Noir Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Witam, Znalazłem na forum wątek o [Konserwacja] Jazda w deszczu jednak jest już zamknięty. Moje pytanie dotyczy hamulców w czasie jazdy w deszczu i ich zużywania. Bardzo często po powrocie z roweru kiedy w około jest mokro na obręczach widać czarne zacieki - oznaka zużycia klocków. Nie widać tego w suche dni bo starty klocek nie ma się do czego przyczepić - to jest jasne. A moje pytanie brzmi >> Czy klocki hamulcowe gdy są mokre szybciej się zużywają? Dzięki ...
canar Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Wg mnie nie tyle zużywają się szybciej bo są mokre, tylko dlatego, że zwykle są wtedy też brudne i tarcie jest dużo bardziej szkodliwe dla klocka i obręczy;)
.PaVLo. Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Woda jest swego rodzaju smarem, więc nie wpływa na zużycie klocków, ale błoto jak najbardziej, wtedy nawet obręcz szybciej się zużywa.
Noir Napisano 14 Maja 2010 Autor Napisano 14 Maja 2010 Woda jest swego rodzaju smarem, więc nie wpływa na zużycie klocków, ale błoto jak najbardziej, wtedy nawet obręcz szybciej się zużywa. No w sumie tak - błoto / drobinki piasku i alu felga może ucierpieć. Jakieś rady. Przecierać od czasu do czasu w czasie jazdy obręcz i klocki ... ?
severian Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 No w sumie tak - błoto / drobinki piasku i alu felga może ucierpieć. Jakieś rady. Przecierać od czasu do czasu w czasie jazdy obręcz i klocki ... ? Bez przesady...
Noir Napisano 17 Maja 2010 Autor Napisano 17 Maja 2010 Bez przesady... No może i bez... ale wydaje mi się, że warto przetrzeć obręcz / ew. klocki szmatką częściej niż przy czyszczniu roweru.
intruz Napisano 20 Maja 2010 Napisano 20 Maja 2010 W czasie jazdy moim zdaniem nie ma sensu tego przecierać, bo nawet jeśli jedziesz po asfalcie to i tak na nim znajdują się zanieczyszczenia jak piasek. Ja czyszczę tylko po przyjechaniu do domu (ale jak wyschnie, bo na mokro to mi się nie chce, najpierw siebie myję ). Z tym nie da się nic zrobić (no chyba że masz tarczówki, wtedy wystarczy umyć obręcz ale powłoka na niej nadal jest niestarta).
Noir Napisano 20 Maja 2010 Autor Napisano 20 Maja 2010 Dzięki wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi. Nie ma co za dużo dywagować tylko wsiadać i jeździć EOT
czaro1989 Napisano 20 Maja 2010 Napisano 20 Maja 2010 ja czasami jak czyszczę rower to obręcz i klocki przelece takim środkiem do odtłuszczania:) może być nawet płyn Ludwik z wodą albo woda + kwasek cytrynowy. takie działanie znacznie poprawia siłę hamowania polecam i pozdrawiam
Dun Napisano 7 Czerwca 2010 Napisano 7 Czerwca 2010 albo nie jezdzic w deszczu albo kupowac twardze klocki :> nic na to nie poradzisz. w czwartek i piatek bylem z bratem w Gorcach, lalo (*^^&iscie przez oba dni, nowe klocki brata poszly w niepamiec po 11godzinach jazdy.
intruz Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Ja z kolei ostatnio byłem w lesie, makabryczne błoto. W czasie tego jednego wypadu klocki praktycznie zużyły się do krytycznej grubości. A w takim terenie jechałem może z 10 km.. Natomiast długi czas jeździłem w suchym terenie (zeszły sezon) i trzymały się całkiem dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.