Skocz do zawartości
  • 0

Skrzypienie ramy?

Gość Maciek

Pytanie

Gość Maciek
Napisano

Witam

Od dłuższego czasu jeżdżę na rowerze Merida Crossway 8700.

Od kilku tygodni słyszę skrzypienie w momencie gdy trochę silniej naciskam na pedały. Doszedłem do tego, że skrzypienie wychodzi spod kierownicy, gdzie łączą się spawy ramy. Spawy są czyste, na ramie nie widać pęknięcia, a mimo wszystko gdy silniej przekręcę rower na boki, wydaje on charakterystyczny zgrzyt. Nie wiem jak się tego pozbyć, co jest przyczyną? Proszę o pomoc, bo ludzie się strasznie za mną oglądają.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli przy mocniejszym naciśnięciu na pedał, to możliwe, że suport. Tak jak mówi Mieciu mogą to być także stery.

A rama raczej nie skrzypi. Tzn. skrzypi, ale tylko jeśli jest z beznadziejnego materiału.

Napisano

Albo przestrzelona gdzieś może mieć jakieś delikatne pęknięcie czy coś...

Ja miałem w specu tak a dopiero jak go do zera rozebrałem to sie okazało ze na spawie przy korbie jest doslownie mikro pekniecie i pod obciazeniem i przy mocnych zakretach piszczało... rama na gw i po sprawie:)

Napisano

Pedały moim zdaniem coś podeszło a nie jeździłeś po dużej wodzieee.. ja musiałem rozbierać i smarować po 200km mi tak się stało

Napisano

slaweksie dobrze mówi, przejrzyj sobie sztycę, zacisk i rurę podsiodłową, tam wystarczy kilka ziaren piasku i w czasie mocniejszego depnięcia, czy w czasie pokonywania krawężnika można usłyszeć skrzypienie, tak też zdarza się i u mnie, ale możesz też przejrzeć inne miejsca takie jak łączenie mostka z kierownicą, mostka z rurą sterową, a najlepiej to rozkręcić te miejsca przeczyść i skręć, pedały też mogą skrzypieć, ale to raczej byłby cykliczny odgłos.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.