Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe] ocieranie tarcz na zakrętach.

Wasuh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

O obcierających tarczach dużo już napisano, jednakże uważam swój problem za dość nietypowy.

Przy zakrętach mocniejszym ruszaniu czy też dużym nacisku na przedni amorek słychać typowy odgłos ocierającej przedniej tarczy.

Kilka danych:

Hamulec to BB5.[180], amorek SR XCR, piasty na łożyskach kulkowych i jakieś czarne szprychy :)

Tarcza ma na chwilę obecną lekkie niezauważalne bicie. Zakręćmy kołem i nic nie trze. Natomiast jak położę rower do góry kołami i trzymając kierownice na sztywno będę chciał poruszać kołem na boki to widzę jak zmniejszają się odległości między klockami a tarczą[po jednej stronie wygięcia koła]. Czy to normalne? Z tyłu gdzie oparcie dla koła jest sztywniejsze nic takiego nie występuje.

A teraz pytanie:

To wina piasty, amortyzatora, czy może jeszcze czegoś innego????

Może wystarczyłoby bardziej napiąć szprychy[a taki szalony pomysł]?

(jak coś mogę podesłać filmik)

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

To wina mora, ktory jest dosc wiotki, zwlaszcza jesli ma juz przejechane swoje km, to zaczynajma powstawac coraz wieksze luzy i obcieranie tarczy jest nieuchronne. XCR nie powinien pracowac z tarcza wieksza niz 160, bo nalapie luzow wczesneij niz powinien.

Ale z drugiej strony producent zaleca maks tarczę 185mm, wiem żę większa tarcza = więcej energii działającej na amortyzator, ale jednak producent też jakies tam testy wykonuje i raczej zbyt szybko luzów nie powinien złapać.

Sprawdziłbym czy koło jest mocno wpięte, ewentualnie zniwelowałbym luz na pieście jeżeli wystepuje - bardziej bym na to stawiał, z drugiej strony jeżeli jak blair7 wspomniał amorek ma duży przebieg to mogą być luzy na nim.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...