kaczak Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 witam serdecznie do tej pory uzytkowałem rowerek marki Author, kupiony jakieś 7 lat temu za kwote 900 PLN, z roweru jestem w miare zadowolony, chociaz z racji miejsca uzytkowania ( miejska dżungla) do wymiany mam koła ale do rzeczy muszę kupić drugi rowerek, i w związku z tym mam do was prosbe o propozycje miła Pani w sklepie specjalistycznym w moim miescie , natabene tym samym w którym kupowałem swój obecny jednoslad zaproponowała mi Meride jak w temacie za kwote 1599PLN, ręczyła że rower sprosta moim oczekiwaniom które sprowadzają sie do jednego: katowania sprzetu po miescie czyli , krawężniki, dziury czy waszym zdaniem w kwocie do 1700PLN propozycja tej Meridy jest opcja w miarę dobrą zwazywszy na eksploatację roweru w mieście może macie jakieś inne propozycje?? ja bardzo kocham jazdę rowerkiem , niestety w kwestiach technicznych ( co lepsze a co gorsze) jakoś nie jestem obeznany, a kwota 1700PLN jest dla mnie sporym wydatkiem i chciałbym być conajmniej tak zadowolonym z nowego roweru jak byłem zadowolony ze starego Authora pozdrawiam serdecznie
Pitof Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Witam, odpowiedz mi na jedno pytanie: dlaczego Ty chcesz jeździć po mieście na rowerze MTB (górskim)? Nie lepiej wybrać sobie jakiegoś crossa?
Rulez Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Właśnie, dlaczego MTB, babsko cię tak otumaniło ???
kaczak Napisano 13 Maja 2010 Autor Napisano 13 Maja 2010 hmm.... jak już wspomniałem kieruje sie doradztwem Pani z serwisu rowerowego, ona poleciła mi te markę i ten model ( mówiłem ze głównie bedę jezdził po mieście ale nie po jezdni tylko po chodnikach, w gre czasami moga wejść jakieś weekendowe wypady poza miasto, ale żaden ciężki teren nie wchodzi w rachube ), a poniewaz jestem laikiem w tym temacie to poprosiłem Was o opinię, jezeli uwazacie ze ten wybór do miasta jest zły to OK, tylko co w zamian, co polecacie??? prosiłbym was o konkretne modele w widełkach cenowych, tak abym poszedł do sklepu i wiedział co dla mnie najlepsze i aby mi nie wcisneli niechodliwego towary !! nie wiem czy to przydatne ale podam swoje gabaryty: wzrost 193cm waga 95 kg pozdr.
Pitof Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 No tak duży chłopak z Ciebie Może ta pani tym się kierowała. Co do samej firmy Merida to OK, ale rower górski nie jest najlepszym rozwiązaniem do miasta. W warunkach miejskich przyjemniej, szybciej i lżej jeżdzi się na rowerze crossowym. Masz tam koła 28 cali z cieńszymi oponami i delikatniejszym bieżnikiem. Z Meridy to może być model Crossway TFS 100-V, od Authora model Reflex lub np. taki Romet RX500.
PeJot Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 Może mały OT zrobię, ale mam właśnie tą Meride i w 80% używam jej w mieście. Kto co lubi...mi osobiście jeździ się rewelacyjnie mając taki rower MTB z balonowymi oponami Jeśli uważasz, że jazda taką "krową" w mieście Ci odpowiada to kupuj MTB i ogień
Jack Danniels Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 Merida w tanich modelach montuje badziewne obręcze, ale poza tym rowerki są rozsądnie złożone, choć można znaleźć lepsze komplety w tej cenie. Moim zdaniem najlepiej wypada pod tym względem centurion albo poison, ale pewnie były dziesiątki takich tematów i łatwo można wykopać rankingi. Cienkie oponki i obręcze w połączeniu z prawie stukilowym chłopem nie oszczędzającym krawężników i poruszającym się chodnikiem brzmią jakoś tak "pssss" Jeśli jeździsz dużo po kanciastych i dziurawych chodnikach zwróć przede wszystkim uwagę na wytrzymałe koła (a to domena górali), bo szybko będziesz je musiał wymieniać. Jeśli głównie ulicą, szybko i w miarę płynnie, to krosówka będzie lepsza. Jeśli atakujesz schody, skaczesz z murków i przelatujesz nad tramwajowymi torami i rozdzielającymi je barierkami to szukaj czegoś pancernego. (4x/FR/AM) Miasto ma tysiąc twarzy i każdy rower się może nadawać ..ale głupio to zabrzmiało
Pitof Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 Generalnie masz trochę racji z tymi kołami. Tyle, że jak się ma takie warunki fizyczne to trzeba patrzeć jak się jeździ i mieć trochę techniki, bo inaczej to niestety żadne koła nie pomogą. A już na pewno nie w tym przedziale cenowym. Każdym rowerem da się pojechać, ale nie każdym równie dobrze. Sam to zauważyłeś, pisząc o różnych stylach. Dlatego nadal uważam, że MTB to średnie rozwiązanie do miasta.
Loki997 Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 Jeśli już merida i jeżdżąc po mieście wybrałbym jakiegoś krosa http://www.allegro.pl/item1029294848_merida_crossway_tfs_100_v_velmar_piastow_licznik.html ze względu na lekkie opory tocznia, ale że jako jesteś brutalny dla sprzętu i dodatkowo waga "nie piórkowa" to chyba był bym skłonny kupić górala np http://www.allegro.pl/item1027508254_nowa_merida_matts_tfs_xc_300_gratis_zobacz.html i założyć opony z ciekawym bieżnikiem i "balonem" http://www.bikekatalog.pl/2010/komponenty/1335/Maxxis.Oriflamme/ to by było na tyle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.