mirafura Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 Witam wszystkich serdecznie,proszę o diagnozę.Wykryłem pęknięcie ramy aluminiowej 7005 na główce,przy mufie górnej o długości 35mm,czy spawanie wchodzi w grę czy na przemiał surowców wtórnych? dziękuje.
Miecho87 Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 Konkret. Tak po prostu zespawać to raczej nic nie da. Można założyć na główkę taką obejmę i ją przyspawać, przy okazji spawając samo pęknięcie, żeby nie postępowało. Jak być może wiadomo ze spawaniem ramy aluminiowej wiążą się dodatkowe atrakcje, które właściciel powinien sobie zapewnić - było na forum. Moje zdanie - można pospawać bez najmniejszej gwarancji czegokolwiek, ale lepiej zacząć szukać czegoś nowego. A tak poza tym to poszło przy nabijaniu sterów czy później?
Paulex Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Jak dla mnie spawanie odpada bo to jest takie miejsce, że w razie gdyby coś pękło w trakcie jazdy to ładne OTB można zrobić a przy okazji się nieźle uszkodzić. Szukaj czegoś nowego.
Rulez Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Bez dwóch zdań, miejsce tej ramy jest w skupie metali kolorowych.
rastatajm Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 A moim zdaniem zależy jak często i w jakich warunkach ją używasz. Jeśli intensywnie jeździsz to nie zawracaj sobie i komuś gitary spawaniem...a jeśli sporadycznie to warto rozważyć taką opcję.
Hetman Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Też mi się widzi, że stery rozsadziły. Pęknięcie jest w takim miejscu, że prędzej bym wytoczył nową główkę całą i wspawał w miejsce starej wyciętej niż zabierał się do tego pęknięcia. Innymi słowy odpuść temat - to co widzisz na zewnątrz to tylko część pęknięcia.
michalj Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Ja bym: 1. Zaspawał dziurę 2. Nabił obejmę (uprzednio wybijając bieżnię sterów) 3. Resztę ścisnął jakimś "ciasnym" ceownikiem i zaspawał go 4. Jeździł dalej Być może to jest nie możliwe, nie znam się na spawaniu
.PaVLo. Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Albo to pękło przy nabijaniu sterów, albo amor był za wysoki do ramy, albo od skoków i lądowania na przednim kole. Tak czy inaczej, pęknięcie jest już spore i moim zdaniem spawanie wyjdzie koło 150zł (najtaniej) a za tyle to już masz ramę.
Hetman Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Być może to jest nie możliwe, nie znam się na spawaniu Zgadza się co do tego ostatniego. Spawanie to nie lepienie figurek z plasteliny - w tym miejscu ważna jest wytrzymałość i bierzecie (dosłownie) odpowiedzialność za życie użytkownika takimi radami. Matariał spawany ma mniejszą wytrzymałość. PS: po obejrzeniu raz jeszcze zorientowałem się że to dół a nie góra więc jednak amor/skoki a nie wsadzanie sterów - co tym bardziej podkreśla wagę bezpieczeństwa.
Cycu85 Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Jeśli to rama tylko na szosę i do treningów, to nabiłbym jakiegoś ringa solidnego i jeździł. Zero terenu i rozpaść się nie powinno, bo pęknięcie z przodu, a nie na spawie główki (dużo gorszy przypadek).
mirafura Napisano 14 Maja 2010 Autor Napisano 14 Maja 2010 Dziękuje ślicznie wszystkim za szczere wypowiedzi,wiem na czym stoję przynajmniej,pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.