eXePL Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 Witam, Jako, że przymierzam się do nowego roweru tak sporo czytam i czytam i analizuję ale do rzeczy: Już właściwie byłem zdecydowany na Krossa A2 z 2009 (ponoć ma lepszy osprzęt niż 2010) ale przejrzałem sobie oferte Decathlona i wpadł mi w oko Rockrider 5.3 Jako, ze w sieci trochę mało informacji na jego temat, pytam się znawców. Specyfikację roweru można sprawdzić na stronie: http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-5-3-34976544/ Czy ktoś może, powiedzieć mi o nim coś więcej, jak ten osprzęt ma się do A2? Bardzo podoba mi się sieć servisowa DC, nie miałem nigdy z ich servisem problemów, zawsze wszytko na czas, bezproblemowo wymieniali, widać, że naprawdę dbają o kupującego. Najbardziej martwią mnei te tarcze, sporo się naczytałem i opinie są baaardzo różne. Z góry dzięki za odpowiedzi.
afly Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 Co do tarcz, mam używam i jestem bardzo zadowolony, ale jak zawsze zaznaczam i teraz również to napisze, w tych tarczach siła głównie zależy od naprawdę dokładnego ustawienia zacisku, i na początku nie jest to robota na 10 min, waże 84kg i pomimo że tarcze mają nie blokować koła, to są w stanie te hamulce je blokować, tak samo przednie jak i tylnie. Co do rowerków to są one zbliżone, ale cena jasno określa Rockridera 5.3 na 1 miejscu, warto byłoby właśnie ten rower wybrać.
IceSebol Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Też właśnie kupuje sobie rower i dokładnie te dwa też maiałem na oku ale ide po rockridera poczytałem o nim i ma dużo dobrych recenzji i opini
eXePL Napisano 14 Maja 2010 Autor Napisano 14 Maja 2010 Możesz jakieś linki podesłać, bo strasznie mało w google tego znalazłem. Jeździć nim będę raczej po lasach, czasami asfalt. Ważę 85 kg.
eXePL Napisano 26 Maja 2010 Autor Napisano 26 Maja 2010 Zastanawiam się jak do tego ma się A2 XT: http://allegro.pl/item1056542777_kross_level_a2_xt_shimano_hamulce_hydrauliczne.html
Jack Danniels Napisano 26 Maja 2010 Napisano 26 Maja 2010 Moja siostra ma Rockridera 5.2. To jest taki sam, tylko że na V-kach. Rowerek fajny, na pewno wart swojej ceny. Po delikatnym terenie prowadzi się jak porządna wyścigowa maszynka, ale w porównaniu z tym Krossem z ostatniego linka odpada. Rama w Rockriderze jest dużo prymitywniejsza od Levela (okrągłe rurki o jednorodnym przekroju, niezintegrowane stery, haki tylnego koła wyfrezowane z kawałka grubej aluminiowej blachy, a nie kute, ażurowe jak w Krossie) Poza tym naprawdę fajnie działający Suuntour XCR w Levelu bije na głowę XCM z 80-cio milimetrowym skokiem, który trochę się ugina i nic więcej. No i hydrauliczne tarcze, które jakieśtam nadzwyczajne nie są, ale jednak to już inna liga... A XT shadow działa miodzio (sam mam) i dla samej przerzutki bym się pokusił Ja bym brał Krossa.
micha09 Napisano 26 Maja 2010 Napisano 26 Maja 2010 Najlepsza okazja za takie pieniadze! Szczegolnie rama 21 (ale jesli masz mniej niz 190 to nie bierz)
Cycu85 Napisano 26 Maja 2010 Napisano 26 Maja 2010 Denerwujący jest trochę ten marketing.. Zawsze przerzutka tylna odbiega na korzyść od reszty osprzętu, bo wiadomo, najbardziej rzuca się w oczy. Ale XT z manetkami alivio? Ehh Aha... Właśnie doczytałem 8 speed
Jack Danniels Napisano 26 Maja 2010 Napisano 26 Maja 2010 W tym przypadku jest to uzasadniony marketing, bo ta przerzutka genialnie napina łańcuch i nie tłucze się o ramę. I sporo na wadze urywa Ja używałem jej z manetkami Deore i XT i żadnej wyczuwalnej różnicy nie zauważyłem. Nawet mi troszkę wygodniej plastikowe Deorki leżą pod palcem... Może i Alivio się sprawdzą...
Rulez Napisano 26 Maja 2010 Napisano 26 Maja 2010 poza tym naprawdę fajnie działający Suuntour XCR w Levelu bije na głowę XCM z 80-cio milimetrowym skokiem A gdzie ten Suntour XCM jest zamontowany ? wiesz, że cię pobili tylko nie wiesz w którym kościele ... Jak na razie to Rockrider 5.3 ma Suntour XCR o skoku 100 mm. Rama Level A2 to żadna rewelacja, poziom podobny jak Rockrider. Jak na razie nikt nie wykazał przewagi sterów półzintegrowanych A-head nad A-head klasycznymi. Radzę głupot nie wypisywać ...
eXePL Napisano 27 Maja 2010 Autor Napisano 27 Maja 2010 XT zamówiony. W piątek mam nadzieje już będzie u mnie.
Jack Danniels Napisano 27 Maja 2010 Napisano 27 Maja 2010 Rulez, jak masz coś ciekawego w temacie, to chętnie poczytamy, ale daruj sobie osobiste wycieczki i posty bez sensu. Jak masz mi coś do powiedzenia, to bardziej elegancko byłoby na priv. Faktycznie nie zauważyłem że w 5.3 jest już XCR, bo sugerowałem się modelem 5.2 gdzie jest XCM. A widziałeś wogóle na oczy tą ramę Rockridera? Proponuję obejrzeć w powiększeniu choćby haki tylnego koła. Zresztą chyba nikt nie zaprzeczy że Kross w tym porównaniu wygrywa? Pozdrawiam
Rulez Napisano 27 Maja 2010 Napisano 27 Maja 2010 Widziałem ramę Rockrider na żywo, nie raz, Kross wcale nie wygrywa, ramy na podobnym poziomie, ma nieco lepsze hamulce za to jest droższy, tylna przerzutka jest lepsza za to reszta napędu gorsza, publicznie napisałeś nieprawdę o wyposażeniu Rockridera, więc publicznie sprostowałem, następnym razem bądź rzetelny im głupot nie wypisuj. PS Takie nie ażurowe haki znajdziesz np. w ramie Centurion Light która jest o przynajmniej 2 klasy wyżej niż Kross.
eXePL Napisano 28 Maja 2010 Autor Napisano 28 Maja 2010 Rowerek już u mnie, poskręcany, w miarę wyregulowany. Jutro testy. Z tego co już zauważyłem: tarcza z przodu, na pewno nie jest prosta, nie da się ustawić hamulców tak aby uniknąć naprawdę minimalnych tarć. Do tego koła też nie są idealnie równe, mam nadzieje, że jutro jak pojadę pod kompresor to się to wszystko ułoży. Jeśli chodzi o sam rowerek, rama idealna 17 cali jest bardzo optymalne, przynajmniej dla mnie. Hamulce miodzio, hamują super fajnie i jeszcze lepiej chodzą. Jestem zadowolony
Rulez Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Taaa, jeszcze nie widziałem żeby koła naprostowały się od dopompowania, może będziesz pierwszy ...
Cycu85 Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 Może chodzi o ułożenie opon w obręczach.. W takim wypadku i tak powinieneś ręką na niskim ciśnieniu poprawić do linii na oponie, powinna taka być zaraz przy styku obręczy z oponą. Później pompowanie. Skręcałem koledze ostatnio krossa z pudła, no niestety oba koła miały lekkie centry. Mały minus dla tej firmy.
eXePL Napisano 29 Maja 2010 Autor Napisano 29 Maja 2010 Dokładnie o to mi chodziło, miałem nadzieje, że trochę się ułożą, niestety nic No trudno, na przeglądzie mi to mam nadzieje zrobią. Dzisiaj zrobiłem 30 km i było ok, jeszcze parę regulacji (szczególnie XT bo lubi sobie z 4 na 5 przeskoczyć samemu) Bardzo jestem zadowolony z amorka, blokada twardości super działa, no ale nie ma się co dziwić skoro całe, życie jeździłem na rowerze bez jakiejkolwiek amortyzacji. No i oczywiście, na dobry początek znalazłem w oponie dzisiaj wiertło ok 5 cm....
keerk Napisano 2 Czerwca 2010 Napisano 2 Czerwca 2010 Cześć Czy mógłbyś napisać, jak wyglądają dalsze twoje "przygody" z tym rowerem? Zmówiłem go z tego samego źródła i odbieram w przyszłym tygodniu (liczyłem, że dostarczą przed długim weekendem, ale oczywiście nic z tego ) i zastanawiam się czy wszystko jest z nim ok (trochę "za tani" ). Wspominałeś o różnych drobnych problemach, stąd moje pytanie czy regulowałeś rower w serwisie i czy dało się go doprowadzić do zadowalającego stanu? Natrafiłem na toje posty po dokonaniu zamówienia i trochę się przestraszyłem, że zamówiłem jakiś wadliwy egzemplarz drugiej kategorii. Mam nadzieję, że rozwiejesz moje obawy i z twoim rowerem wszystko jest obecnie w 100% ok pytanie nr 2: oni wysyłają rower z oponami Trax Trail Trax 26x2,1 w wersji 17'? Jak one się sprawują? a żeby nie było, że zupełnie off topic, to wszystkich zainteresowanych Rockriderem 5.3 w powyższej cenie chciałem poinformować, że już od poniedziałku nie ma ich w całej Warszawie, a facet na dziale rowerowym, po obczajeniu danych z komputera, stwierdził, że najbliższy egzemplarz jest...na Węgrzech
eXePL Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Napisano 3 Czerwca 2010 NO więc roweru jeszcze nie regulowałem w serwisie, samemu ustawiłem tarcze, choć wymagają jeszcze poprawek, koła trzeba by minimalnie wycentrować, no i ta tylna przerzutka... Albo jest coś z łańcuchem albo ma jakąś wadę, bo jak mocniej przycisne to słyszę przeskakiwanie, choć nie zmienia się bieg tylko tak jakby był przeskok o jednego zęba. Muszę trochę jeszcze więcej przejechać wtedy podjadę na przegląd. na razie jest niewiele ponad 130 km zrobione więc pewno się wszystko jeszcze układa. Jeśli chodzi o wysyłke rower był u mnie w mniej niż 24 godziny Zakupiłem SPD i jak tylko będę miał więcej czasu wybiore się dalej gdzieś na wycieczkę, niestety praca, praca, praca, nawet w dlugi weekend
keerk Napisano 3 Czerwca 2010 Napisano 3 Czerwca 2010 no to kiepsko jak nowe koła trzeba centrować, a do tego źle działają bardzo dobre przerzutki :/ Widzę że nie ma innego wyjścia, jak zabrać go do razu do serwisu w celu przebadania - jeśli rower będzie wadliwy odsyłam go do nich na ich koszt - nie cierpię niesolidnych przedsiębiorców, zatruję im życie, jak będą mi próbowali wcisnąć wadliwy rower dzięki za odpowiedź, daj znać jak dalej będzie się sprawował rower podczas długiego weekendu (po wyrwaniu się od roboty )
nabial Napisano 3 Czerwca 2010 Napisano 3 Czerwca 2010 gratuluje wyboru...gorszego roweru nie ma to jak wszechwiedzacy forumowicze the best of - na tylnej przerzutce mozna sporo urwac z wagi i stery zintegrowane sa lepsze od zewnetrznych
xitt Napisano 4 Czerwca 2010 Napisano 4 Czerwca 2010 taki ot.. jeżeli ktoś chce kupić Rockridera 5.3 to w Decathlonie w Lublinie na Czechowie jeszcze dzisiaj koło godziny 20 był.. tylko niestety sam rozmiar M, na mnie za mały bo sam bym kupił
keerk Napisano 5 Czerwca 2010 Napisano 5 Czerwca 2010 gratuluje wyboru...gorszego roweru nie ma to jak wszechwiedzacy forumowicze the best of - na tylnej przerzutce mozna sporo urwac z wagi i stery zintegrowane sa lepsze od zewnetrznych Czy mógłbyś uzasadnić swoje zdanie? Twierdzisz że Rockrider 5.3 jest lepszy od Krossa a2 XT? Mi osobiście nie wydaje się, żebym wybrał gorszy rower. (btw - z tego co wiem Kross a2 XT ma stery zewnętrzne i tak trzymać)
eXePL Napisano 7 Czerwca 2010 Autor Napisano 7 Czerwca 2010 Jest czy nie jest jestem zawiedziony trochę jakością z jakim mi go dostarczono, jednak chyba warto dopłacić trochę i kupić na miejscu w sklepie no ale 1299 to dobra cena, choć regulacji trochę było...
Tomig Napisano 4 Lipca 2010 Napisano 4 Lipca 2010 koledzy, ja w zeszłym mmiesiącu zakupiłem RR 5.3 zrobiłem na nim juz jakies 300 kilosów i jestem bardzo zadowolony, koła proste a przerzutki śmigają na maxa. Przyznam że mnie udało się na maxa bo nówkę z 2008 roku kupiłem za 750 zeta ale powiem wam że byłem gotów zapłacić nawet to 1500 koła za niego. gorąco polecam go ludziom bo za taką kasę to uważam że sprzęt jest niezły. PS. jestem handlowcem i dam wam radę jak kupujecie coś takiego jak komputer, rower, monitor itp. nigdy nie kupujcie na allegro lub internecie ogólnie. To tak jak oddać mecz walkowerem, rezygnujecie z fachowej obsługi i wiedzy sprzedawcy oraz nieraz dobrej rady. Wiem że zaraz znajdą się tacy którzy powiedzą, że wiedzą więcej niż sprzedawcy ale taka pomoc należy się takim osobom jak ja i inni mniej fachowi klienci. Forum i pytania pomagają ale czasami są stronnicze więc warto się czasem samemu pofatygować i zapłacić drożej ale na starcie mamy rowerek ustawiony, a jeśli mamy koła walnięte lub przerzutka nie śmiga to nam wymienią od kopa na inny egzemplarz. Weźcie to pod uwagę Na iternecie to można kupić książkę, muzykę itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.