Skocz do zawartości

[Hamulce] Jazda w deszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Znalazłem na forum wątek o [Konserwacja] Jazda w deszczu jednak jest już zamknięty.

Moje pytanie dotyczy hamulców w czasie jazdy w deszczu i ich zużywania.

Bardzo często po powrocie z roweru kiedy w około jest mokro na obręczach widać czarne zacieki - oznaka zużycia klocków.

Nie widać tego w suche dni bo starty klocek nie ma się do czego przyczepić - to jest jasne.

A moje pytanie brzmi >> Czy klocki hamulcowe gdy są mokre szybciej się zużywają?

Dzięki ...

Napisano

Wg mnie nie tyle zużywają się szybciej bo są mokre, tylko dlatego, że zwykle są wtedy też brudne i tarcie jest dużo bardziej szkodliwe dla klocka i obręczy;)

Napisano

Woda jest swego rodzaju smarem, więc nie wpływa na zużycie klocków, ale błoto jak najbardziej, wtedy nawet obręcz szybciej się zużywa.

No w sumie tak - błoto / drobinki piasku i alu felga może ucierpieć.

Jakieś rady.

Przecierać od czasu do czasu w czasie jazdy obręcz i klocki ... ?

Napisano

No w sumie tak - błoto / drobinki piasku i alu felga może ucierpieć.

Jakieś rady.

Przecierać od czasu do czasu w czasie jazdy obręcz i klocki ... ?

;) Bez przesady...

Napisano

:) Bez przesady...

No może i bez... :D ale wydaje mi się, że warto przetrzeć obręcz / ew. klocki szmatką częściej niż przy czyszczniu roweru.

Napisano

W czasie jazdy moim zdaniem nie ma sensu tego przecierać, bo nawet jeśli jedziesz po asfalcie to i tak na nim znajdują się zanieczyszczenia jak piasek. Ja czyszczę tylko po przyjechaniu do domu (ale jak wyschnie, bo na mokro to mi się nie chce, najpierw siebie myję :) ). Z tym nie da się nic zrobić (no chyba że masz tarczówki, wtedy wystarczy umyć obręcz ale powłoka na niej nadal jest niestarta).

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi.

Nie ma co za dużo dywagować tylko wsiadać i jeździć :)

EOT

Napisano

ja czasami jak czyszczę rower to obręcz i klocki przelece takim środkiem do odtłuszczania:) może być nawet płyn Ludwik z wodą albo woda + kwasek cytrynowy. takie działanie znacznie poprawia siłę hamowania :icon_cool: polecam i pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

albo nie jezdzic w deszczu albo kupowac twardze klocki :>

nic na to nie poradzisz. w czwartek i piatek bylem z bratem w Gorcach, lalo (*^^&iscie przez oba dni, nowe klocki brata poszly w niepamiec po 11godzinach jazdy.

Napisano

Ja z kolei ostatnio byłem w lesie, makabryczne błoto. W czasie tego jednego wypadu klocki praktycznie zużyły się do krytycznej grubości. A w takim terenie jechałem może z 10 km.. Natomiast długi czas jeździłem w suchym terenie (zeszły sezon) i trzymały się całkiem dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...