Skocz do zawartości

[wolnobieg] Problem z chyba małą ilością smaru. Rozbierać? Nie rozbierać?

hehe12

Rekomendowane odpowiedzi

Czyściłem wolnobieg benzyną ekstrakcyjną. Na górze przy najmniejszej zębatce w kółeczku było troche brudu, oczywiście nie pomyślałem i czyściłem pędzelkiem nasączonym benzyną wpychając przy okazji piasek i benzyne do środka. Nie dostało się tego tam wiele. Usłyszałem że coś zaczyna się dziać, zaczyna być słychać kulki i odrobine piachu, próbowałem wysuszyć suszarką może wyparowało troche Ale teraz słyszę że kulki w środku się kręcą. Nie żeby jakoś tragicznie ale troche jak kulki się toczą słychać. Przy pokręceniu wolnobiegiem w kole odbija się echo od tych kulek. Chyba że wcześniej nie zwróciłem na to uwagi i teraz mi się tak tylko wydaje.

No i teraz nie wiem czy wolnobieg da sobie rade czy będzie trzeba go posmarować w środku ;) ?

Jak lubisz i umiesz się bawić w takie coś to można rozebrać i przesmarować. Jak nie to lepiej sobie odpuścić i kupić nowy, bo koszt prawie żaden. Poszukaj tematu o rozbieraniu wolnobiegu, wszystko jest łopatologicznie wyjaśnione. Ja bym rozebrał.

No i gotowe :) Nie wiem jak dużo tego smaru tam miało iść ale jest dobrze chyba. Lekki luz tylko, jutro spróbuje zlikwidować - albo dokręcę mocniej nakrętkę albo jak się nie uda - blaszke na górze pod pierwszym rzędem kulek lekko spiłuje :) Swoją drogą po co te blaszki? Nie było tak źle, dzięki forum nie straciłem kulek ;) troche zabawy ale fajnie :teehee:

Aha :icon_lol:

Tylko że jak wyjmę najcieńszą blaszke to wtedy za mocno się skręca. I bym musiał nakrętke dokręcić nie do końca i wtedy obawiam się że mogłaby się sama odkręcać jak będzie tak luźno przykręcona?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...