Skocz do zawartości

[suport] Jaka technologia najlepsza

dragonflypl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do wymiany napędu z swoim rowerze, obecnie mam wkład suportu na kwardat (Accent BB-50). I teraz tak: w zeszłym roku przejechałem jakieś 2.5k w górach i asfalcie. Musiałem raz wymienić suport który miałem w komplecie (Kross Level A2) na ten BB-50, i później jeszcze raz. W sumie 2 zmiany :) 2 wizyty w serwisie + 2x50zł na nowy sprzęt. Strata czasu blabla...

I teraz szykuje się na zmiane na SLX'a. Jednak mam wątpliwości:

- jakie w końcu są suporty w korbach Hollowtech II (np w tej http://www.allegro.pl/item1021658426_korba_shimano_slx_fc_m660_44t_175mm_ovp.html ), i czy to w ogole można nazwać suportem. Jak ja to rozumiem: prawe ramie posiada zintegrowaną ośkę suportu tak? I później ewentualnie jak coś się będzie dziać z napędem to muszę albo kupować nowe miski albo kupować same kulki i je wymieniać (widziałek kilka tutków na necie)?? Pytam, bo jestem skołowany, niektórzy mówią że suport jest w technologii Hollowtech II, pozniej ktos mowi ze to jest technologia wykonania korb itp... W ogóle co się w tym patencie może psuć?

- czy można dostać SLX'a bez zintegrowanej osi suportu, i wtedy kupić do tego suport (jeżeli tak, to w jakiej technologi: kwadrat/octalink/...) ? (to takie pytanie dla rozwiania wątpliwości)

- przeczytałem kilka krytycznych postów na temat tego rozwiązania (tj. zintegrowana oś suportu): ludziska komplementują sztywność ale wadą jest zawodność. Poza tym kilka razy natknołem się na sugestie typu: "najbardziej niezawodne są suporty na kwadrat, stare dobre czasy...." albo że octalinki są o wiele lepsze, a że rozwiązania w H II szybko padają. O co do diaska chodzi z tym że kwadraty były niezawodne i wytrzymałe? Mój padł 2 razt w ciągu roku...

Generalnie które rozwiązanie zapewni jak najdłuższą niezawodną pracę?

Dzięki za wyrozumiałość :)

P.S. Ewentualnie jakbyście mieli jakieś fajne (rzeczowe) art. odnośnie terminologii itp. to byłbym wdzięczny

• Mod Team

Suport tworzy komplet osi korbowej osadzonej na łożyskach które są w miskach. Takie zakręcone troche ale chodzi o to że suport to wszystko razem. Korby SLX bez osi nie uświadczysz. O ile wymiana padnietego suporty HT2 jest droga to wymiana samych łożysk już nie. Można je nabyć za pare zł za sztuke i samemu wymieniać.

HT2 jest na pewno najbardziej szywną opcją jeżeli chodzi o suporty jest tez dość wrażliwą na kiepskie mufy. Suporty zintegrowane są sztywne i wszelkie nierówności nie przeszkadzają a w HT2 moga spowodować minimalne odchylenie miski co bedzie przyczyną zajechania suportu dość szybko. Dla tego jeden mowi ze przejechał 6kkm i jeździ a drugi po 500km narzeka ze mu suport padł(w takich samych korbach).

Teoretycznie - dobry kwadrat powinien wytrzymać najdłużej, za to największą sztywność będą miały systemy ze zintegrowaną osią.

W HT2 chodzi głównie o ustawienie misek w tej samej osi - stąd usługi planowania mufy - i dobre łożyska. Najtańsze rozwiązanie to pogłębienie oryginalnych misek o 1mm lub zakup Accenta - chodzi o to, żeby pasowały standardowe łożyska 6805 (ogromny wybór jakościowy i cenowy - od kilku do kilkudziesięciu zł za łożysko).

Teoretycznie - dobry kwadrat powinien wytrzymać najdłużej, za to największą sztywność będą miały systemy ze zintegrowaną osią.

Dobry kwardat? Tzn jaki, bo jak ostatnio kupowałem w sklepie i nażekałem na Accent BB-50 i pytałem o najlepszy możliwy jaki mogę sobie zainstalować (przyp. rower Kross Level A2), to koleś powiedział że do tego patentu co ja mam nic lepszego się nie kupi, i że jedyną opcją jest zmiana np na octalink.

W HT2 chodzi głównie o ustawienie misek w tej samej osi - stąd usługi planowania mufy - i dobre łożyska. Najtańsze rozwiązanie to pogłębienie oryginalnych misek o 1mm lub zakup Accenta - chodzi o to, żeby pasowały standardowe łożyska 6805 (ogromny wybór jakościowy i cenowy - od kilku do kilkudziesięciu zł za łożysko).

Najtańsze rozwiązanie? Tzn chodzi o to (że jak padną łożyska) żeby pogłębyć miski aby nowe łożysko (np takie http://www.allegro.pl/item1009236718_6805_2rs_lozysko_kulkowe_25x37x7_mm_61805_2rs.html ) pasowały do miski?

O jakich konkretnie Accentach mówisz, mógłbyś podać linka?

Dzięki

Dobrze wspominam suport pod kwadrat firmy Kinex. Jeździłem na nim 3 lata, nakręcił jakieś 20tys.km z korbą Alivio i nigdy nic w nim nie robiłem. Później kupiłem LXa na octalink i na nim nakręciłem 14tys.km po czym zmieniłem go na LXa z ośką, na tym przejechałem 4,5tys.km i padło jedno łożysko, dawno to było i nikt jeszcze nie myślał o wymianie samych łożysk toteż sprzedałem tą korbę i założyłem starego LXa z nowymi blatami.

Ja do HT2 już nie wracam bo różnicy w sztywności nie odczuwam a bawić się z suportem co kilka tysięcy nie mam zamiaru.

• Mod Team

niektórzy mówią że suport jest w technologii Hollowtech II, pozniej ktos mowi ze to jest technologia wykonania korb itp... W ogóle co się w tym patencie może psuć?

Pierwszy Hollowtech dotyczył technologii wykonania ramion korby (puste w środku). Druga wersja to już korby z zintegroeaną ośką (również pustą w środku), które tworzą komplet z miskami suportu, więc jako całość określane są wszystkie części składowe jako HT2.

Ja obecnie mam Truvativa na Hovitzerze (suport na zewnętrznych łożyskach), i w sumie dużej poprawy sztywności nie odczuwam w stosunku do kwadratu, który miałem wcześniej (choć jakaś tam jest, ale nie jeżdżę tak żeby to było dla mnie jakimś mego plusem). Zeszły sezon przejeździłem na suporcie Neco za 30pln i nie było problemów, a zrobiłem ponad 2,5tys. km. W przypadku gdyby padł mi Howitzer nowy suport to 100pln. Myślę że w takiej sytuacji zrezygnowałbym z tych nowych technologii i szukałbym na Allegro starszych wersji korb XT lub Lx w pierwszej wersji Hollowtecha na kwadrat właśnie.

dragonflypl a możesz wyjaśnić dokładniej dlaczego tak szybko musiałeś zmieniać suporty na kwadrat? Co się z nimi działo że wymagały wymiany?

Pierwszy, kompakt który był od nowości, rozleciał się po kilkuset km - cykliczne strzelanie w suporcie, to chyba były łożyska.

A w 2 to niestety nie pamiętam, wymieniałem go pod koniec sezonu. Ale z tego co kojarze to chyba miałem b. duże luzy.

Strzelania w suportach na kwadrat to w sumie standard i wg mnie nie jest to powód do wymiany - to raz się pojawia żeby po jakimś czasie zniknąć. U mnie też to występowało i jeździłem nie przejmując się tym (chociaż to denerwujące jest) - postrzelało kilkaset km, później przestawało, później znowu powracało i tak suport wytrzymał ponad 25 tys. km i jeździłbym na nim dalej gdybym go nie sprzedał i nie przesiadł się na Octalinka, który wg mnie jest najlepszym systemem mocowania korb. Do korb ze zintegrowaną osią jakoś kompletnie nie mam przekonania jak czytam jakie problemy z padającymi łożyskami są.

Strzelania w suportach na kwadrat to w sumie standard i wg mnie nie jest to powód do wymiany - to raz się pojawia żeby po jakimś czasie zniknąć

Hehe, no mnie byle stukanie doprowadza do czerwonej gorączki :icon_confused: Ale kiedyś miałem manie szorowania łańcucha raz na tydzień, mniej więcej tak skrupulatnie jak zęby, więc i może do stukania nabiore cierpliwości.

W każdym razie, tamto strzelanie było bardzo nieznośne, nie dość że szło po ramie o jeszcze po nogach, musiałem go wymienić. No cóż, może zdecyduje się na octalinka. A może suport który mam jeszcze pociągnie i zostane przy kwadracie :whistling:

Dzięki

Po przejściu z kwadratu, który wytrzymywał max. 6-7 tys. km, na HT II byłem w szoku- sztywność niesamowita względem kwadratu. Mój SLX jest dziwny, albo rama jest dobra, bo po 12 tys. km korba kręci się lekko, bez luzów- jedyny mankament, który się pojawił, to szum lewego łożyska, ale słychać go gdy zakręcę korbą bez łańcucha. Jak dla mnie tylko HT II.

Dobry kwardat? Tzn jaki

Modeli po prostu nie pamiętam, kwadratami interesowałem się dawno temu. Z perspektywy czasu stwierdzam jedynie, że jakbym miał jeszcze raz wybierać i miałbym obecnie doświadczenie w zajeżdżaniu suportów, to z zostałbym przy kwadracie, mimo większej masy i mniejszej sztywności.

Najtańsze rozwiązanie? Tzn chodzi o to (że jak padną łożyska) żeby pogłębyć miski aby nowe łożysko (np takie http://www.allegro.pl/item1009236718_6805_2rs_lozysko_kulkowe_25x37x7_mm_61805_2rs.html ) pasowały do miski?

Tak - fabrycznie łożyska są o 1mm chudsze niż 6805 i dostać takie jest b. ciężko.

O jakich konkretnie Accentach mówisz, mógłbyś podać linka?

http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%25&id=2316

• Mod Team

Kwadrat na pewno objawia brak sztywności, ale powyżej osi 118mm Ja jeziłem na 113 teraz mam 115 i wahań blatu praktycznie nie mam czyli sztywność dobra (a dodam ze mam szerszy lancuch przy węzszej przedniej przerzutce), waga korby z suportem siega deore 2010 może pare g. więcej wiec tez dobrze Ja osobiście nie widze sensu wymieniać korby póki jest sprawna.

Strzelania w suportach na kwadrat to w sumie standard i wg mnie nie jest to powód do wymiany - to raz się pojawia żeby po jakimś czasie zniknąć. U mnie też to występowało i jeździłem nie przejmując się tym (chociaż to denerwujące jest) - postrzelało kilkaset km, później przestawało, później znowu powracało i tak suport wytrzymał ponad 25 tys. km i jeździłbym na nim dalej gdybym go nie sprzedał i nie przesiadł się na Octalinka, który wg mnie jest najlepszym systemem mocowania korb. Do korb ze zintegrowaną osią jakoś kompletnie nie mam przekonania jak czytam jakie problemy z padającymi łożyskami są.

Jak strzela to źle, nie można tego tak zostawiać - ale oczywiście też nie wymieniać :icon_wink: . Kłania się składanie na smar i dociąganie wszystkiego - i kwadratów i samego suportu. To że komuś przestało strzelać po wymianie to nie kwestia zepsutego suportu tylko przy montażu się "lepiej" ułożyło.

• 4 tygodnie później...

No i czas zacząć zmieniać osprzęt...

Po zmianie łańcucha kolejny już nie siadł a nie chce ryzykować że mi zacznie przeskakiwać stary w połowie 1200km wyprawy.

Stąd kolejne pytania: w serwisie koleś mi zaproponował żebym sobie zmienił kasetę/blaty na Alivio, i że nie warto się w sumie w nic lepszego bawić...Jak sądzicie, ma jakieś na magazynie?

Druga sprawa, z tyłu mam 8 rzędowe "cośtam" teraz. Da sie kupić jakomś dobrą 8rzędową kasetę jeszcze? Jakoś nie chce mi się jeszcze zmieniać tylniej przerzutki i manetki.

Trzecia sprawa. Prawdopodobnie jednak chciałbym zostać przy kwadracie puki co... W takim razie, tutaj też mam pytanie co najlepiej wybrać z rzeczy które są teraz dostępne (bo rozumiem że jak zostaje przy kwadracie, to nie musze zmieniać korb, tylko blaty)??

w sumie to taka zmiana tematu, a wcześniej założyłem podobny, więc może kontynuować go lepiej będzie tu:

http://www.forumrowerowe.org/topic/65788-korba-zmiana-na-lepsza/

Nigdy nie jeździłem na osprzęcie wyższych klas (mam z tyłu zmieniarkę Deore i to najwyższa grupa jaką mam w rowerze). Ale wiem, że mój kumpel kupował sobie kasetę CN-HG50 (podstawową Alivio, z niebieskimi akcentami) i nie ma problemu, żeby takową dostać. Proponuję rozejrzeć się po allegro i sklepach i zobaczyć że dużo jeszcze 8-rzędowych kaset jest.

Jeśli chodzi o korbę czy blaty to ja za dużo nie pomogę, myślę jednak, że dopłacanie za jakieś blaty z ultra mega wypasnym kompozytowym laminatem na metalowej blasze mija się z celem, i wymiana na coś wyższego niż alivio faktycznie jest bez sensu. Podobnie z aluminiowymi blatami. No chyba że chcesz zbić kilka gramów na maraton.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...