyzynny. Mnostwo pol i ubitych sciezek dojazdowych do pol.

Wazne pytanie - AMP bedzie tylko w chelmie czy beda tez jeszcze jakies edycje?

Napisano

Chyba nie ma co się spodziewać technicznej trasy. Może być trochę gliny i trochę więcej piachu. Przewyższenia nie powinny przekroczyć 200m/okr.

• Mod Team
Napisano

Tak duże forum tylu użytkowników i żaden miejscowy się nie odezwie. Nie ładnie panowie :icon_cool:

No nic zobaczymy na miejscu czy zakładamy kapoki i płyniemy wpław, czy zwyczajnie jedziemy w błocie. Bo na suchy grunt chyba nie ma co liczyć:whistling:

Napisano

Błoto to było dzisiaj. Wczoraj to była istna gliniasto-błotna lepka jak diabli maź. Nobbki mi się zapchały w sobotę tak, że się jechać nie dało. W niedziele wszystko trochę podeschło i było cool. Ogólnie fajnie było odświeżyć sobie pamięć, jak to wygląda XC.

Napisano

Błoto to było dzisiaj. Wczoraj to była istna gliniasto-błotna lepka jak diabli maź. Nobbki mi się zapchały w sobotę tak, że się jechać nie dało. W niedziele wszystko trochę podeschło i było cool. Ogólnie fajnie było odświeżyć sobie pamięć, jak to wygląda XC.

Do XC temu wyścigowi to daleko :)

Napisano

Fajny weekendowy wypad :)

Trasa była moim zdaniem dosyć wymagająca. Mam na myśli przede wszystkim przygotowanie kondycyjne oraz nawrotki pełne piachu. Obsada też raczej lepsza. Organizacyjnie nie ma się w sumie czego czepiać. Jedynie korki na 1 kółku były dosyć upierdliwe. Wynik niedzielny nie zachwyca, coś nie mój dzień.

Napisano

Po pierwsze primo - nie mam bardzo czasu pracując, trenując i organizując zawody (te i inne), aby odwiedzać fora. Tutaj dostałem mailem linka.

No nie aż tak daleko temu wyścigowi do XC. Początek i koniec to XC jak w mordę strzelił ;) Środek trasy, czyli jakieś 4 km to profil maratonowy. Wszystko było opisane na stronie Mistrzostw.

Nie miałem wyjścia - musiałem dodać taki środek trasy ze względu na ilość zawodników. Jeśli chcecie się przejechać w Chełmie na XC, to zapraszam 4 lipca.

Ewentualnie 5 września do Lublina (szczegóły na www.lkkg.pl).

Napisano

No nie aż tak daleko temu wyścigowi do XC. Początek i koniec to XC jak w mordę strzelił ;) Środek trasy, czyli jakieś 4 km to profil maratonowy. Wszystko było opisane na stronie Mistrzostw.

Nie miałem wyjścia - musiałem dodać taki środek trasy ze względu na ilość zawodników.

Impreza bardzo udana, pogoda się udała, super deszcz na dekoracji był :D

Błotko w Chełmie bardzo klejące ale nie syfiące. Fajnie było.

A co do trasy - dlatego proponuję zmianę formuły Mistrzostw. W sobotę XC albo czasówka, a w niedzielę MARATON MTB na jakimś dłuższym ok. 3h dystansie...! To by było coś...

Napisano

Po pierwsze primo - nie mam bardzo czasu pracując, trenując i organizując zawody (te i inne), aby odwiedzać fora. Tutaj dostałem mailem linka.

No nie aż tak daleko temu wyścigowi do XC. Początek i koniec to XC jak w mordę strzelił :blink: Środek trasy, czyli jakieś 4 km to profil maratonowy. Wszystko było opisane na stronie Mistrzostw.

Nie miałem wyjścia - musiałem dodać taki środek trasy ze względu na ilość zawodników. Jeśli chcecie się przejechać w Chełmie na XC, to zapraszam 4 lipca.

Ewentualnie 5 września do Lublina (szczegóły na www.lkkg.pl).

Zgodzę się, że wszystko było opisane na stronie. Pierwszy kilometr rzeczywiście ładnie się zapowiadał ale następne 5-6km to lipa. No i końcóweczka też całkiem ok. Ja wyrażam tylko swoje zdanie i trasa mi osobiście się nie podobała (poza tymi dwoma kilometrami). Jeżeli chodzi już o organizację to wszystko było ok i tutaj narzekać nie można :P

W lipcu, czy wrześniu są ciekawsze wyścigi i mam je bliżej więc niestety nie wpadnę do Was :D

Napisano

A jakieś zdjęcia jeszcze będą? W sobotę na ognisku o wiele więcej było zdjęć wyświetlanych niż te, które są teraz na stronie. :P

Napisano

A co do trasy - dlatego proponuję zmianę formuły Mistrzostw. W sobotę XC albo czasówka, a w niedzielę MARATON MTB na jakimś dłuższym ok. 3h dystansie...! To by było coś...

Zgadzam się w 100%. To jest bardzo dobry pomysł z tym maratonem, ponieważ są różni zawodnicy jednym lepiej wychodzi ściganie w XC innym w maratonach. A przecież każdy chce zdobyć medal i sypendium od uczeli :P:P

Co do lokalizacji to tak naprawdę każdy miał daleko, i to była porażka organizować w takim miejscu maraton(osobiście nic nie mam do miasta Chełm). Mam tylko nadzieję, że ostatni raz AMP będzie organizowane w takich miejscach.

Co do trasy....Pierwsze/drugie okrążenie MASAKRA!!! Zero możliwości wyprzedzania, ścisk. Zresztą kto jechał to wie, że ta trasa nie była przewidziana dla 192osób startujących.

Napisano

Ciasno trochę było ale prawie zawsze po krzakach się dało wyprzedzić, trzeba być tylko odpowiednio zdesperowanym. Na czasówce może nie było tak łatwo bo można było trafić na dużo słabszego zawodnika przed sobą ale później na wyścigu to nawet jak nie dało się wyprzedzić w tym momencie to jednak osoby jadące przed jakieś tempo trzymały i nie było z tego powodu dużych strat, a i na kole można sobie zawsze chwilę odpocząć :P Ale w sumie trasa była słaba, żeby nawet jednego trudnego technicznie odcinka nie było to już przesada. Mam nadzieje że w przyszłym roku zrobią AMPy gdzieś w górach, bo co to za kolarstwo górskie na płaskim.

Napisano

Zgadzam się w 100%. Kto miał wygrać ten wygrał i nie miał z tym problemu. Gdyby to było prawdziwe XC to dopiero byłby problem z wyprzedzaniem...

• Mod Team
Napisano

malkontenci ;)

Mnie się trasa podobała, jak na dostępne warunki była poprowadzona chyba w najlepszym możliwym wariancie.

Zaraz dodam zdjęcia od siebie.

Gdzie są zdjęcia fotografów, których było pełno na trasie?

Napisano

Bez przesady z tymi malkontentami, jaki koń jest każdy widzi, ta trasa była po prostu za łatwa jak na szumną nazwę MTB :P Ale poza trasą wszystko było super i spędziłem w Chełmie bardzo fajny i udany weekend po którym zostaną same dobre wspomnienia :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...