harlej Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Witam. Zanim zacząłem ten temat usilnie próbowałem znaleźć jednoznaczną odpowiedź w internecie, bezskutecznie. Mam jedno pytanie - czy rower z przednim amortyzatorem SR Suntour XCM H LO można odwrócić do góry kołami, w celu serwisowania, głównie centrowania kół itp. ? Posiadam ten model. Chodzi mi o to, czy nic z niego nie wycieknie, nie chcę go po prostu uszkodzić. Z góry dzięki za odpowiedź.
Fludi Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 ... Spokojnie możesz obracać, nic Ci nie wycieknie.
harlej Napisano 14 Maja 2010 Autor Napisano 14 Maja 2010 Dzięki Fludi. Małe sprostowanie, dopiero teraz załapałem, że ja mam wersję V2 u siebie, która ma tłumienie olej/sprężyna. Sorry, ale nie jestem blisko roweru obecnie, więc szukałem po zdjęciach. Na bank mam wersję 2, dokładnie ten model. Czy w tym wypadku coś może pocieknąć z amora ? Wszystko wygląda szczelnie, ale jednak wole mieć 100 procent pewności.
Paulex Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Jeżeli uszczelki są ok to nie powinno być żadnych problemów. Tak jak napisał Fludi spokojnie możesz obracać .
Felton93 Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Jedyny olej jaki masz w tym amorku jest w zamkniętym kartridżu (nie od tłumienia tylko od blokady). Więc spokojnie możesz odwracać (tak jak napisali Fludi i Paulex)
Cycu85 Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Żadna firma nie wypuściłaby czegoś do roweru co mogłoby się zepsuć przy odwracaniu roweru do góry kołami. Tak odnośnie zapowietrzania hydraulików - też nic się nie ma prawa stać jak jest wszystko dobrze zrobione, ba, nawet mogą w takiej pozycji pracować (no może poza grimecą z tym dziwnym zbiorniczkiem, bo zdaje się, że musi być tam powietrze, bo to jedyna membrana tolerancyjna dla rozszerzania się płynu przy temperaturze , ale to wyjątek potwierdzający regułę ).
harlej Napisano 14 Maja 2010 Autor Napisano 14 Maja 2010 Ok, dzięki! Teraz jestem spokojny i będę mógł działać. Tak to jest jak się nie chce wydawać kasy na centrownicę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.