Skocz do zawartości

[piasta/kaseta]Shimano 105, kaseta noname

popo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam problem z odkręceniem kasety. Jestem w posiadaniu tylnego kółka na piaście Shimano 105. Jest to dosyć stara piasta. Jak do tej pory nie spotkałem się z takim mocowaniem kasety, mianowicie nie ma "kontry". Kaseta wyglada jak nałozona lub nakrecona bezposrednio na bębenek. Próbowałem zdjąc to za pomocą bata i śrubokręta, niestety bez wiekszych sukcesów. Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Piotrek

PS.

Jak bedziecie potrzebowac to moge rzucic foty jakies.

oto fotki

http://img143.imageshack.us/img143/5724/p5130303.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/6170/p5130302.jpg

Napisano

dzieki poszukiwaniu na kilku forach naraz juz sie dowiedziałem. to jest system UniGlid, stosowany w starych shimanochach

Napisano

Dokładnie, ostatnia zębatka jest nakrętką - odkręca się standardowo - przeciwnie do wskazówek zegara. Jednak ze względu, że w czasie jazdy jest dociągana na gwincie (tak jak wolnobiegi) to może być ciężko. Standardowe metody odkręcania pewnie podpowiedziałyby użycie jakiegoś WD40 pomiędzy ostatnią zębatkę a bębenek, co by ulżyć trochę. Widzę inny problem - jeśli bębenek nie jest "przejściowy" i nie ma gwintu wewnątrz to dostatnie pasującej kasety graniczy z cudem.

Napisano

Bębenek zdecydowanie nie jest przejściowy... I to jeszcze na 5?

Odkręcenie raczej na dwa baty (ale zabrzmiało :icon_wink: ) ale nie będzie łatwo, jakieś długie przedłużki będą potrzebne.

UG jest o tyle fajne, że jest w pełni odwracalne - możesz po prostu założyć wszystkie koronki drugą stroną i normalnie używać. Zeszlifuj tylko wygniecione, żeby nie łapały łańcucha przy schodzeniu.

Jeśli nie masz już czego odwrócić to będzie ciężko. Wymiana bębenka - ale nie wiem czy się da, czy nie jest starsze jakieś mocowanie. Przy tym wymiana osi na dłuższą. Pewnie przecentrowanie koła na bok bo przy tak małym bębenku jak teraz to strzelam, że jest symetryczne.

Ewentualnie możesz skompletować z nowych systemów i zeszlifować szeroki wpust, żeby weszło na bębenek (ale wtedy pinuj, którą stroną zakładasz) - poza najmniejszą koronką, która robi za nakrętkę - więc to trochę proteza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...