Skocz do zawartości

[test] Mierzenie poziomu zmęczenia

dragonflypl

Rekomendowane odpowiedzi

Często jezdzę tą samą trasą.Porównuyje swoje wskazania z pulsometru(oczywiście niezawsze warunki są te same,wiatr,temp itd dlatego to mało dokładna metoda)z prędościa srednią.Można by też mierzyć czas w któym tętno wraca po wysiłku do tętna wyjściowego.Im krótszy czas tym lepiej wytrenowany organizm(oczywiście test trzeba by przeprowadzić na trenażerku)

Często jezdzę tą samą trasą.Porównuyje swoje wskazania z pulsometru(oczywiście niezawsze warunki są te same,wiatr,temp itd dlatego to mało dokładna metoda)z prędościa srednią.Można by też mierzyć czas w któym tętno wraca po wysiłku do tętna wyjściowego.Im krótszy czas tym lepiej wytrenowany organizm(oczywiście test trzeba by przeprowadzić na trenażerku)

Z tym że to jest bardziej mierzenie progresu. Podobną metodę miałem kiedy biegałem na bierzni przez ostatnie 5miesiecy. Tam jak na dłoni było widać progres w szybkości przy utrzymaniu takiego samego średniego HR. Na rowerze już jest właśnie trudniej ze względu na warunki atmosferyczne.

W każdym razie wpadł mi w ręce ten art. tym teście. Tylko u mnie dziwaczne wyniki wychodzą. Od momentu wstania przez 15sekund zawsze różnica w pulsie wynosi ponad 30, a z reguły ponad 40. Co ciekawe, samopoczucie mam dobre jak nigdy ostatnio, nogi wypoczęte, zero zakwasów, nawet zmniejszyłem objętość treningu do analogicznego okresu rok temu. Poza tym interesuje mnie opinia na temat tego testu: spotkałem się z artykułami (min. fragmen książki C.Carmichela) gdzie jest napisane że to właśnie czas powrotu do normalnego HR po wysiłku jest wyznacznikiem zmęczenia. Natomiast im szybsza jest reakcja organizmu na wysiłek (tj. szybki wzrost HR) tym lepiej. Zbyt mała reakcja na wysiłek w postaci skoku HR (tzn tłumienie reakcji) może świadczyć o przetrenowaniu.

No cóż, dziwne to jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...