Skocz do zawartości

[amortyzator] odwracanie przedniego amortyzatora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zanim zacząłem ten temat usilnie próbowałem znaleźć jednoznaczną odpowiedź w internecie, bezskutecznie.

Mam jedno pytanie - czy rower z przednim amortyzatorem SR Suntour XCM H LO można odwrócić do góry kołami, w celu serwisowania, głównie centrowania kół itp. ?

Posiadam ten model.

Chodzi mi o to, czy nic z niego nie wycieknie, nie chcę go po prostu uszkodzić.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

Dzięki Fludi.

Małe sprostowanie, dopiero teraz załapałem, że ja mam wersję V2 u siebie, która ma tłumienie olej/sprężyna. Sorry, ale nie jestem blisko roweru obecnie, więc szukałem po zdjęciach. Na bank mam wersję 2, dokładnie ten model.

Czy w tym wypadku coś może pocieknąć z amora ? Wszystko wygląda szczelnie, ale jednak wole mieć 100 procent pewności.

Napisano

Jedyny olej jaki masz w tym amorku jest w zamkniętym kartridżu (nie od tłumienia tylko od blokady). Więc spokojnie możesz odwracać (tak jak napisali Fludi i Paulex) ;)

Napisano

Żadna firma nie wypuściłaby czegoś do roweru co mogłoby się zepsuć przy odwracaniu roweru do góry kołami. Tak odnośnie zapowietrzania hydraulików - też nic się nie ma prawa stać jak jest wszystko dobrze zrobione, ba, nawet mogą w takiej pozycji pracować (no może poza grimecą z tym dziwnym zbiorniczkiem, bo zdaje się, że musi być tam powietrze, bo to jedyna membrana tolerancyjna dla rozszerzania się płynu przy temperaturze :icon_wink: , ale to wyjątek potwierdzający regułę :confused:).

Napisano

Ok, dzięki! Teraz jestem spokojny i będę mógł działać. Tak to jest jak się nie chce wydawać kasy na centrownicę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...