Wasuh Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Witam wszystkich. O obcierających tarczach dużo już napisano, jednakże uważam swój problem za dość nietypowy. Przy zakrętach mocniejszym ruszaniu czy też dużym nacisku na przedni amorek słychać typowy odgłos ocierającej przedniej tarczy. Kilka danych: Hamulec to BB5.[180], amorek SR XCR, piasty na łożyskach kulkowych i jakieś czarne szprychy Tarcza ma na chwilę obecną lekkie niezauważalne bicie. Zakręćmy kołem i nic nie trze. Natomiast jak położę rower do góry kołami i trzymając kierownice na sztywno będę chciał poruszać kołem na boki to widzę jak zmniejszają się odległości między klockami a tarczą[po jednej stronie wygięcia koła]. Czy to normalne? Z tyłu gdzie oparcie dla koła jest sztywniejsze nic takiego nie występuje. A teraz pytanie: To wina piasty, amortyzatora, czy może jeszcze czegoś innego???? Może wystarczyłoby bardziej napiąć szprychy[a taki szalony pomysł]? (jak coś mogę podesłać filmik) Pozdrawiam i liczę na pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 To wina mora, ktory jest dosc wiotki, zwlaszcza jesli ma juz przejechane swoje km, to zaczynajma powstawac coraz wieksze luzy i obcieranie tarczy jest nieuchronne. XCR nie powinien pracowac z tarcza wieksza niz 160, bo nalapie luzow wczesneij niz powinien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Ale z drugiej strony producent zaleca maks tarczę 185mm, wiem żę większa tarcza = więcej energii działającej na amortyzator, ale jednak producent też jakies tam testy wykonuje i raczej zbyt szybko luzów nie powinien złapać. Sprawdziłbym czy koło jest mocno wpięte, ewentualnie zniwelowałbym luz na pieście jeżeli wystepuje - bardziej bym na to stawiał, z drugiej strony jeżeli jak blair7 wspomniał amorek ma duży przebieg to mogą być luzy na nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 jak masz mozliwosc zamontuj mniejsza tarcze i zobaczysz czy tak samo bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Normalka, niezbyt sztywny amor + duża tarcza i taki efekt. Być może pomoże zacisk skręcany na imbusy a jak nie to pozostaje się do tego przyzwyczaić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wasuh Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 witam. Po zmianie tarczy i adaptera na 160 z 185 wszystko ładnie gra i tańczy Dziękuję wszystkim za opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.