Sancho Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Czy po zmianie przerzutki Deore RD-M530 powiedzmy na wersję XT RD-M772 odczuję poprawę w zmianie biegów? Obecnie praca tej która jest montowana w Kross'ie A4 jakoś nie podoba mi się. Są problemy ze zrzucaniem z największych zębatek w dół gdy z przodu mam łańcuch zarzucony na najmniejszą. Czasami ma jakieś problemy ze zdecydowaniem się czy to na pewno ten bieg (samoczynne przeskakiwanie góra/dół) - po chwili tak jakby się stabilizuje i zostaje tam gdzie trzeba. Na mniejszych zębatkach z tyłu jest ok. Ogólnie to gdybym miał cały osprzęt do wymiany to według opinii z forum wrzucił bym SRAM x-7. Na chwilę obecną jest to nowy rower więc o takiej zamianie nie ma mowy. Jeszcze wracając do obecnej przerzutki to wydaje mi się, że ma zbyt słabą sprężynę, mam na myśli tą która odciąga przerzutkę podczas zmiany biegów. Dodam, że kaseta to SRAM więc może ona też trochę miesza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 A może spróbuj najpierw dobrze wyregulować napęd? http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sancho Napisano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Sporo czasu poświęciłem na regulacje i już lepszych efektów osiągnąć nie mogą ale jeszcze n-ty raz to sprawdzę. Nawet bez łańcucha przerzutka np w górę przesuwała się ok a przy zjeździe w dół nie pokrywała się z trybami... Cały czas ta sprężyna mnie zastanawia. Jest możliwość, że w manetce linka źle się układa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redziu Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Skoro to nowy rower to i nowa przerzutka, więc raczej to wina złej regulacji i Twojego zaniedbania w konserwacji.. Może masz źle naciągnięta linkę? Co do kultury pracy.. myślę, że większą różnicę "odczułbyś w wadze".. chociaż nie wiem jak chodzi M530 bo mam M792, czyli Deorke 2010 i chodzi perfekt EDIT: Podskocz do pierwszego lepszego serwisu i na cito ustawią Ci porządnie z wyczuciem za około 10PLN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sancho Napisano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Skoro to nowy rower to i nowa przerzutka, więc raczej to wina złej regulacji i Twojego zaniedbania w konserwacji.. Czyszczę i konserwuję sprzęt na bieżąco. Dbam bardziej niż o auto Ogólnie wszystko działa perfekt oprócz tylnej przerzutki... Jeśli chodzi o serwis to jeśli nie dam rady nic zrobić to na pewno gdzieś z tym podjadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Możliwe, że masz brudne pancerze, najważniejszy jest w sumie ostatni odcinek bo łapie najwięcej syfu. Wpuśc do każdego odcinka trochę oleju, a jak nie pomoże to wymień ostatni odcinek. Koszty nie duże, nie zaszkodzi, a może pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Jak wymieniać to od razu wszyskie pancerze i linki, bez sępienia... I od tego bym zaczął skoro sprężyna jest "słaba". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Niedawno dokonałem podobnej zmiany o jakiej piszesz, tylko że u mnie była zamontowana RD-M531, obecnie mam właśnie RD-M772. Mam wrażenie że przerzutka XT zmienia biegi bardziej zdecydowanie (agresywniej), wcześniej miałem też problemy z samoczynnym zmienianiem biegów, po wymianie do tej pory się to nie pojawiło. Głównie przerzutkę wymieniłem dlatego że stara strasznie obijała mi ramę, shadow eliminuje ten problem. Dodatkowo przerzutka bardziej chowa się pod ramą. W sumie jestem zadowolony z wymiany. Jak będziesz wymieniał przerzutkę to daj nową linkę i pancerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Jeżeli nie możesz wyregulować to zmiana może nie pomoc, prawdopodobnie wina manetek. Odkręć linke i sprawdź stan sprezyny moze ona sie już poddała i wtedy wymiana wskazana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Nie no bez przesady, gość ma prawie nowy rower więc manetki chyba OK Skoro łańcuch na większe zębatki wchodzi dobrze, a są problemy ze schodzeniem to ja bym szukał przyczyny w ciężko "chodzącej" lince. Obejrzyj ją dokładnie, pociągnij ręką i sprawdź czy ma duży opór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sancho Napisano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Dziękuję za opinie sprawdzę wszystko dokładnie. Rower jest nowy więc o wyeksploatowaniu części raczej nie ma mowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 15 Maja 2010 Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 tez mam krossa a4 z ta sama deorka i tez przerzutka lubi samemu w dol przeskoczyc probowalem sam/serwis i ciagle to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorek321 Napisano 15 Maja 2010 Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Również posiadam krossa a4 i borykam sie z podobnym problemem, wymieniłęm już manetki pancerze linki przerzutke tylnią na XT łańcuch oraz kasete i nadal przerzutki działają nieprawidłowo, byłem także w kilku serwisach i nikt nie potrafi mi pomóc. Wczoraj zmieniłem również korbe ale jeszcze ie testowałem co z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorek321 Napisano 15 Maja 2010 Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Nie zmieniałem osprzętu specialnie przez nie do końca działający napęd tylko ogólnie dla ulepszenia i zrobienia roweru bardziej pod siebie, co prawda po aktualnych wymianach wszystko jest ok ale co jakiś czas coś trzeli albo nie przeskoczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 15 Maja 2010 Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Hak przerzutki w ramie masz prosty? Może też z tą korbą miałeś złą linię łańcucha? Chociaż to było w nowym rowerze, który raczej nie został źle zaprojektowany. Ciężko znaleźć inne przyczyny. Łańcuch dobrze skrócony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sancho Napisano 15 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Właśnie jestem po czyszczeniu/smarowaniu linki i pancerzy które chodzą bardzo dobrze. Wydaje mi się, że to problem z kasetą. Jak wyższe przełożenia wchodzą dobrze to znowu jest problem z niższymi... Co do haka to wydaje się prosty, odkręcałem przerzutkę oraz sam hak i wszystko wyglądało dobrze. Zrobię zdjęcia haka później i wrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 15 Maja 2010 Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Na pewno masz kompatybilne ze sobą kasetę i manetkę? Jeśli potrafi działać dolna część kasety lub górna, a całość już się rozjeżdża, to może kaseta błędnie skręcona, zła jedna z podkładek w kasecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sancho Napisano 15 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Skoro kaseta była z rowerem od nowości to powinna być odpowiednia. Dokręciłem śrubę regulującą odległość przerzutki od kasety na maksa i chyba trochę się poprawiło. Na początku wydaje mi się, że biegi działały tak jak trzeba. Jak zrobię fotki to ocenicie odległości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sancho Napisano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Tak to wygląda: Trzy pierwsze zdjęcia to przełożenia 5x2, dwa ostatnie to 2x1. Powolutku zbliżam się do perfekcji W tej chwili jest jedynie problem ze zrzucaniem biegu z 1 na 2. Śruba regulująca odległość przerzutki wkręcona na max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.