ktone Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Witam, przymierzam się do zmiany ramy. Obecnie jeżdżę na Krossie A6 z 2008 roku, rozmiar 19' mostek 110mm, amor to Tora 100mm. Mam 178cm. Szukam czegoś na maratony - przeglądałem wiele tematów i jestem przekonany raczej do rozmiaru 18'. Wydaje mi się jednak, że potrzebuję długą ramę, czasami mam wrażenie, że mój Kross jest ciut za krótki, zwłaszcza na podjazdach. Myślę o następujących ramach: Radon ZR - podobno geometria jak w Cube, jednak przeczytałem ostatnio, że Cube ma geometrię pod amorki 80mm.. z drugiej strony długość efektywna górnej rury mierzona w poziomie podobna jak w Krossie. Poison Zyankali No Saint Angel Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Jeżeli to ułatwiłoby wam sprawę, to mogę wrzucić foty z pozycją na Krossie + ew mogę pomierzyć ramę.
el_gregorio Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Witam! Jeśli szukasz ramy długiej to pomyśl o wyrobach firm zza oceanu - Trek, Gary Fisher. Z marek nam bliższych geograficznie - długie ramy robi czeski Superior. No Saint odpada, robi bardzo zwarte konstrukcje z dużo krótszą rurą niż standard innych marek. Postudiuj rysunki geometrii na stronach producentów - porównaj z obecną ramą, wnioski same się nasuną. Pozdrawiam! PS Twój Kross ma rurę górną 597mm więc dość długą, jeśli to jest mało to przymierz się właśnie do Trek serii 6000 lub wyrobów Superiora, oferują efektywną długość górnej rury powyżej 600mm w podobnych rozmiarach (Trek 18,5, Superior 19").
ktone Napisano 14 Maja 2010 Autor Napisano 14 Maja 2010 Zastanawiałem się na Superiorem, ale ciężko znaleźć cokolwiek tej marki w sieci, strona dystrybutora to odnośnik do strony producenta. Trek i Gary to raczej drogie produkty, mi zależy na tzw średniej półce. Chciałbym też zasięgnąć opinii innych użytkowników na temat rzekomej geometrii Cube / Radon pod amorki 80mm.
Cox Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 jak kross jest za krotki to cofnij siodełko, ja mam 184 cm, długie łapy od grania w siatke i 19' krossa jest na mnie oki, a siodlo mam na samym srodku skali, mostek tez 110mm
ktone Napisano 14 Maja 2010 Autor Napisano 14 Maja 2010 Siodło ustawiłem tak, żeby kolano było w linii z osią pedłu, jest dość mocno cofnięte. To wynika chyba z różnych proporcji długości nóg do długości ciała, choć nigdy nie mierzyłem długości nóg;)
ukaniex Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Na allegro jest jeden superior 19" ale za 999zł. Może Viper, lekkie [ok 1400g] i w Twoim przedziale cenowym. Ewentualnie Poison Scandium.
Hetman Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Kolano w linii prostej do czego ? Zawsze jest taki punkt, że jest prosto, to kwestia wysokości. Ale nie wiem jak masz, więc nic nie proponuję. Wymień natomiast mostek na 125-130, wydasz grosze i najwyżej pójdzie do szuflady ale mam wrażenie, że moim zdaniem teraz masz za krótki. Zanim wydasz więcej kasy na ramę spokojnie możesz poeksperymentować.
moojmisiu Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Na allegro w podanych granicach możesz znaleźć na allegro Meridę TFS (rozmiar 18"), bywają też ramy GF Genesis Gold Series w tym rozmiarze i w cenie 650 PLN.
.PaVLo. Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Radon ZR - podobno geometria jak w Cube, jednak przeczytałem ostatnio, że Cube ma geometrię pod amorki 80mm.. Geometria podobna, miałem ją brać, ale udało mi się zdobyć Cube Reaction, a co do maksymalnego skoku, to jest to kompletna bzdura, spokojnie można wrzucić amorka 100mm Co do propozycji moojmisiu to owszem, ramka jest niezła, ale na pewno nie 18" bo będziesz na niej wyglądał jak na BMX, no chyba, że znajdziesz sztycę 500mm, mam podobny wzrost i w grę wchodziła tylko 20" (mierzyłem taką meridę), nie wiem, czemu Merida ma takie dziwne rozmiarówki.
ktone Napisano 14 Maja 2010 Autor Napisano 14 Maja 2010 Przymierzałem się do Meridy brata w rozmiarze 18' (Mattssport z 2004 roku) i faktycznie rama wyjątkowo mała. O Cube czytałem w najnowszym Bikeboard. Co do kolan i linii to cytat krótki z MR: "...przesunięcie przód - tył względem rury podsiodłowej. Aby je ustalić, siadamy wygodnie w siodełku i ustawiamy korbę poziomo. Pion opuszczony po powierzchni kolana wysuniętego do przodu powinien przecinać oś pedału.."
Lextalionis Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 A dlaczego nie możesz ściągnąć Superiora z Czech... Piszesz do dystrybutora i już... Koszty przewozu nie powinny być aż tak wielkie...
kipps Napisano 15 Maja 2010 Napisano 15 Maja 2010 Ten superior to bardzo ciekawa propozycja, gdyby jeszcze tylko był górny ciąg przedniej przerzutki to byłby ideał w tej cenie...
mwegrzyn Napisano 15 Maja 2010 Napisano 15 Maja 2010 O Cube czytałem w najnowszym Bikeboard. Czytałem ten test i nie wiem skąd Pan tester wyciągnął takie info . Rama Reaction oraz Reaction GTC jest zaprojektowana pod 100 mm, ale może pracować z amortyzatorami systemowymi w zakresie do 120 mm. To samo dotyczy ram Cube LTD modele 2009 i 2010. Model LTD CC 2010 również pod 100 mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.