Skocz do zawartości

[rower] Merida Matts TFS XC 100-V. Czy spełni moje oczekiwania?

kaczak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam serdecznie :icon_confused:

do tej pory uzytkowałem rowerek marki Author, kupiony jakieś 7 lat temu za kwote 900 PLN, z roweru jestem w miare zadowolony, chociaz z racji miejsca uzytkowania ( miejska dżungla) do wymiany mam koła :whistling:

ale do rzeczy

muszę kupić drugi rowerek, i w związku z tym mam do was prosbe o propozycje

miła Pani w sklepie specjalistycznym w moim miescie , natabene tym samym w którym kupowałem swój obecny jednoslad zaproponowała mi Meride jak w temacie

za kwote 1599PLN, ręczyła że rower sprosta moim oczekiwaniom które sprowadzają sie do jednego:

katowania sprzetu po miescie czyli , krawężniki, dziury

czy waszym zdaniem w kwocie do 1700PLN propozycja tej Meridy jest opcja w miarę dobrą zwazywszy na eksploatację roweru w mieście

może macie jakieś inne propozycje??

ja bardzo kocham jazdę rowerkiem , niestety w kwestiach technicznych ( co lepsze a co gorsze) jakoś nie jestem obeznany, a kwota 1700PLN jest dla mnie sporym wydatkiem i chciałbym być conajmniej tak zadowolonym z nowego roweru jak byłem zadowolony ze starego Authora

pozdrawiam serdecznie

Napisano

hmm....

jak już wspomniałem kieruje sie doradztwem Pani z serwisu rowerowego, ona poleciła mi te markę i ten model ( mówiłem ze głównie bedę jezdził po mieście ale nie po jezdni tylko po chodnikach, w gre czasami moga wejść jakieś weekendowe wypady poza miasto, ale żaden ciężki teren nie wchodzi w rachube ), a poniewaz jestem laikiem w tym temacie to poprosiłem Was o opinię, jezeli uwazacie ze ten wybór do miasta jest zły to OK, tylko co w zamian, co polecacie???

prosiłbym was o konkretne modele w widełkach cenowych, tak abym poszedł do sklepu i wiedział co dla mnie najlepsze i aby mi nie wcisneli niechodliwego towary !!

nie wiem czy to przydatne ale podam swoje gabaryty:

wzrost 193cm

waga 95 kg

pozdr.

Napisano

No tak duży chłopak z Ciebie :icon_lol: Może ta pani tym się kierowała. Co do samej firmy Merida to OK, ale rower górski nie jest najlepszym rozwiązaniem do miasta. W warunkach miejskich przyjemniej, szybciej i lżej jeżdzi się na rowerze crossowym. Masz tam koła 28 cali z cieńszymi oponami i delikatniejszym bieżnikiem. Z Meridy to może być model Crossway TFS 100-V, od Authora model Reflex lub np. taki Romet RX500.

Napisano

Może mały OT zrobię, ale mam właśnie tą Meride i w 80% używam jej w mieście. Kto co lubi...mi osobiście jeździ się rewelacyjnie mając taki rower MTB z balonowymi oponami :)

Jeśli uważasz, że jazda taką "krową" w mieście Ci odpowiada to kupuj MTB i ogień :)

Napisano

Merida w tanich modelach montuje badziewne obręcze, ale poza tym rowerki są rozsądnie złożone, choć można znaleźć lepsze komplety w tej cenie.

Moim zdaniem najlepiej wypada pod tym względem centurion albo poison, ale pewnie były dziesiątki takich tematów i łatwo można wykopać rankingi.

Cienkie oponki i obręcze w połączeniu z prawie stukilowym chłopem nie oszczędzającym krawężników i poruszającym się chodnikiem brzmią jakoś tak "pssss" :)

Jeśli jeździsz dużo po kanciastych i dziurawych chodnikach zwróć przede wszystkim uwagę na wytrzymałe koła (a to domena górali), bo szybko będziesz je musiał wymieniać.

Jeśli głównie ulicą, szybko i w miarę płynnie, to krosówka będzie lepsza.

Jeśli atakujesz schody, skaczesz z murków i przelatujesz nad tramwajowymi torami i rozdzielającymi je barierkami to szukaj czegoś pancernego. (4x/FR/AM)

Miasto ma tysiąc twarzy i każdy rower się może nadawać

..ale głupio to zabrzmiało :)

Napisano

Generalnie masz trochę racji z tymi kołami. Tyle, że jak się ma takie warunki fizyczne to trzeba patrzeć jak się jeździ i mieć trochę techniki, bo inaczej to niestety żadne koła nie pomogą. A już na pewno nie w tym przedziale cenowym. Każdym rowerem da się pojechać, ale nie każdym równie dobrze. Sam to zauważyłeś, pisząc o różnych stylach. Dlatego nadal uważam, że MTB to średnie rozwiązanie do miasta.

Napisano

Jeśli już merida i jeżdżąc po mieście wybrałbym jakiegoś krosa http://www.allegro.pl/item1029294848_merida_crossway_tfs_100_v_velmar_piastow_licznik.html ze względu na lekkie opory tocznia, ale że jako jesteś brutalny dla sprzętu i dodatkowo waga "nie piórkowa" to chyba był bym skłonny kupić górala np http://www.allegro.pl/item1027508254_nowa_merida_matts_tfs_xc_300_gratis_zobacz.html i założyć opony z ciekawym bieżnikiem i "balonem" http://www.bikekatalog.pl/2010/komponenty/1335/Maxxis.Oriflamme/

to by było na tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...