marcinwrc2 Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Witam.Mam skromny rower Meridy Matts5.Chcę go rozbudować i chcę wymienić przerzutki bo te kręcone przy kierownicy mi nie odpowiadają.Mam chęć kupić RapidFire Plus Shimano.Tylko jest problem bo mam z tyłu tylko 7 biegów a te są na 9. I teraz mam pytanie czy mogę spokojnie kupić kasete na 9 i czy da rade to do mojej piasty założyć.Nie wiem też jakiego typu tą kasete kupić. Proszę o pomoc i wyrozumiałość to mój pierwszy rower.
RATM Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Możesz mieć manetkę z większą ilością biegów niż posiadasz w kasecie Czy możesz założyć zębatkę 9-rzędową nie wiem, ponieważ zależy to od budowy Twojej piasty. Polecam SLX'a 9-rzędowego, jeśli się okaże, że masz możliwość założenia go.
Vexil Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Tylko na 9-cio rzędową kasetę musisz kupić nowy łańcuch, to tak na marginesie
kubek20 Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 No i piasta też raczej do wymiany pójdzie, jak masz 7 rzędów to raczej wolnobieg weź novatecka na 2 maszynach lub shimano deore
marcinwrc2 Napisano 12 Maja 2010 Autor Napisano 12 Maja 2010 A jak sprawdzić czy wejdzie mi ta kaseta? A jeżeli nie to mogę zastosować manetki na 9 biegów i wyregulować je na 7?
Arek03170 Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 jeżeli masz 7 biegów z tyłu to najprawdopodobniej masz wolnobieg, a w takim wypadku żeby założyć kasetę musisz zmienić piastę. nie jest takie pewne, czy manetka 9 biegowa będzie współpracować z 7 rzedową kasetą. W 9 rzedowej kasecie odleglosci miedzy zebami są mniejsze więc przerzutka wykonuje mniejszy ruch. Może dałoby sie wyregulować przerzutke ale głowy nie dam:P
RATM Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Tak, możesz ja tak wyregulować. Tu masz jak sprawdzić jaką piastę posiadasz: http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/kasety.php#RodzajeKaset EDIT: Faktycznie po poście wyżej zwątpiłem w manetkę, ponieważ skojarzyłem jak kiedyś miałem 8-biegową na 6-rzędowym wolnobiegu. Przy 9-rzędowym nie bez powodu kupuje się cieńszy łańcuch - odległości między zębatkami są mniejsze. Również w tym wypadku wycofuję moje stwierdzenie i nie daję sobie ręki uciąć, że taka manetka będzie działała.
marcinwrc2 Napisano 12 Maja 2010 Autor Napisano 12 Maja 2010 Mam zębatkę Shimano MF-TZ21 a piasty Joytech. Z tego co wyczytałem to mam wolnobieg.Więc muszę wymienić piasty ,myślę o wymianie na Deore.Jaki jest koszt wymiany z centrowaniem w zakładzie rowerowym z taka usługę?
martinw Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Wg mnie Merida 5v nie jest najlepszą bazą do modernizacji. Zainstalowanie jakiegokolwiek komponentu przeznaczonego pod 8\9 rzędów ciągnie za sobą szereg kolejnych niepotrzebnych wydatków. Czyli zasada błędnego koła - żeby nowy podzespół współgrał z resztą trzeba wymienić jeszcze to to i to. W związku z tym polecam pozostać przy systemie 7 rzędowym i nie wprowadzać zbędnych kombinacji oraz nie inicjować na siłę procesu niekończących się inwestycji, które się średnio opłacą. Jeżeli męczą Cię obrotówki to możesz rozejrzeć się za normalnymi Rapidami pod 7 rzędów, np. http://www.allegro.pl/item1031943290_klamko_manetki_shimano_st_ef60_3x7.html Ale każdy ma przecież wolną wolę
marcinwrc2 Napisano 12 Maja 2010 Autor Napisano 12 Maja 2010 Z jednej strony racja z tą modernizacja tej wersji.Tylko ja chcę same manetki, bo klamki chcę z kompletem v-brake od avida 7.Czy same manetki jakieś się znajdą do tego systemu na 7 biegów?
martinw Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Jeżeli pod 7 same manetki to chyba skazany jesteś na grupę Tourney, która zbyt rewelacyjna nie jest. Ale średnio wymagający biker powinien z nimi przeżyć http://www.allegro.pl/item1038730215_manetki_shimano_touruney_sl_tx50_7_rzed_fv_od_ss.html Decydując się w dzisiejszych czasach na rower w systemie 7 rzędowym trzeba być świadomym następstw i ograniczeń jakie niesie za sobą jego posiadanie w kontekście wszelkich zmian.
kubek20 Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 A to czemu ?? http://www.allegro.pl/item1023723928_manetki_shimano_alivio_sl_mc40_3x7_pancerze.html
martinw Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Alivio kojarzone jest zwykle z ósemkami, ale jak widać można znaleźć manetki również pod 7 rzędów Chociaż tyle
kubek20 Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 to jest chyba sprzed około 10 lat, także spoko na pewno będziesz z nich zadowolony. O ile się nie mylę, to jest STX (potem deore) tak w manualu pisało.
marcinwrc2 Napisano 12 Maja 2010 Autor Napisano 12 Maja 2010 A czy takie manetki będą dobre allegro ?
martinw Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Kolega już wyżej je podał. Trochę oldschoolowe, już rzadko spotykane Alivio, ale będą pasować
marcinwrc2 Napisano 12 Maja 2010 Autor Napisano 12 Maja 2010 Wiem ,że to już przeszłość ale nie mam zbytniego wyboru w samych manetkach.Ciekawi mnie tylko czy 3x8 by podeszły bo 3x9 to na pewno nie i nawet nie będę kombinował.No cóż zrobić słaba baza do modyfikacji, chciałem tani to mam a przez to się wkręciłem w świat rowerowy i za pewne nie będzie to ostatni rowerek.
Hetman Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 Bogowie, co za rady... Oczywiście że 8 z 9 się pogryzą, nieważne w którą stronę. Tylko bębenek jest ten sam, więc niech to do Was przemówi. Co innego 7 z 8, tam początkowo nie było różnica a potem niewielka mieszcząca się w luzie regulacyjnym - i dawało się z sukcesem nie tylko pożenić jedno z drugim ale nawet przerobić "odblokować" niektóre manetki 7 na 8 i działało. Bębenki na 7 były tylko są mniejsze i cała kaseta 8 nie wejdzie, trzeba zdjąć jedną koronkę. A w dawnych czasach to i XT było na 7 ale nikt tego nie pamięta i nie znajdziesz.
Mod Team Puklus Napisano 13 Maja 2010 Mod Team Napisano 13 Maja 2010 No jeden co wie co mowi napędy od 6 do 8 sa kompatybilne, 9 już nie. Natomiast łańcuchy można stosować od 6 do 9 choć nie zawsze bo to zależy od kilku czynników ale sie da. Co do miszongów można założyć kasete 9 (XT bo ja sprawdzałem) na bedenek 7 bez ostatniej (11t) zębatki co w sumie daje 8. Manetki trzeba mieć 9 i żadne inne zeby to działało (ewentualnie bezstopniowe np ze starej szosy lub własnej produkcji tez sprawdzałem - działa ) Jezeli ma sie wolnobieg sprawa prosta koło/piasta do wymiany a jak to wyregulować pisze w FAQ.
marcinwrc2 Napisano 28 Maja 2010 Autor Napisano 28 Maja 2010 Postanowiłem zainwestować w rowerek i wykorzystać ramę no i wymienić trochę badziewnego osprzętu.Chcę pozbyć się wolnobiegu i chcę zastosować takie koła http://www.allegro.pl/item1043121049_kola_mtb_26_novatec_mach1_okazja_cenowa.html /code] .Czy piasty z wolnobiegiem i te z kasetą mają tą samą szerokość.Chodzi mi o to czy mogę bez problemu wsadzić nowe koła do mojej ramy?? I mam jeszcze jeno pytanko czy inwestować w shimano czy w sram??
Klosiu Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Tak, kola z wolnobiegiem i kaseta maja te sama szerokosc. Co do firmy, to zapewne zwolennicy Srama sie znajda, ja wiem jedno, nigdy nie kupie juz elementow napedu (kasety, lancuchy) od Srama, testowalem raz lancuch 8s, wytrzymal 30% mniejszy przebieg niz lancuchy Connexa czy Shimano, kasety Srama tez najlepszej opinii nie maja.
RATM Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 Możesz. Jeśli masz manetki Shimano i nie chcesz ich zmieniać to inwestuj w Shimano. I odwrotnie. Chyba, że planujesz zmienić je również. Wówczas zdania są podzielone. Choć uważam, że Tobie nie zrobi to różnicy. Ja mam dwa rowerki. W jednym mam całkowicie osprzęt Shimano (przerzutka XT), a w drugim kasetę (X-7) i łańcuch Sram, a z kolei przerzutkę SLX. Jedno i drugie bardzo dobrze się sprawuje. Popatrz na ceny i zdecyduj. Obaj producenci są jak najbardziej godni uwagi. Wszystko zależy jeszcze od tego na jakiej klasy (jakiego rzędu) osprzęt się zdecydujesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.