Skocz do zawartości

[tarczowe hydrauliczne] Zmiana z mechanicznych na Elixir CR

tomke1

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie czytam o Elixirach CR i w zasadzie już zdecydowany jestem ale mam parę pytań.

Moja waga to ciut ponad 80 kg i obecnie mam Hayes MX-2 z tarczami 160mm na które nie narzekam ale nadszedł czas na zmiany :D

Oba zaciski jakie teraz mam są zamontowane na adapterach z tyłu do ramy a z przodu to RS Tora, a tarcze przykręcone na 6 śrub do piast Shimano M475.

I najważniejsze :

- czy w takim ustawieniu jakie mam teraz i założeniu że nie zmienię wielkości tarcz to czy adaptery powinne przypasować do nowych hamulców ?

- czy czysto teoretycznie mógłbym zostać przy obecnych tarczach ? wiem że elixiry są z tarczami ale to pytanie czysto teoretyczne.

- czy długość przewodów powinna być taka sama jak długość obecnych linek do miejsca gdzie kończy się pancerz przed zaciskiem ? to akurat ważne aby zamówić docięty i zalany komplet.

- czy piasty dadzą radę z tymi hamulcami ? od 4 lat nie mogę złego słowa na nie powiedzieć ale wolę zapytać :)

Z góry dzięki za odpowiedzi..

Wszystko zależy czy masz dobrą długość linek obecnie :icon_wink:. Ja teraz wziąłbym z 5cm więcej, dla świętego spokoju, jak kupisz fulla, to będziesz miał problem, bo okaże się, że te 5cm właśnie brakowało :confused:. Przód też ze względu na możliwy większy amortyzator.

Wszystko zależy czy masz dobrą długość linek obecnie :icon_wink:. Ja teraz wziąłbym z 5cm więcej, dla świętego spokoju, jak kupisz fulla, to będziesz miał problem, bo okaże się, że te 5cm właśnie brakowało :confused:. Przód też ze względu na możliwy większy amortyzator.

Fulla to ja raczej nie kupię, wolę hardtaila :down:

Ale co do hamulców to od wczoraj nic innego nie robię tylko forum czytam :down: i właśnie się zastanawiałem na długością, obecne linki mogłbyby być nawet krótsze, także chyba ten wymiar będzie ok.

Jedynie co mnie zaczęło męczyć to czy do manetek Deore mi klamki Avida przypasują, jak to będzie razem wyglądać i czy jedno drugiemu przeszkadzać nie będzie. I od tego momentu zacząłem się zastanawiać nad hamulcami XT, chyba nawet taniej by mnie trochę wyszły a obecna tarcza XT na 6 śrub mi się bardzo podoba :)

Nie wiem czy ktoś kto ma HT planuje kupno fulla, a jednak tak to się kończy często :icon_wink:, no ale to tak na boku.

Z manetkami problemu nie ma prawa być, jedynie kwestia gustu tak jak mówisz, ale to już dyskusja z cyklu czy 911 czy Audi R8 :confused:.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...